Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

V Pekingu se rozdělí rekordních 109 medailových sad. Přibylo sedm nových disciplín

Program zimních olympijských her se dále rozrůstá. Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu poprvé překročil počet disciplín stovku a v Pekingu se bude rozdělovat už 109 sad medailí. Mezinárodní olympijský výbor dál pokračuje v politice navyšování počtu ženských a smíšených disciplín s cílem oslovit mladší publikum. Překvapivě se ale do programu nedostala severská kombinace žen.

Fabian Bösch
zdroj: AP autor: Tyler Tate

Na hrách v Soči došlo naposledy k vypuštění medailové disciplíny, když z dvojice paralelních snowboardových soutěží zůstal pouze obří slalom.

Klasický slalom nahradil Big Air, vedle rychlobruslařských závodů s hromadným startem pak přibyly smíšené disciplíny v curlingu a alpském lyžování.

V tomto trendu pokračoval MOV i pro následující čtyřleté období. Na kongresu v červenci 2018 bylo rozhodnuto o tom, že na olympiádě v Pekingu budou v Big Airu soutěžit také freestylisté.

V akrobatickém lyžování došlo k přidání celkem tří nových disciplín, premiéru si odbyde rovněž smíšená soutěž akrobatických skokanů.

Smíšená družstva budou dále soutěžit i v klasických skocích na lyžích, ve snowboardcrossu a v rychlobruslení na krátké dráze.

Poslední novou disciplínou je ženský monobob, bobisté tak budou mít dvě mužské a dvě ženské soutěže. Návrh na doplnění ženského čtyřbobu ani týmové soutěže zatím neprošel.

Stejně také nadále zůstalo mimo olympijský program například telemarkové lyžování, sáňkování na přírodní dráze a soutěž ženských dvojic, synchronizované bruslení nebo biatlonový závod smíšených dvojic.

Na svou olympijskou premiéru si musí ovšem počkat také sdruženářky. Severská kombinace zůstává jediným sportem, ve kterém soutěží na olympiádě pouze muži.

Zdroj
ESPN, olympic.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články