Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Krasobruslaři jsou poprvé na olympiádě komplet: Předvedeme, co umíme a uvidíme

To tu ještě nebylo. Šest krasobruslařů bude mít Česko na zimní olympiádě poprvé. V Pekingu by se měli prvně představit ve všech kategoriích, tedy i v soutěži družstev. Ovšem na první olympijský kov pro Česko to v tomto atraktivním sportu ani v Číně nevypadá.

Sportovní dvojice Jelizaveta Žuková a Martin Bidař
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimir

Přiznal to i bývalý mistr Evropy a účastník tří olympijských her Tomáš Verner v Olympijském magazínu na ČT sport. "Medailové ambice v téhle sezoně ještě nemáme. Je to spíš o tom, že jsme součástí světového krasobruslení a taky se poprvé zúčastníme týmové soutěže. Tam, kdyby se zadařil krátký program, bychom mohli postoupit do volných jízd," přemýšlel Verner nahlas o účasti v nejčerstvější disciplíně.

Krasobruslení má v České republice kolem dvou a půl tisíce členů a základna prý roste. Ovšem zdaleka ne všechno je pozitivní.

"V některých disciplínách nám trochu ujel vlak. Michal Březina je v jednatřiceti letech nejspíš na poslední olympiádě a nemá následníka, to dřív nebylo..." konstatoval vlastník kompletní sbírky medailí z evropských šampionátů.

České krasobruslení budou v Pekingu reprezentovat Michal Březina, jeho sestra Eliška, v tanečních párech sourozenci Natálie a Filip Taschlerovi a sportovní dvojice Jelizaveta Žuková a Martin Bidař. Všichni museli projít kvalifikací.

Nejzkušenějšího člena bruslařské výpravy čekají už čtvrté hry. "Je super být součástí historie," řekl Březina pro web českého krasobruslení s odkazem na to, že Česká republika bude mít poprvé krasobruslařskou výpravu kompletní. "Důležité je zmínit to, že jsme se všichni kvalifikovali," dodal.

Pětadvacetiletá Eliška Březinová je za úspěšnou kvalifikaci moc ráda. "Občas nevěřím, že se to opravdu děje," přiznala.

Příjemně překvapení byli i Taschlerovi. "Nečekali jsme, že bychom se na olympiádu mohli dostat po tak krátké době, co závodíme v seniorské kategorii," řekl dvaadvacetiletý Filip.

To Bidař bude závodit už na druhých olympijských hrách. V Pchjončchangu byl ještě s Annou Duškovou, jež však ukončila kariéru. "Nebylo snadné najít novou partnerku, ale oba jsme trénovali u stejné trenérky, tak jsme to zkusili spolu a myslím, že jsme si sedli," popsal dvaadvacetiletý krasobruslař, jak došlo ke spojení s rodačkou z Ruska, s níž se připravují střídavě v Praze a v Moskvě.

Dodává, že v komunikaci není problém, baví se česky i rusky. Trápí je ale, že často nedokáží v závodě předvést to, co jim při tréninku jde. "Výkony nejsou stabilní, pracujeme na tom abychom to změnili," tvrdí Bidař s tím, že pro Peking nemají žádné přehnané ambice. "Chceme předvést to co umíme a uvidíme, na co to bude stačit," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články