Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Zlatý mix. Macháč se Siniakovou urvali triumf nad čínským párem, Muchová s Noskovou budou hrát o bronz

Tomáš Macháč s Kateřinou Siniakovou zvítězili ve smíšené čtyřhře olympijského turnaje. Ve finále zdolali čínský pár Čang Č'-čen, Wang Sin-jü 2:1 na sety díky triumfu v super tie-breaku. Pohádkové tažení nově složeného páru Karolína Muchová, Linda Nosková finálovou tečku mít nebude. V semifinále české tenistky nestačily na třetí nasazené Saru Erraniovou a Jasmine Paoliniovou z Itálie a po porážce 3:6, 2:6 je čeká utkání o bronz.

Macháč se Siniakovou, kteří v Paříži neztratili před finále ani set, začali boj o zlato sebejistě. V prvním setu nepřišli ani jednou o servis, od stavu 1:2 získali zbývajících pět gamů po sobě a ujali se vedení.

Ve druhé sadě se ale Čang Č'-čen s Wang Sin-jü zlepšili. Nepustili český pár k jedinému brejkbolu a sami ten jediný ve 12. gamu, který byl zároveň za stavu 6:5 i setbolem, proměnili. Rozhodl super tie-break.

V něm Macháč se Siniakovou smazali manko 0:3, česká tenistka si ale začala masírovat pravou ruku.

"Vypadá, že můj triceps to nepřežil, naštěstí pak už jsem žádného debla (dvojchybu) nedala, dopadlo to dobře. Teď si dám pauzu a snad to bude v pohodě," poznamenala.

Soupeři se poté ujali vedení 8:6 a dělily je dva míčky od vítězství. Siniaková na servisu snížila, ale výhodu dvou podání měl v tu chvíli Čang Č'-čen.

Sedmadvacetiletý Číňan, který je na okruhu ATP deblovým parťákem Macháče, ale při obou servisech neuspěl, Češi získali vedení 9:8 a následný mečbol využili.

"Bylo mi to za něj líto, to si nezasloužil. Ale za nás jsem byl rád, že tu dvojchybu dal," komentoval klíčový okamžik Macháč.

Na stupních vítězů zejména Siniaková slzela dojetím. "Nečekala jsem, že to bude tak emocionální, mám obrovskou radost, že se mi to povedlo podruhé. V tenise málo nebo vůbec neslyšíme hymnu. Tohle je něco, co je nezapomenutelné," svěřila se.

Macháč ji objímal kolem ramen, ale i on bojoval s dojetím. "Emoce takhle neukazuju, ale pro mě je to něco neuvěřitelného. Furt se bojím, aby mě někdo neprobudil z toho snu," řekl.

Třiadvacetiletý Macháč se na olympijských hrách představí také v boji o bronz ve čtyřhře s Adamem Pavláskem.

Jejich soupeři budou nasazené trojky Američané Taylor Fritz a Tommy Paul, kteří prohráli v semifinále s Australany Matthewem Ebdenem a Johnem Peersem 5:7, 2:6.

O pět let starší Siniaková, která dohrávala duel s bolavou pravou rukou, získala zlato pod pěti kruhy podruhé.

Před třemi lety triumfovala v ženské čtyřhře po boku Barbory Krejčíkové, se kterou letos vypadla v Paříži ve čtvrtfinále.

Pro český tenis jde o první olympijské zlato ve smíšené čtyřhře. Jediný cenný kov dosud získali Radek Štěpánek a Lucie Hradecká, kteří vybojovali před osmi lety v Riu de Janeiro bronz.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr utkání Muchová/Nosková – Erraniová/Paoliniová
Dostupnost videa skončí: 05.08.2024 13:45

Muchová s Noskovou se daly ve francouzské metropoli dohromady po odstoupení zraněné Markéty Vondroušové.

Do semifinále se dostaly po třech vydřených vítězstvích, když pokaždé nepříznivý vývoj zápasu dokázaly otočit a uspěly v super tie-breaku.

Proti nasazeným trojkám Erraniové a Paoliniové ale na další obrat nedosáhly. Střetnutí na kurtu Suzanne Lenglenové prohrály za 68 minut.

Dalšími soupeřkami budou Sara Sorribesová s Cristinou Bucsaovou ze Španělska, které padly s Mirrou Andrejevovou a Dianou Šnajderovou hrajícími v neutrálních barvách 1:6, 2:6.

Muchová s Noskovou, které zůstaly po čtvrtfinálovém neúspěchu úřadujících šampionek Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové posledními českými zástupkyněmi v ženském deblu, neproměnily ani jeden ze tří brejkbolů.

Finalistky letošního Roland Garros Erraniová a Paoliniová naopak všechny tři možnosti na prolomení servisu zužitkovaly.

O první set přišly české hráčky až v závěru, osmou hru ztratily při servisu Muchové. Také ve druhé sadě získaly Erraniová a Paoliniová brejky při podání loňské finalistky Roland Garros. Nejprve uspěly ve třetím a následně i v sedmém gemu.

Češky se snažily prohru odvrátit a za stavu 2:5 měly jediné tři brejkboly v utkání. Vedení 40:0 ale k zisku gemu nedotáhly a Erraniová zápas doservírovala k postupu.

Výsledky tenisu na olympijských hrách v Paříži:

Dvouhra muži – semifinále: Djokovič (1-Srb.) – Musetti (11-It.) 6:4, 6:2, Alcaraz (2-Šp.) – Auger-Aliassime (13-Kan.) 6:1, 6:1.

Čtyřhra muži  semifinále: Ebden, Peers (Austr.) – Fritz, Paul (3-USA) 7:5, 6:2. 

Dvouhra ženy – o 3. místo: Šwiateková (1-Pol.) – Schmiedlová (SR) 6:2, 6:1.

Čtyřhra ženy – semifinále: Erraniová, Paoliniová (3-It.) – Muchová, Nosková 6:3, 6:2, Šnajderová, M. Andrejevová (AIN) – Sorribesová, Bucsaová (8-Šp.) 6:1, 6:2.

Smíšená čtyřhra – finále: Siniaková, Macháč – Wang Sin-jü, Čang Č'-čen (Čína) 6:2, 5:7, 10:8.

Smíšená čtyřhra – o 3. místo: Dabrowská, Auger-Aliassime (Kan.) – Schuursová, Koolhof (Niz.) 6:3, 7:6 (7:2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články