Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
RunCzech 2024

Lyles je o milimetry nejrychlejším mužem Her. Čtvrtkaře Krska čekají opravy

Nejrychlejším sprinterem olympiády je Noah Lyles. Americký favorit velice těsně porazil druhého Kishana Thompsona z Jamajky. Oba běželi za 9,79. Třetí je další z Američanů Fred Kerley. Čtvrtkař Matěj Krsek začal své olympijské vystoupení časem 45,71, který mu stačil na 37. místo. Český čtvrtkař tak půjde do pondělních oprav. 

Sedm finalistů mužské stovky se dostalo pod hranici 9,90 sekundy. Sedmadvacetiletý Lyles se zatím prosazoval hlavně na dvojnásobné trati, kde se stal třikrát po sobě mistrem světa. V nejkratším sprintu ho dosud limitoval pomalejší start. Ten ani tentokrát nebyl optimální, z finálové osmičky měl nejhorší startovní reakci, ale na konci rovinky už byl první.

Posledním Američanem, který na hrách slavil vítězství na stovce, byl Justin Gatlin v roce 2004 v Aténách. Po třech triumfech Jamajčana Usaina Bolta vyhrál před třemi lety v Tokiu Ital Marcell Jacobs, který skončil pátý.

Matěj Krsek (vpravo)
zdroj: Reuters

Krsek se do Paříže kvalifikoval časem 45,67 na Zlaté tretře v Ostravě. Ve svém rozběhu měl ze všech nejslabší osobní rekord a tomu také odpovídalo pořadí v cíli. "Možná jsem to rozběhl příliš pomalu, musím se ještě podívat," hodnotil český běžec v cíli pro ČT.

Na posledních trénincích v Praze se Krsek cítil rychlostně velmi dobře. "Zaběhl jsem si osobák na 300 metrů. A to ještě takovým způsobem, že jsem doběhl a měl jsem pořád hodně sil. Tady jako by ta forma trošku spadla. Nebylo to úplně špatné, ale prostě nebyla tam taková šťáva, jako byla třeba minulý týden v Praze," řekl.

Má jasno, jak poběží v pondělní opravě. "Skvěle, to je jediná možnost," poznamenal. Systém oprav, který má na těchto olympijských hrách premiéru, se mu líbí. Každý účastník poběží alespoň dvakrát. "Myslím si, že to je dobrý krok. Velice malému množství závodníků to uškodí, většině pomůže aspoň v tom udělat z toho závodu ještě příjemnější, atraktivnější zkušenost," uvedl Krsek.

Z nového systému mohou těžit také ti nejrychlejší, kteří budou mít den volna navíc. "Myslím si, že celkové výkonnosti to neuškodí. Uškodí to asi šesti závodníkům ze startovního pole, kteří jsou mezi osmnáctým a čtyřiadvacátým místem," dodal Krsek.

Nejrychlejší byl Američan Michael Norman. Mistr světa z roku 2022 ubral jedenáct setin ze svého letošního maxima časem 44,10. Na startu překvapivě chyběl obhájce zlata Steven Gardiner z Baham.

V semifinále běhu na 800 m nenechala Britka Keely Hodgkinsová nikoho na pochybách, že je největší favoritkou. Mistryně Evropy vyhrála svůj běh s velkým náskokem v čase 1:56,86. Za posledních šest let se nikdo tak moc nepřiblížil světovému rekordu Jarmily Kratochvílové jako tato dvaadvacetiletá půlkařka v předolympijské generálce v Londýně.

Nor Jakob Ingebrigtsen udělal vítězstvím v semifinále na 1500 m další krok k plánovanému zlatému double v kombinaci s tratí 5000 m, což mu zatím vychází jen na evropském šampionátu. Na mistrovství světa v Budapešti mu to překazil Brit Josh Kerr a také nyní se ho držel jako stín. Jejich souboj bude velkým lákadlem úterního atletického večera v Paříži.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články