Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
RunCzech 2024

Jak se tam moje jméno dostalo? ptala se v cíli silničního závodu zlatá "dráhařka" Faulknerová

Původně měla startovat pouze na dráze, namísto toho se stala senzační vítězkou olympijského měření sil v silničním závodě. Americká cyklistka Kristen Faulknerová napsala v neděli další pohádkový příběh olympijských her v Paříži.

Američanka Kristen Faulknerová v cíli vítězného olympijského závodu
zdroj: REUTERS autor: Andrew P. Scott

Faulknerová, která byla ještě za studií na Harvardu veslařkou a na kole začala závodit až v roce 2017, patří do amerického týmu dráhařek. O tom, že pojede i silniční závod, se rozhodlo až teprve necelý měsíc před Hrami poté, co se krajanka Taylor Knibbová rozhodla soustředit na triatlon.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr silničního závodu cyklistek
Dostupnost videa skončí: 07.08.2024 17:54

Američanky i tak pomýšlely vysoko, ale k favoritkám se řadila zejména Chloé Dygertová. Triumf Faulknerové je velkým překvapením.

"Tohle je sen, který se proměnil ve skutečnost. Stále se dívám na to výsledné pořadí a přemýšlím, jak se tam moje jméno dostalo... Bylo mi jasné, že to bude těžký závod. Ale když už jsem ho jela, chtěla jsem vyhrát. Je to ten nejlepší pocit na světě. Vůbec nevím, co k tomu říct. Vy mi někdo řekněte, co se tady vlastně stalo," řekla Faulknerová.

Soupeřky zaskočila dokonale načasovaným útokem necelé tři kilometry před cílem. Nizozemka Marianne Vosová, Belgičanka Lotte Kopecky a Maďarka Blanka Vasová mezi sebou natolik taktizovaly, že nechaly Američanku ujet. A pak už bylo na její stíhání pozdě.

Dokonale načasovaná taktika

Na správnou chvíli si podle všeho trpělivě počkala. "Věděla jsem, že Kopecky chtěla dohnat dvě holky před námi, takže mi bylo jasné, že tam se mnou do toho půjde a pojede. Stejně tak jsem ale potom, jakmile jsme je dohnaly, věděla, že prostě musím zaútočit, protože ve spurtu bych žádnou z nich neporazila," popsala Faulknerová.

Taktika jí vyšla dokonale. "Byla to ta nejlepší chvíle k útoku. Přesně v době, kdy jsme je dohnaly a každý byl unavený. Právě tohle byla moje šance. Zkoušela jsem si takový nástup v pozdních fázích závodu během tohoto roku hned několikrát," pokračovala Faulknerová, která získala mezi ženami cenný kov pro USA po 40 letech. Navázala na vítězku z Los Angeles Connie Carpenterovou.

Počínala si jako ostřílená závodnice, cyklistice se přitom věnuje teprve sedm let. "Před těmi pár lety jsem docela dost zariskovala, abych si šla za svým cílem. Ale vyplatilo se mi to. Ta trajektorie šla nahoru docela rychle. Dokonce i pro mé nejbližší to byla smršť," připustila.

V neděli se jí stoprocentně vyplatilo, že si do cyklistiky přenesla i zkušenosti s prací s rizikovým kapitálem. "Naučila jsem se, jak vypočítat rizika a jak si je vyhodnocovat. Při závodě mám myšlení takhle nastavené: Jaký je poměr rizika a odměny? Je dobré vědět, kdy do toho jít naplno a vsadit úplně všechno na jednu kartu," dodala Faulknerová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články