Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Deset nejzajímavějších momentů Her: České úspěchy i počínání legend

České medailové radosti, očekávané triumfy i loučení legend a překvapivé úspěchy nováčků. Připoměňte si top 10 vybraných událostí olympijského dění.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
To nejlepší z olympijských her v Paříži
Dostupnost videa skončí: 18.08.2024 20:15

Mušketýrský zázrak vol. "ty brďo"

Po smolném startu české výpravy rozveselil celý národ tým kordistů ve složení Jiří Beran, Jakub Jurka, Martin Rubeš a Michal Čupr. Tokijskou senzaci Alexandra Choupenitche napodobili čeští muškětýři stejně cenným triumfem, když se role d'Artagnana chopil ve čtvrtfinále i závěrečném zápasu Jurka, který nekompromisně umlčel franouzské předčasné oslavy, a naopak dopřál Beranovi bronzovou kariérní tečku.

Český zlatý komplet

Pár minut poté se český dům radoval podruhé. Tenisové šance na olympijský úspěch zvyšovala Barbora Krejčíková, která po Wimbledonu potvrzovala skvělou formu jak v individuálním boji, tak po boku Kateřiny Siniakové. Krutý program pařížského turnaje si však vybral svoji daň. Krejčíková vyšla po nejnáročnějším měsíci v kariéřě naprázdno, dvě bramborové placky si připsaly deblové páry Karolína Muchová a Linda Nosková Adam Pavlásek a Tomáš Macháč

Smolný výsledek však zastínil vítězný mix Siniakové s Macháčem, který porazil v super tie-breaku čínskou dvojici Čang Č'-čen a Wang Sin-jü, a zajistil tak české výpravě první zlaté medaile.

Další dvě přidali před koncem Her rychlostní kanoisté Martin Fuksa a Josef Dostál. Zatímco Fuksovi chyběl cenný kov z olympiády v jakékoliv podobě, kajakář Dostál zlatou medailí doplnil svoji sbírku z Tokia, Rio de Janeira a Londýna. Fuksa navíc předvedl se svým bratrem Petrem i velice slibný výkon ve finále deblkanoe, kde si sedmým místem vylepšili výsledek z Tokia o tři příčky, a "Fuksič tým" měl tak dvojitý důvod k oslavám.

Oštěpařská jistota

I přes medailový nezdar českých želízek jedna jistota opět nezklamala. Česká atletika pravidelně vozí z olympiády cenné kovy a jinak tomu nebylo ani tentokrát. Nejvyšší karty se sice sázely na oštěpaře Jakuba Vadlejcha, tomu však k bronzu nepomohl ani hod za 88 metrů, který minule v Tokiu určoval vítěze.

Naopak třetím pokusem dlouhým 63,68 metru proklouzla Nikola Ogrodníková nejen do užšího finále, ale nakonec i na stupně vítězek. Bronzový hod večera totiž již nikdo ze soupeřek nepřehodil, a třiatřicetiletá reprezentantka se tak zařadila do olympijských tabulek vítězů, ve kterých se díky Janu Železnému, Barboře Špotákové, Vítězslavu Veselému a právě Vadlejchovi česká vlaječka objevuje zcela běžně.

Duplantis se opět zapsal do tabulek

Sen se stal realitou. Že by si švédský "mimozemšťan" v Paříži nevyskočil zlatou medaili, o tom snad ani nikdo neuvažoval. Otázkou však zůstávalo, jakým výkonem si o ni Armand Duplantis řekne. A čtyřiadvacetiletý tyčkařský talent nenechal nic a nikoho na pochybách.

Po olympijském rekordu totiž opět posunul o centimetr i hranici svého světového výkonu, a se svými nejbližšími se tak mohl radovat ze splnění svého klukovského přání – vyhrát olympiádu v nejlepší možné výšce, tentokrát 625 centimetrů. A pokud něco o svém svěřenci a zároveň synovi Greg Duplantis říká, tak že se má atletický svět ještě na co těšit.

Jamajka ztratila titul nejrychlejších atletů Her

Jsou časy žluto-zelených trikotů ve sprinterských finále minulostí? Výkony Usaina Bolta, Shelly-Ann Fraser-Pryceové a dalších si na jamajském ostrově budou ještě dlouho připomínat, neboť jejich dominantní sprinterskou disciplínu v Paříži dirigovaly zcela jiné státy. O vůbec jedinou medaili se postaral Kishin Thompson, který v milimetrovém finiši zaostal za Noahem Lylesem.

Ženskou nadvládu od Pekingu roku 2008 na stovce neukončila i přes očekávání americká mistryně světa Sha'Carri Richardsonová, nýbrž vůbec poprvé v historii reprezentantka Svaté Lucie Julien Alfredová. Fracerová-Pryceová totiž kvůli zranění nenastoupila ani do semifinálového běhu. Jamajské barvy navíc chyběly i ve finále štafet.

Legendy uzavřely své kapitoly

Medailová rozlučka ve čyřhře se sice nekonala, i přesto si vysloužili v prostorách Roland Garros nekončící standing ovation. Dvojnásobný olympijský vítěz a bývalá světová jednička Andy Murray si po vyřazení ze čtvrtfinále oficiálně změnil na sociálních sítích status z "hraji tenis" na "hrál jsem tenis" a nadobro pověsil svoji závodní raketu na hřebík.

Pravděpodobně poslední olympiádu odehrál i třetí z velké čtveřice Rafael Nadal. Po boku mladičkého talentu Carlose Alcaraze sice Španělsku cenný kov nevybojoval, i tak se se svým oblíbeným pařížským kurtem rozloučil se ctí.

Naopak poslední muž "odcházející" tenisové generace Novak Djokovič dokázal, že jeho čas ještě nepřišel. Ve finále po skvělé tenisové podívané oplatil Alcarazovi wimbledonskou porážku a premiérovým olympijským zlatem jako pátý hráč na světě zkompletoval kariérní Golden Slam

Z náhradnice šampionkou

Když Kristen Faulknerová v roce 2017 nastoupila poprvé do cyklistického závodu, rozhodně nepomýšlela, že by se po pár letech proháněla pod pěti kruhy a ještě se zlatou medailí na krku. A už vůbec ne se dvěmi. Americké reprezentance se v Paříži podařil napsat nevídaný příběh, po kterém by v Hollywoodu skočil kdejaký režisér.

Kromě týmového úspěchu na dráze totiž nastoupila i do závodu v cyklistice silniční, kde původně měla startovat její krajanka Taylor Knibbová. A že do toho šlápla s vervou, potvrdil její překvapivý triumf. Jednatřicetiletá Faulknerová za sebou nechala nejen favoritky v čele s Belgičankou Lotte Kopecky, ale i celý zbytek olympijské sestavy. Pro USA tak v této disciplíně vyjela zlatou medaili po dlouhých čtyřiceti letech čekání.

Curryho zlatá premiéra

Kde naopak americký národ se zlatou tečkou počítal, byl dvojitý úspěch basketbalových týmů. Ženský i mužský výběr Spojených států totiž do Francie vycestoval s hvězdným obsazením největších es z WNBA a NBA. A zatímco svěřenkyně trenérky Cheryl Reeveové ve finále zachránil přešlap francouzské Gabby Williamsové, mužský sen o pátému olympijském zlatu v řadě spasil střelecký zázrak jménem Steph Curry. Při své premiéře pod pěti kruhy vytasil své zbraně, když je jeho tým nejvíce potřeboval.

Šestatřiceti body v semifinále pomohl utéct z lopaty srbského hrobníka, poté v boji o zlato umlčel naděje domácích čtyřmi trojkami v závěru. Z celkově sedmnáctého olympijského triumfu USA se tak mohl radovat po boku MVP turnaje LeBrona Jamese i jediného čtyřnásobného šampiona Kevina Duranta.

Hassanová ve stopách Zátopka

Zopakovat historický zlatý hattrick českého rekordmana Emila Zátopka se sice Etiopance Sifan Hassanové reprezentující Nizozemsko nepovedlo, když na trati pět i deset kilometrů nezopakovala triumf z Tokia a vyběhla si tentokrát bronz. Novým olympijským rekordem v nejdelší běžecké klasice se mu však minimálně přiblížila a upozornila, že ještě má co ukazovat.

Kontroverzní, přesto zlatá

Nechtěnnou pozornost na sebe upoutala alžírská šampionka Imán Chalífová. Jako jedna ze dvou boxerek, které v Paříži mohly startovat i poté, co neprošly testy na mistrovství světa, se nenechala vykolejit mediální ozvěnou, kterou si získala po duelu s Italkou Angelou Cariniovou.

Ta souboj vzdala po 46 sekundách v ringu, což vyvolalo vlnu reakcí komentující pohlaví její soupeřky. Pětadvacetiletá Chalífová se tím však nenechala ovlivnit a ve finále kategorie do 66 kilogramů si jednoznačně došla pro další důležitou životní výhru.

Seina nezklamala, z tria bylo málem duo

Dlouho kontrolovaná kvalita vody v řece Seině motala hlavu pořadatelům i v průběhu Her. Doslova utopené miliony totiž nezabránily tomu, aby se start triatlonistů neodjel dle původního plánu. Po mohutném dešti totiž vyčištěná voda znovu nesplňovala normy pro plavání. Ve hře tak bylo i z triatlonu vyjmout plaveckou část.

Nakonec to však dopadlo dobře a Francouzi mohli slavit hned dvakrát, neboť nad Seinou zvítězila i jejich reprezentantka Caasandre Beaugrandová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články