Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
RunCzech 2024

Zlatý Dostál pro ČT sport: Cítil jsem tlak něco zajet a pomoct ČR. V cíli jsem tomu nevěřil

Předposlední den olympijských her v Paříži ovládl Josef Dostál závod na 1000 metrů, zkompletoval svoji sbírku a vybojoval pro českou výpravu v Paříži třetí zlato. Jedenatřicetiletý kajakář přidal nejcennější medaili ke stříbru a třem bronzům, které vybojoval na Hrách v Londýně, Riu de Janeiro a Tokiu. "Trochu jsem tomu nemohl uvěřit po dojetí do cíle. Ale CZE tam bylo první," líčil v rozhovoru pro ČT sport.

V areálu ve Vaires-sur-Marne navázal na páteční triumf kanoisty Martina Fuksy.

"Když jsem viděl, co dovedl Martin se svým fenomenálním výkonem, kdy jsem se chystal na svůj závod a slyšel jsem českou hymnu, tak jsem si říkal, že je to neuvěřitelný, ale možný," řekl Dostál.

"Dneska, když jsem šel do finále, tak jsem věděl, že čtvrtej, pátej flek tam je, ale že když pojedu, mohlo by to být na medaili," dodal.

V cíli vypadal, že téměř nemá radost.

"Bylo to hodně emočně náročné. Celé olympijské hry, kdy celý český tým měl málo medailí, cítil jsem tlak na to, tam něco zajet a pomoct České republice," dodal.

První emoce si užil se snoubenkou Anežkou Paloudovou. "Můj sen mi splnila, mohl jsem se s ní radovat jako první, jako olympijský vítěz. V cíli mi řekla, že to, že jsem nejlepší na světě, ví už dlouho, ale teď jsem to ukázal i těm ostatním," prohlásil Dostál.

Všechny jeho jízdy byly takticky skvěle zvládnuté. "Snažil jsem se postoupit ze čtvrtého místa, do finále mi to úplně nebodlo. Na čtyřstovce jsem měl chvíli místo, kdy jsem si říkal, že to nezvládnu. Ale věděl jsem o tom, a když bych tomu podlehl, bude mě to mrzet další čtyři roky. S týmem jsme udělali obrovský kus práce."

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Finále kajakářů K1 na 1000 m se zlatým Josefem Dostálem
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 13:54

To potvrdil i jeho nový kouč.

"Od února, kdy jsme zjistili přesný harmonogram, jsem trénovali tak, abychom trénovali v době semifinále a finále. Ve 13:10 jsme chodili na vodu, to byl náš cíl, připravit se jen na tenhle okamžik. Věnovali jsme tomu ohromné množství energie i tomuhle režimu, že bude muset jet rozjížďku a až za dva dny závodit," řekl České televizi Pavel Davídek.

"Byl to infarktový závod. Povedl se mu start, byl vepředu, přáli jsme si, aby se dokázal držet s Pimentou. Posledních dvě stě metrů už jsem věřil, že si to prostě nenechá ujet," doplnil nadšený Davídek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články