Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Olympijské vysílání z Pekingu: web ČT sport nabídne největší video obsah v zemi

Česká televize je v plné přípravě vysílání ze zimních olympijských her v Pekingu. Opět v roli majitele tzv. sublicence, na diváky tedy čeká 240 premiérových hodin s důrazem na "českou stopu". Nejen s obrovským video obsahem bude hrát velkou roli tradičně i web ctsport.cz. Celý maraton začne už před pátečním slavnostním zahájením – ve středu 2. února je totiž na programu ČT sport přímý přenos utkání spíšených dvojic v curlingu Norsko - ČR.

"Česká televize má jako nevýhradní vysílatel limity časové i programové. V porovnání s podmínkami vysílání olympiády z Pchjongčchangu se nám ale podařilo vyjednat navýšení počtu premiérových hodin ze sta devadesáti na dvě stě čtyřicet," vysvětluje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Dle licenčních ujednání bude ČT vyrábět program se zaměřením na účast českých sportovců. "Program na streamu se ale dle podmínek sublicence musí shodovat s televizním programem," zdůrazňuje Ponikelský.

Je tu ovšem jedna výjimka. "V případě časového souběhu dvou sportů v medailové fázi a s českou účastí lze výjimečně použít další stream pro živý přenos," přibližuje autor olympijského vysílání Robert Záruba.

"Je třeba počítat s akcentem na české sportovce, časový posun, řešit kolize, pamatovat na podmínky sublicence, limit v počtu hodin premiérového programu," vypočítává, jak těžké je olympijský program pro diváky "postavit". Do OH navíc může výrazně zasáhnout faktor covidu.

S ohledem na stejný časový posun jako při OH v Tokiu se podstatná část živého vysílání odehraje zejména v ranních a dopoledních hodinách. Kromě premiérového programu nabídne ČT také hodinový souhrn olympijského dne a reprízy nejdůležitějších soutěží.

Na programu ČT sport se tak bude jednat o kombinaci přímých přenosů se záznamy a reprízami, které poběží večer.

"Denně v šest hodin večer odvysíláme Hodinu z Pekingu, v níž divákům nabídneme přehled všech závodů a soutěží daného dne. Krátké sestřihy doplníme ohlasy českých sportovců i autorskými příspěvky našich reportérů z dějiště Her," doplňuje Záruba s tím, že v Pekingu bude pracovat pět komentátorů, tři experti a šest reportérů.

Pro diváky, kteří neměli možnost sledovat premiérový program, pak ve 20 hodin odstartuje souhrn v rámci Olympijského večera z Prahy s Barborou Černoškovou a Janem Smetanou a sportovními experty.

Důležitou součást celého olympijského programu ČT budou hrát tradičně i sociální sítě, které budou bleskurychle informovat o případných programových změnách, a především web ctsport.cz s největším video obsahem na území České republiky, aktuálním zpravodajstvím, programem i výsledky.

"Sestřihy nejlepších momentů Her, hokejové góly, biatlonová dramata, úspěchy a ohlasy českých sportovců. Cokoliv zajímavého se v Pekingu a přilehlých kopcích stane," zve ke sledování vedoucí redaktor webu ČT sport Jiří Kalemba.

"Video obsah je pro nás vedle aktuálního zpravodajství hlavní prioritou. Vzhledem k časovému posunu Her diváci o nic zásadního nepřijdou a u ranní kávy si vychutnají hlavní události daného dne," dodává.

Víte, že...

Olympijský program zprostředkovává Česká televize svým divákům již od roku 1956, kdy ze zimních Her v Cortině d'Ampezzo pořídila vůbec první přímý přenos ze zahraničí?

Obdobně jako během loňského Tokia nabídne podcastové speciály Peking fokus. V průběhu olympijských her budou podcasty reagovat na aktuální dění a české úspěchy.

"Navázali jsme tím na premiérový počin z léta. Setkalo se to s velmi kladným ohlasem, tak jsme se rozhodli pokračovat i přes zimu. Nabídli jsme divákům zajímavé rozhovory s Evou Samkovou, Michalem Krčmářem nebo Dominikem Dvořákem," říká Kalemba.

Web ctsport.cz chystá také malou obsahovou novinku – podcastové pásmo o historii českých olympijských výkonů, které neskončily ziskem medaile. "Ale rozhodně by neměly zapadnout," říká komentátor, jehož hlas je během zimy spojen hlavně s curlingem.

"Zimní olympiáda rovná se curling. Takhle to mám nastavené už od roku 2006 a nic se na tom nezmění ani letos. Nesmírně se těším na historickou premiéru českého curlingu a výkony manželů Paulových v turnaji smíšených dvojic. Stále mě samozřejmě trochu mrzí absence mužského týmu, kterému postup do Pekingu utekl opravdu velmi těsně."

Těší se i Robert Záruba. "Na sport a setkání národů. Jako vždycky." A nejinak tomu je i v případě šéfredaktora ČT sport Michala Dusíka: "I poslední test negativní, QR kód zelený, na své 14. olympijské hry tedy minimálně odcestuju," směje se.

Je nám líto, video expirovalo.
Manželé Paulovi se těší na start v Pekingu

Web ctsport.cz bude samozřejmě vedle olympijských her přinášet i informace z celého sportovního světa a odvysílá přímé přenosy Evropské konferenční ligy či domácího fotbalového poháru.

Některé přenosy kvůli vysílání z Pekingu budou k vidění na ČT2, fotbalový pořad Dohráno se pro změnu dočasně přestěhuje na ČT3.

Součástí nabídky České televize je i iVysílání na chytrých televizorech HbbTV a stanice ČT sport je dostupná i v aplikaci pro mobilní telefony.

Ta v posledních dnech přišla s novou aktualizací, která umožňuje tzv. multitasking obrazu v obraze či poslech podcastů webu ctsport.cz bez nutnosti je stahovat přímo do zařízení. Zároveň dlouhodobě nabízí možnost nastavit si notifikaci nejdůležitějšího zpravodajství a přenosů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články