Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Začínají Hry s covidem i diplomatickými odsudky. V Pekingu vzplane olympijský oheň

Peking je olympijský. Zase. Poté co v roce 2008 uspořádal letní Hry, teď přeměnil haly v ledové arény a okolní kopce přikryl ze sta procent umělým sněhem. Celkem se na zimní olympiádě rozdělí 109 sad medailí v patnácti odvětvích, o něž se bude bojovat nejen v čínské metropoli, ale také ve střediscích Jen-čching a Čang-ťia-kchou. Česko posílá dosud největší výpravu, více než stovku sportovců. Na čistě sportovní stránku velkolepé akce házejí výrazný stín stále bující pandemie covidu-19, a především komunistický režim, který omezuje lidská práva. Přímý přenos slavnostního zahájení vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 13:00.

Soutěže se už rozběhly ve středu, do akce šli mimo jiné historicky vůbec první čeští curleři, kteří kdy okusili olympijský led, nebo české hokejistky, jež rovněž pod pěti kruhy zažily velkou premiéru.

Krátký ceremoniál s originální tečkou?

Naplno se však vše rozdmýchává až v pátek. Zahajovací ceremoniál bude nicméně skromnější. Kvůli pandemii, ale i očekávaným silným mrazům. Potrvá pouhých sto minut, což je obzvláště v porovnání s kolosální přehlídkou před 14 lety velká změna.

Přitom režisér je totožný - Čang I-mou. Slibuje, že tentokrát bude zahájení úplně jiné a olympijský oheň se bude zapalovat způsobem, jaký ještě nebyl k vidění.

O tom, kdo ponese českou vlajku, rozhodovali sami sportovci. Čestného úkolu se chopí kapitánka hokejové reprezentace Alena Mills a krasobruslař Michal Březina.

Bubliny pod těžkou covidovou dekou

Po Tokiu jsou tyto Hry už druhé, které výrazným způsobem ovlivňuje pandemie covidu-19. Podmínky pro pohyb po všech olympijských oblastech jsou ale ještě přísnější než v létě minulého roku v Japonsku.

Čína je zemí, kde se nový typ koronaviru objevil před dvěma roky vůbec poprvé. A jelikož ještě není situace zdaleka v normálu, do země i po této době mají vstup prakticky jen očkovaní, protože bez toho platí povinná třítýdenní karanténa. Všichni účastníci se musejí denně testovat. Rozhodovat tedy zdaleka nebude jen samotný sportovní výkon, ale také "štěstí negativního".

To už mnozí neměli, z tisíců nově příchozích bývají desítky pozitivních případů. Smůlu měla například rakouská favoritka ve skoku na lyžích Marita Kramerová nebo její týmová parťačka Jacqueline Seifriedsbergerová. Pozitivně testován byl po příletu také obhájce stříbrné medaile z Pchjongčchangu skeletonista Nikita Tregubov či biatlonistka Valerie Vasněcovová.

Kvůli koronaviru přišel olympijský turnaj o účast hokejistů ze zámořské NHL, kteří měli pod pěti kruhy hrát poprvé od Soči 2014. Mimochodem také čeští hráči řeší nyní problémy s pozitivně testovanými. A starosti mají i čeští skokané.

Opatření jsou v době šíření nakažlivější varianty omikron tvrdá. Ve vlastní uzavřené bublině žijí v Pekingu a okolí nejen sportovci, funkcionáři a novináři, ale také kuchaři, řidiči či dobrovolníci, kteří se starají o zajištění bezproblémového průběhu Her. Ani ti se po celou dobu olympiády nesmějí dostat do fyzického kontaktu s vnějším světem, včetně svých rodin.

Na rozdíl od Tokia by ale neměly tribuny zet prázdnotou, ač vstupenky nešly do volného prodeje. Účast zahraničních návštěvníků je znovu zapovězena, ale vybrané skupiny lidí trvale žijících v Číně by se do ochozů za přísných podmínek měly dostat. Pořadatelé doufají v zaplnění kapacity minimálně ze třiceti procent.

Sport a politika k sobě patří

V roce 2015 stály proti sobě v rozhodující volbě Peking a kazašské Almaty. Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, čínská metropole dostala o čtyři hlasy více. Na velký problém bylo zaděláno.

Čína dostala už pořadatelství letních Her v roce 2008 s tím, že dojde k určité liberalizaci poměrů. Nestalo se, naopak. Čína čelí obviněním, že v Sin-ťiangu zřídila množství internačních táborů, jimiž prošlo více než milion menšinových Ujgurů. Čínské úřady tábory označují za střediska odborného vzdělávání, kde Ujguři podstupují politickou převýchovu. Podle bojovníků za lidská práva v táborech probíhají nucené práce a násilná politická agitace. Ujgurské ženy jsou sterilizovány a Ujguři jsou nuceni vzdát se své muslimské víry, jazyka a kultury.

Svět je též svědkem organizované převýchovy tibetských dětí nebo způsobu, jakým jsou potlačovány demokratické protesty v Hongkongu. Čína jakékoliv porušování lidských práv dlouhodobě odmítá, tíha důkazů však není malá.

Došlo také ke zpřísnění cenzury a blokování mezinárodních zpravodajských stanic. Zahraniční novináři pracující v zemi varují, že svoboda médií tu klesá "závratnou rychlostí", napsal kupříkladu zpravodajský server al-Džazíra.

"Rizikové prostředí se v současné době mění nepředvídatelným způsobem. Zpravodajské organizace dostávají varování, že je jejich zpravodajství může vystavit právním sankcím nebo občanskoprávním žalobám, nebo  což je nejvíce hrozivé  vyšetřování národní bezpečnosti," uvedl David Rennie, vedoucí pekingské kanceláře listu The Economist.

Sportovní bojkot podobný těm v letech 1976 až 1984 vyhlášen nebyl, ale diplomatický ano. Američtí, britští, kanadští či australští politici si nechají nejen úvodní ceremoniál ujít. Absenci podobně jako zástupci z Dánska, Belgie, Litvy nebo Estonska odůvodnili právě porušováním lidských práv.

Nezávaznou rezoluci vyzývající k politickému bojkotu olympiády schválil v červenci také Evropský parlament. Itálie ale například oznámila, že se k diplomatickému bojkotu připojit nehodlá. Podobně se vyjádřil v prosinci i francouzský prezident Emmanuel Macron, který označil americký diplomatický bojkot Her za "bezvýznamný a symbolický".

Do Pekingu nezavítá ani žádný z českých ministrů, byť oficiální diplomatický bojkot českou stranou vyhlášen nebyl.

Chybět na slavnostním ceremoniálu naopak nebude mimo jiné ruský prezident Vladimir Putin. Návštěvu Pekingu navíc spojí i s jednáním s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem. Schůzka bude ostře sledována v souvislosti s rostoucím sbližováním obou zemí.

Sportoviště plně připravena

Čína chce Hry využít především pro svou propagaci. Prim hraje důraz na dokonalou organizaci a přípravu sportovišť s veškerým potřebným zázemím.

Hry se konají ve třech oblastech. V Pekingu se odehrávají všechny ledové soutěže i big air, na předměstí Jen-čching se do unikátního krytého ledového koryta spustí bobisté, sáňkaři či skeletonisté, nedaleko se z kopce dolů rozjedou alpští lyžaři. Biatlonisté, běžci na lyžích, skokané, sdruženáři, snowboardisté nebo akrobatičtí lyžaři to mají z areálů kolem města Čang-ťia-kchou do metropole nejdále.

Kvůli velkým vzdálenostem vybudovali Číňané rychlodráhu spojující tři centra a olympionici jsou ubytováni ve třech vesnicích.

Od koho čekat útok na medaile?

Největší českou nadějí bude obhájkyně dvou zlatých medailí z Pchjongčchangu Ester Ledecká, která se znovu chystá závodit na snowboardu i na lyžích. Mohou Češi zopakovat úspěch z minulých Her v Pchjongčchangu? Na minulých ZOH získalo Česko sedm medailí, ale z těch, kteří vybojovali cenné kovy, jich polovina chybí.

Poslechněte si podcast o vyhlídkách Ester Ledecké:

Vítězka snowboardkrosu ze Soči a z Pchjongčchangu bronzová Eva Samková se nestihla zotavit ze zlomeniny obou kotníků. Kariéru ukončila biatlonistka Veronika Vítková, rychlobruslařka Karolína Erbanová se zase nedostala do nominace hokejového týmu.

Ale vyrostly naděje nové. Například biatlonová mistryně světa Markéta Davidová rozhodně bude patřit do širšího pole favoritek v každém závodě.

Poslechněte si předolympijský Biatlon fokus podcast:

Už na svých pátých Hrách se představí Martina Sáblíková. Sice už možná není tak dominantní jako ve většině z minulých sezon, ale mezi největší adeptky na cenné kovy na dlouhých tratích rozhodně patří.

Stále více a více soutěží

Do Číny přijelo nebo má ještě namířeno přes 2800 sportovců z více než devíti desítek zemí. Opět chybí Rusko. Sportovci tohoto státu budou soutěžit kvůli přetrvávajícímu trestu za organizovaný doping pod hlavičkou Ruského olympijského výboru.

Program zimních olympijských her se dále rozrůstá, v Pekingu se bude rozdělovat už 109 sad medailí. Trend je jasný: navyšuje se počet ženských a smíšených disciplín. Expanzi prožívá především akrobatické lyžování. O vrcholné okamžiky nebude nouze.

Jak si stojí Michal Krčmář před Pekingem? Poslechněte si Peking fokus podcast:

Česká televize je opět u toho

Česká televize opět v roli majitele tzv. sublicence odvysílá na ČT sport 240 premiérových hodin s důrazem na "českou stopu". "V případě časového souběhu dvou sportů v medailové fázi a s českou účastí lze výjimečně použít další stream pro živý přenos," přibližil autor olympijského vysílání Robert Záruba.

Web ctsport.cz nabídne největší videoobsah na území České republiky, aktuální zpravodajství, program i výsledky. "Sestřihy nejlepších momentů Her, hokejové góly, biatlonová dramata, úspěchy a ohlasy českých sportovců. Cokoliv zajímavého se v Pekingu a na přilehlých kopcích stane," pozval ke sledování vedoucí redaktor webu ČT sport Jiří Kalemba.

Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články