Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

BLOG: Covidová olympiáda v Pekingu aneb z bubliny do bubliny v bublině

Forma, soupeři, podmínky a nyní i covid. S tím se musí vyrovnat olympionici i pořadatelé na Hrách v Pekingu. Země, z níž před časem koronvairus vyrazil do světa, i když vedení komunistického státu to nikdy nepřiznalo, nyní předvádí, jak se s pandemií správně vypořádat i na takové masové akci, která má Čínu předvést v tom nejlepším světle.

Už při příletu do Pekingu je zřejmá změna přístupu. Z evropských letišť, kde je personál v rouškách a dbá protipandemických opatření v omezené formě, se výpravy přenesou na letiště mezi personál od hlavy k patě pečlivě navlečený v ochranných oblecích.

Čína je v současnosti jednou z mála zemí, která dokáže i v omicronové době nastolit taková opatření, díky nimž zimní olympiáda podle všeho proběhne. První testy samozřejmě čekají hned na letišti a jsou důkladné: výtěry z nosu i krku. Kdo testem neprojde, jde do hotelu fungujícího jako izolace. Třeba pětihvězdičková, ale přece. Z ní se pak dotyčný dostane po dvou negativních PCR testech nebo až po čtrnácti dnech.

V té je nyní například i americká bobistka Meyersová Taylorová, která přicestovala i s manželem a malým synem, kterého ještě kojí. Pozitivní testy měli všichni tři, a jsou proto také izolovaní, ale nejsou spolu. Bobistka tak posílá synovi mateřské mléko po zaměstnancích hotelu.

V celé Číně se kvůli jednomu pozitivnímu výsledku testu zavřel nejen celý dům, v němž onen člověk bydlí, ale zavřít musela i továrna, v níž dotyčný pracoval, společně s dalšími třinácti tisíci zaměstnanci. Kvůli desítkám případů se tady zavírají mnohamilionová města stylem – nikdo nesmí ven, nikdo dovnitř. A ti, kteří uvnitř byli, mohli jen na nákup. V Pekingu se zavírají podle situace jednotlivé čtvrti a do metropole se z jiných částí země nyní dostanete jen s povolením.

Zkrátka covidová tolerance nula v praxi. Proti ní se tady neprotestuje, a jestli ano, tak to nikdo neví.

Pro olympiádu pořadatelé podle BBC připravili systém separačních bublin v Pekingu i mimo čínskou metropoli. K jejich realizaci bylo třeba dvaceti tisíc dobrovolníků, kteří spolupracují s armádami bezpečnostních pracovníků. Cílem je oddělit od sebe jednotlivé skupiny – sportovce, novináře, funkcionáře. A ty všechny pak od místních obyvatel. Proto i vyčleněné autobusy a taxíky s účastníky her podle BBC nesmějí ani parkovat na ulici u hotelů.

Připraveny jsou i dopravní bubliny, auta, autobusy i vlaky, v nichž se budou účastníci přesouvat vyčleněnými trasami mezi jednotlivými sportovišti a bydlišti. Zkrátka z bubliny do bubliny v bublině.

"Je to divné," konstatoval asi za všechny hokejový reprezentant Jan Kovář, jenž se připravuje s částí týmu ještě v Česku, zatímco další hráči už jsou v Pekingu.

Divná doba vyžaduje divná pravidla. Olympijské hry – svátek sportu, pohybu a zdraví – budou rozdávat radost na stadionech jen vybraným fanouškům. Ti musejí být před návštěvou sportoviště v karanténě, poté projít testem a po sportovním zážitku je čeká dalších jednadvacet dnů v karanténě. Vstupenky se neprodávají. Ale svět si už zvykl. A v Číně se problémy řeší rázně, podle schématu: rozkaz zněl jasně.

Zdroj
ČT sport, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články