Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
RunCzech 2024

Splnil jsem si největší sen od dětství, radoval se rekordman Duplantis

Nejen olympijský, ale rovnou i světový rekord pokořil ve finále tyčky švédský fenomén Armand Duplantis. Nejlepšího dosahu hranice zdolal již podeváté, a přesto byla o něco speciálnější. Laťku 625 centimetrů čtyřiadvacetiletý talent totiž pokořil pod pěti kruhy, o čemž snil již jako malý kluk. Duplantis stále věří, že tento limit pro něj není zdaleka konečná.

Radost světového rekordmana Duplantise s jeho rodinou
zdroj: Reuters autor: Lisa Leutner

"Co k tomu mohu říci? Právě jsem překonal světový rekord na olympiádě, tedy největší scénu pro tyčkaře. Největší sen od dětství jsem si dokázal splnit před tím nejúžasnějším publikem, před kterým jsem kdy závodil," rozplýval se Duplantis.

Jak už to u jeho soutěží bývá, o světový rekord se pokoušel ve chvíli, kdy všechny ostatní disciplíny večerního programu na Stade de France skončily. K rekordním pokusům musel urazit dlouhou cestu soutěží. Nejdříve na šesti metrech teprve jako druhý tyčkař v historii získal druhé olympijské zlato, před ním to dokázal jen Američan Bob Richards v letech 1952 a 1956. Pak si vzal olympijský rekord, který zaokrouhlil na 610 centimetrů. O sedm centimetrů vylepšil výkon Brazilce Thiaga Braze z Ria de Janeiro 2016.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Duplantis: Splnil se mi sen, víc jsem dokázat nemohl
Dostupnost videa skončí: 09.08.2024 00:11

Teprve potom si nechal laťku zvýšit na novou hodnotu rekordu osobního, tedy světového. To už se zraky desítek tisíc fanoušků na téměř zaplněném Stade de France upíraly jen do tyčkařského sektoru. Po prvním neúspěšném pokusu si ještě o pozornost řeklo slavnostní vyhlášení medailistů z nedělního finále mužské stovky, s nímž švédský reprezentant Duplantis hrdě vyslechl hymnu rodných Spojených států amerických na počest Noaha Lylese.

Jiný Američan Sam Kendricks, který už měl v kapse olympijské stříbro, ze sektoru dirigoval skandování fanoušků při dalších Duplantisových pokusech o světový rekord. Před třetím pokusem se Duplantis snažil uklidnit. "Fanoušci začínali šílet. Byl tam takový řev, že to znělo jako na zápas amerického fotbalu. Mám zkušenost být na stotisícovém stadionu, ale nikdy jsem nebyl v centru pozornosti. Snažil jsem se jen nasát energii, kterou mi všichni dávali, a dávali mi jí hodně, to zafungovalo," popisoval Duplantis momenty před dalším rekordním skokem.

Po něm se radostně rozběhl ke svým nejbližším v ochozech. "Mám tady rodinu, moje dívka je tady, někteří z mých nejlepších přátel," řekl staronový olympijský šampion. Na odchod z plochy si stejně jako všichni atletičtí šampioni zazvonil na obří zvon. A chystal se slavit. "Party to bude docela veliká. Ne moc spánku, hodně oslav, fajn čas," těšil se sportovec, který poslední tři měsíce plně zasvětil přípravě na OH. "Teď jsem připravený spořádat hodně jídla," doplnil Duplantis.

Je neotřesitelným králem své disciplíny, počínaje olympijským Tokiem 2021 vyhrál všechny globální soutěže. A ani čerstvá hodnota světového rekordu 625 centimetrů se nezdá být konečnou. "Myslím, že rekord mohu překonat znovu, ale teď je mi to jedno. Tohle si chci užít. Nestarám se o nic jiného než o ten současný okamžik," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články