Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Ledecká, Davidová, Sáblíková a další. Česká želízka den po dni

V Pekingu se rozbíhá XXIV. zimní olympiáda, která je vzhledem k pokračující pandemii koronaviru v mnoha ohledech specifická. Slavnostní oheň se rozhoří v pátek a do soutěží by se měl zapojit rekordní počet 114 českých sportovců. Kdo má formu a největší šanci získat medaili? Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Ester Ledecká se raduje ze zisku zlaté medaile
zdroj: REUTERS autor: Issei Kato

5. ÚNORA:

Sáblíková jde poprvé do akce, ve hře je sedmá olympijská medaile

Ani ne 24 hodin po slavnostním ceremoniálu začne svou pátou misi pod pěti kruhy rychlobruslařka Martina Sáblíková. V sobotu ji totiž čeká od 9:30 SEČ závod na 3000 metrů.

Souběžně (od 10:00 SEČ) se o co nejlepší výsledek poperou i biatlonisté ve smíšené štafetě. V nominaci by neměli scházet Markéta Davidová, Jessica Jislová a Michal Krčmář. O druhém muži se rozhodne v pátek mezi Jakubem Štvrteckým a Mikulášem Karlíkem. V Pchjongčchangu skončilo kvarteto Veronika Vítková, Davidová, Ondřej Moravec, Krčmář osmé a neobhájilo stříbro ze Soči.

"Je to fajn disciplína na úvod. Takhle začíná i Světový pohár, takže si myslím, že je to dobré na rozdejchnutí. Pojedeme nejkratší vzdálenost, co můžeme, a je to ideální na vyzkoušení trati a závodního režimu," řekla k mixu Davidová.

7. ÚNORA:

Davidovou čeká vytrvalostní závod. Přidá po křišťálovém glóbu i cenný kov z Her? 

Do ostrého závodního režimu se rodačka z Jablonce dostane už 7. února a po lednovém zisku křišťálového glóbu budou očekávání tuzemské sportovní veřejnosti bezesporu nemalá. Pětadvacetiletá biatlonistka je v této disciplíně navíc i úřadující světovou šampionkou.

Vytrvalostní zápolení žen začne ve vysokohorském Čang-ťia-kchou v 10:00 SEČ a na startu nebudou chybět ani ve formě střílející Jislová, Eva Puskarčíková, Lucie Charvátová a Tereza Voborníková.

8. ÚNORA:

Ledecká zaútočí na třetí zlato

O den později se pozornost českých fanoušků upne od 3:40 SEČ k dvojnásobné olympijské vítězce Ester Ledecké, která bude v paralelním obřím slalomu na snowboardu obhajovat nejcennější kov. Hlavní závod je naplánován na 7:30 SEČ.

Oproti předchozím Hrám bude "zimní obojživelnice" soutěžit v opačném gardu. V Pchjongčchangu totiž nejprve šokovala triumfem v superobřím slalomu na lyžích a poté dominovala na snowboardu. "Teprve poznáme, jestli to bude výhoda, nebo ne. Jsem hlavně ráda, že se nejede v tentýž den," uvedla Ledecká.

V 9:30 SEČ vyběhnou k vytrvalostnímu měření sil biatlonisté v čele s Krčmářem, jehož doplní Štvrtecký a Karlík. Adam Václavík je po pozitivním testu na covid-19 stále v domácí izolaci v Česku a doufá v účast ve sprintu.

9. ÚNORA:

Hokejisté zahájí turnaj proti Dánům

Prvním soupeřem českých hokejistů v základní skupině olympijského turnaje budou od 14:10 SEČ Dánové, které na loňském mistrovství světa udolali 2:1 po samostatných nájezdech.

Medailové čekání se protáhlo na téměř 10 let, pod pěti kruhy slavili Češi zisk cenného kovu (bronz) naposledy v Turíně 2006. "Po tom, co se odehrávalo v posledních letech, asi obrovská očekávání nejsou. Situace je, jaká je. Musíme jít od nuly a soustředit se na první zápas, od toho se pak vše odvíjí," zdůraznil útočník Michael Frolík.

10. ÚNORA:

Sáblíková a její královská disciplína

Z Vancouveru 2010 a Soči 2014 si ze závodů na 5000 metrů odvezla zlato, z Pchjongčchangu stříbro. O možnosti rozšířit svou úctyhodnou sbírku ale rychlobruslařská ikona dlouhých tratí mluvit v předstihu nechtěla.

Martina Sáblíková
zdroj: imago sportfotodienst

Po nepříjemném pádu a zranění z konce roku je ovšem fit a připravena. "Nejsem člověk, který předem říká, na co má nebo nemá. Od toho je většinou trenér. Vím, že jsou v Pekingu hrozně silné soupeřky. Vím, na co mám já a moje tělo, ale nevím, co předvedou ony," konstatovala Sáblíková s nadhledem. Úvodní rozjížďka je ve "Sněhové vločce" naplánována od 13:00 SEČ.

11. ÚNORA:

Zlatá senzace z Pchjongčchangu na druhou?

Na předchozích Hrách ohromila Ledecká sportovní svět, když se startovním číslem 26 opanovala super-G. Tentokrát už se s ní v této disciplíně musí počítat, přestože bude mít na přeorientování ze snowboardu minimum času. 

Na menších podnicích už si to ale v minulosti zkusila. "Pokaždé se mi to podařilo nějak uhrát. Mám kolem sebe skvělý tým, pomůže mi. I když nebude moc času, snad v sobě probudím lyžařku rychle," přemítala před olympiádou. Závod začne v Jen-Čchingu ve 4:00 SEČ.    

Od 10:00 SEČ čeká sprint pětici českých biatlonistek a dvacet minut před nimi (9:40 SEČ) rozehrají druhé utkání ve skupinové fázi hokejisté proti Švýcarům.    

12. ÚNORA:

Zopakuje Krčmář nečekané stříbro?

V Pchjongčchangu zaznamenal rodák z Vrchlabí největší úspěch v kariéře a po zisku stříbrné medaile ze sprintu se neubránil slzám. Letos sice ve Světovém poháru nikterak nezáří (jen dvakrát v top 10), ale při generálce před olympiádou skončil v "masáku" v Anterselvě sedmý. Dvoupoložkové měření sil bude zahájeno v 10:00 SEČ, navazující stíhačky žen i mužů jsou na programu o den později (10:00/11:45 SEČ).

Michal Krčmář se stříbrnou medailí z olympiády z Pchjongčchangu
zdroj: REUTERS autor: Eric Gaillard

Ve 14:10 SEČ uzavřou základní skupinu hokejisté proti Rusům, s nimiž během aktuálního ročníku Euro Hockey Tour dvakrát prohráli 2:5.

Harmonogram dalších závodů s medailovým potenciálem Čechů:

15. 2. sjezd s Ledeckou (4:00 SEČ)
17. 2. alpská kombinace s Ledeckou (3:30/7:00 SEČ)
19. 2. závod s hromadným startem s Davidovou a Jislovou (10:00 SEČ)

Roli jedné z hlavních favoritek měla v Pekingu plnit Eva Samková, dvojnásobná olympijská medailistka ve snowboardcrossu. Nešťastná prosincová zlomenina obou kotníků během Světového poháru v rakouském Montafonu ji ale o tuto šanci připravila. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články