Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nejmladší Češka na olympiádě v historii. Indráčková prožila sezonu snů, na Nepelu ale nemá

Že nějaký sportovec má sezonu snů, už je tak trochu klišé. Poslední měsíce v podání Anežky Indráčkové ale prostě jinak nazvat nejdou. Teprve patnáctiletá skokanka na lyžích prožívá neuvěřitelný ročník, ke kterému přidala nečekanou třešničku. Start v Pekingu. Díky tomu se stane vůbec nejmladší závodnicí v historii samostatné České republiky, která se představí pod pěti kruhy.

Anežka Indráčková
zdroj: ČTK/AP/ autor: Mark Schiefelbein

Když si člověk vzpomene na svůj největší životní úspěch ve věku patnácti let, většina asi vypálí dodělaná základní škola a zvládnuté přijímačky na střední. Někdo přidá postup v matematické olympiádě, další vítězství v krajské soutěži ve výtvarce a sportovně nadaní jedinci zmíní třeba triumf v žákovských kategoriích.

A pak je tady patnáctiletá Anežka Indráčková. Ta školu v posledních měsících trochu zanedbává, což, jak sama přiznává, nenese úplně jednoduše, jelikož školní povinnosti má ráda.

Její další láska, které věnuje většinu času, jí však ve stejnou dobu přinesla obrovský úspěch. Mladá reprezentantka se dostala na olympijské hry v Pekingu, kde se představí na středním můstku ve skocích na lyžích.

To ale není vše.

Celý krásný příběh má ještě pověstnou třešinku. Indráčková bude jak nejmladší členkou české výpravy, tak i nejmladší sportovkyní v historii samostatného Česka, jíž se podařilo na svátek sportu kvalifikovat.

"Znamená to pro mě, že si už takhle brzy splním svůj životní sen. Nikdy by mě nenapadlo, že se mi to podaří už v patnácti letech. Jsem opravdu vděčná za tuhle možnost a obrovsky se těším. Vždyť je to olympiáda," prohlásila pro oficialní stránky lyžařského svazu Indráčková, které do Pekingu pomohlo přerozdělení míst Mezinárodní lyžařskou federací.

Až doposud se titulem nejmladší Čech mohl pyšnit rovněž skokan na lyžích Zbyněk Krompolc, který se představil na hrách v Lillehammer 1994, kde jeho nejlepším umístěním bylo 29. místo na velkém můstku. Rodáka z Čeladné ale Indráčková překoná, a to o celé dva měsíce.

Na Nepelu a Colledgeovou to nestačí

Zatímco český rekord má, na československý však ani start v 15 letech Indráčkové nestačí. Své prvenství si v tomto směru uhájí, možná už navždy, krasobruslař Ondřej Nepela, který jen 12 dní před Innsbruckem 1964 dovršil 13 let.

Celkový olympijský rekord je pak ještě dál. Krasobruslařka Cecilie Colledgeová v roce 1932 v Lake Placid startovala ve věku 11 let a 73 dní. Britka je mimochodem také první ženou, která předvedla dvojitý skok nebo piruetu v záklonu a libelu.

Anežka Indráčková
zdroj: www.czech-ski.com autor: Dewin Venca

Sama Indráčková však svůj věk zase tolik neřeší. Více si váží faktu, že bude patřit mezi první tři české ženy, které se představí pod pěti kruhy v soutěži skokanek. Ta se na olympiádě premiérově objevila až v roce 2014.

"Je to příležitost, jak dát vědět, že i holky umí skákat na lyžích. Řada sportovních fanoušků si stále nevšimla, že skok na lyžích už také přestal být výhradně mužským sportem," prohlásila pro web českého olympijského týmu.

Sezona snů, v níž porazila i starší sestru

Že by se ale Indráčková zapsala tak silně do historických tabulek a už v této sezoně se dostala na Hry, přitom čekal na začátku ročníku skutečně jen velký optimista. Ano, talentu má spoustu a dalo se předpokládat, že pod pěti kruhy určitě někdy skákat bude, ale takto raketový start překvapil. I ji samotnou.

Vždyť v této sezoně se poprvé posunula do ženského reprezentačního áčka a premiérově si zaskákala na Světovém poháru. Už v něm ovšem naznačila své schopnosti hodně razantně. Body z toho sice nebyly, ale hned při druhém závodě v Ljubnu útočila na postup do druhého kola. V prvním případě jí utekl o dvě místa, v druhém o tři.

"Že tam nebyly body? Vůbec mi to nevadí, aspoň je co zlepšovat. Bylo by to hezké, teď mám ale velkou motivaci to prolomit," prohlásila tehdy.

Co nevyšlo ve Světovém poháru, to klaplo pravidelně ve druhé skokanské lize, tedy Kontinentálním poháru, kde z toho byl rovnou pravidelný útok na nejvyšší příčky. Nejlépe jí vyšly závody v norském Vikersundu, kde z toho bylo šesté místo.

Největší jméno si mezi českou veřejností pak udělala na republikovém mistrovství. V polovině ledna v Harrachově totiž po skocích 85 a 78,5 metru porazila všechny soupeřky včetně starší sestry Karolíny, která za ní zaostala na druhém místě o 5,5 bodu.

Je nám líto, video expirovalo.
Koudelka a Anežka Indráčková vyhráli MČR ve skoku na lyžích

"Myslím si, že Kája měla smůlu na horší vítr, jinak by domácí mistrovství vyhrála ona. Po závodě jsme spolu seděly na pokoji a jí začaly chodit utěšující zprávy. Chudák, prohrála s mladší sestrou… Spolu jsme se tomu smály. Rozhodně se nebereme jako soupeřky, fandíme si a vzájemně si přejeme co nejlepší výsledky. Ale to platí o celém týmu, nejen o nás dvou," řekla česká naděje.

Právě s o devět let starší sestrou Karolínou a sedmnáctiletou Klárou Ulrichovou se představí v Pekingu. A ač bude paradoxně z českého tria nejmladší, na pekingském středním můstku bude mít nejvíc zkušeností.

"Začátkem prosince tam probíhaly první oficiální závody, Kontinentální pohár. Jela jsem tam závodit a zároveň na výzvědy, abych mohla holkám říci, jaký ten můstek je. Teď jsem vlastně, pokud se týká znalosti olympijského můstku v Číně, nejzkušenější členkou týmu," řekla česká reprezentantka, která na závodech v Číně obsadila sedmé a desáté místo.

Výhodu bude moct ukázat hned na startu olympijských her, jelikož na středním můstku skáčou skokanky už v sobotu 5. února a pro mladší ze sester Indráčkových to bude jediný závod v Pekingu, který absolvuje.

"Moc se těším na celkovou atmosféru na hrách. A samozřejmě na závod. Je ale škoda, že bude jen jeden," dodala.

Přidá k už jedné třešničce svého skvělého příběhu ještě další třeba v podobě postupu do druhého kola? Sobota odpoví. A i kdyby to neklaplo. Na tuto sezonu Anežka Indráčková jen tak nezapomene.

Zdroj
ČT sport, olympic.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články