Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

OBRAZEM: Podívejte se, kde všude spočinou olympijské boty, brusle, lyže, snowboardy a nože

Nadcházející olympijské hry se nekonají jen v Pekingu. Klíčové jsou i oblasti kolem předměstí Jen-Čching a nedalekého města Čang-Ťia-Kchou. Také olympionici jsou podle svých sportů rozděleni do tří vesniček. Jen jedna z pekingských hal nestála v době letních Her v roce 2008. Na tratích a svazích leží ze sta procent umělý sníh. Organizátoři hlásí plnou připravenost a sportovci či sportovkyně veskrze chválí kvalitu zázemí. Podívejte se, kde se plní olympijské sny.

Peking

Národní stadion v Pekingu ("Ptačí hnízdo") 

Tady se budou olympionici pouze promenovat, proběhne tu zahajovací a závěrečný ceremoniál.

Je to vůbec první místo v olympijské historii, kde se uskuteční ceremoniály letních i zimních Her.

Pekingský národní stadion poutal pozornost i před 14 lety. Navrhlo ho švýcarské studio Herzog & de Meuron, se kterými úzce spolupracoval slavný Aj Wej-wej. Jeho osud je příznačný pro vývoj v zemi posledních let. Po velkém projektu následoval strmý pád. Aj Wej-wej byl režimem perzekvován a poslední léta tráví v zahraničí.

Sportovní hala hlavního města

Na ledě se představí ti nejlepší krasobruslaři, krasobruslařky a soutěžící v short tracku.

Na první pohled vyhlíží tradičněji než jiné supermoderní arény. Postavena byla už v roce 1968 a o tři roky později hostila slavná utkání ping pongové diplomacie mezi USA a Čínou. Velkou rekonstrukcí prošla před Univerziádou na počátku tohoto milénia a pak ještě před olympijskými hrami o pár let později.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijská sportoviště: Znovu se představuje Ptačí hnízdo, Vodní kostka zamrzla

Pekingská národní hala 

Největší z hal v dobách standardních až pro 20 tisíc diváků je ústředním místem hokejových turnajů.

Někdy se jí přezívá "Vějíř" podle jejího specifického tvaru připomínajícího tradiční čínský artefakt. Před 14 lety se tu konaly gymnastické soutěže a místo tu měli i házenkáři. Běžně se tu hrají velké basketbalové zápasy.

Aréna Wu-kche-sung

Pro pořádnou nálož hokejových zápasů je potřeba i druhé haly. Tady se už ve čtvrtek střetnou české hokejistky s domácími reprezentatkami.

Během Her v roce 2008 tu zuřil basketbal, ale hokej se tu rozhodně neztratí, domovský stánek tu měl v KHL chvíli i hokejový klub Rudá Hvězda Kunlun.

Národní centrum vodních sportů

Soutěže v curlingu se uskuteční v hale, kde před 14 lety bojovali o medaile plavci či akvabely.

Dříve to byla Vodní kostka, po částečné rekonstrukci s vizí zimních Her se proměnila v Kostku ledovou. Její fasáda udivuje a táhne. Stala se tak předobrazem pro další stavby v Číně, kupříkladu pro trajektový terminál v Macau.

Národní rychlobruslařská hala

Jediná z hal, která ještě v roce 2008 nestála, je rychlobruslařský ovál.

Ve "Sněhové vločce" pojede i Martina Sáblíková. Největší asijský ovál hýří novotou, dostaven byl teprve v minulém roce.

"Je modrá, což je fajn. Je to moje oblíbená barva," to byl první dojem Sáblíkové z arény. "Led je zatím na můj vkus docela měkký, takže jsem zvědavá, jak to pojede," dodala.

Big Air Šou-kang 

V Pekingu se nekonají jen sporty na ledu. Snowboarding i akrobatické lyžování představí v čínské metropoli klání v Big Airu.

Na místě někdejší ocelárny, která byla uzavřena před letními Hrami, vyrostl vůbec první stálý stánek pro Big Air na světě.

Jen-Čching

Národní centrum sjezdového lyžování

V areálu Sia-chaj-tchuo se bude pádit po sjezdovkách.

Ani v Pekingu, ani nikde jinde není připraven přírodní sníh. Na okraji čínské metropole panují sice v tuto dobu mrazivé podmínky, ale převažuje spíše sucho. V Národním centru sjezdového lyžování budou koncentrovány všechny alpské disciplíny.

Národní ledové koryto

Poprvé v olympijské historii je celá dráha pro bobisty, skeleton i saně krytá.

Po první prohlídce loni v říjnu pilot Dominik Dvořák odhadoval, že dráha je pro bobisty s šestnácti zatáčkami technická. "Prvních pár zatáček padá hodně dolů, takže rychlost bude už od začátku. Dole to slušně poletí."

Čang-Ťia-Kchou

Národní centrum běhu na lyžích

V areálu Kchu-jang-šu dostanou prostor pro vstup do historie běžci na lyžích i závodníci v severské kombinaci

Tratě se zdají být náročné. "Zvlášť nejdelší okruh, tam mi připadá, že jenom stoupám a stoupám a nekončí to. Padesátka bude zajímavý závod," řekl český běžec na lyžích Michal Novák. "Tratě jsou super fyzické. Kopce jsou neskutečně dlouhý, takže je to těžká trať," doplnila reprezentačního kolegu Kateřina Janatová.

Národní centrum skoků na lyžích

Jen nedaleko odsud se bude skákat na moderních můstcích.

"Když jsem viděl fotky, tak takové můstky tady v okolí asi nikde neuvidím a nezažiju," obdivoval sdruženář Tomáš Portyk dějiště ještě před tím, než ho navštívil.

Supermoderní se snoubí s pradávným. Svým tvarem mají můstky připomínat tradiční čínské zakřivené žezlo žu-i.

Národní biatlonové centrum

Areál Chua-lin-tung byl pro biatlonisty velkou neznámou.

Co se z útržků vědělo a co se potvrdilo? Tratě leží ve velké nadmořské výšce a všichni znají dobře specifika italské Anterselvy, která je ještě o nějakých dvě stě metrů níže. Biatlonisty přivítal šestnáctistupňový mráz. A střelnice? Pokud bude foukat, a že se na holých svazích nemá člověk příliš kam schovat, pak mohou být závody hodně nevyzpytatelné.

Ken-tching Snow Park

Je to vlastně pestrý komplex sportovišť Ken-tching, Tchaj-wu a Wan-lung pro snowboarding i akrobatické lyžování.

Tady se budou dělat velké triky na U-rampě, ale i ve slopestylu. Umění zde předvedou akrobatičtí skokani i jezdci v boulích. Velkolepý areál pro velkolepá představení je stoprocentně připraven.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články