Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
BBV po 25 letech

Staněk i Maňasová končí, mezi nejlepší nepronikli. Sprinterkou Her je Alfredová ze Svaté Lucie

Naděje Tomáše Staňka a Karolíny Maňasové na postup mezi nejlepší jsou minulostí. Český koulař se nevměstnal mezi osm nejzdatnějších a skončil desátý. Třetí olympijské zlato má Ryan Crouser. Maňasová sice v semifinále ženské stovky bleskově vystartovala, ale tempo jí nevydrželo a nakonec své vystoupení zakončila časem 11,35 a 24. místem. Fantastický finiš Femke Bolové rozhodl smíšenou štafetu 4x400 m. Nejrychlejší sprinterkou Her je Julien Alfredová ze Svaté Lucie. Pro tento ostrov jde o první olympijskou medaili.

Tomáš Staněk
zdroj: Reuters

Maňasová se už postupem do semifinále postarala o nejlepší výsledek české sprinterky na olympiádě od roku 1948. Časem 11,11 se na dvě setiny přiblížila českému rekordu Jarmily Kratochvílové z roku 1981. V semifinále měla dobrou startovní reakci, ale postupně se propadala.

"Start byl dobrý, ale pak se mi asi podlomila noha. Ale celkově to hodnotím tak, že se mi to tady podařilo, a jsem spokojená. Semifinále asi nedopadlo ideálně, ale i tak jsem ráda," hodnotila Maňasová pro ČT. "Myslím si, že mám rezervy a mám toho hodně před sebou. Je na čem pracovat a jde to dobrým směrem," dodala česká sprinterka.

Crouser hned v první sérii jako jediný překonal hranici 22 metrů. Ital Leonardo Fabbri poslal kouli přibližně stejně daleko, ale lehce zavadil o vrch břevna. Rozhodčí mu pokus neuznali, což ho očividně rozhodilo. Vrhač, který měl letos nejvyrovnanější formu a ani jednou neprohrál, skončil až pátý.

Crouser se i v začínajícím dešti ještě zlepšil na 22,90, což je jeho nejlepší letošní výkon. Posledním pokusem pronikl na druhé místo jeho krajan Joe Kovacs a získal potřetí v řadě olympijské stříbro. Výkonem 22,15 se dotáhl na Jamajčana Rajindru Campbella a předstihl ho díky lepšímu druhému pokusu. Campbell ale získal pro svou zemi první medaili v této disciplíně.

Staněk si v kvalifikaci zlepšil letošní maximum na 21,61, což by ve finále stačilo na šesté místo. Český rekordman se ale k pátečnímu výkonu ani nepřiblížil a po třech pokusech soutěž opustil. I tak je to pro něj při třetím olympijském startu nejlepší výsledek.

Femke Bolová
zdroj: Reuters

Smíšenou štafetu na 4x400 metrů vyhráli Nizozemci v evropském rekordu 3:07,43. Američané, kteří v rozběhu vytvořili světový rekord, byli druzí. Vítěznou čtveřici dovedla do cíle Femke Bolová, která v rozběhu nestartovala.

Třiadvacetiletá Alfredová ukončila jamajskou nadvládu na stometrové trati, která trvala od Pekingu 2008. Další dvě místa obsadily Američanky – mistryně světa Sha'Carri Richardsonová a Melissa Jeffersonová.

Alfredová byla nejrychlejší už v odpoledním semifinále, ve finále ještě ubrala čtrnáct setin a vylepšila národní rekord. Jamajčanky, které v Tokiu kompletně obsadily stupně vítězů, jsou tentokrát bez medaile. Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, která má olympijské zlato ze stovky z Pekingu a Londýna, do semifinále kvůli zranění nenastoupila, Tia Claytonová doběhla sedmá.

Trojskokanka Lafondová byla v Tokiu ve finále poslední, ale od té doby urazila obrovský kus cesty. V zimě se stala halovou mistryní světa poté, co skočila v Glasgow 15,01, v Paříži ještě centimetr přidala. Stala se nástupkyní světové rekordmanky a čtyřnásobné mistryně světa Yulimar Rojasové z Venezuely, kterou o obhajobu zlata připravila zraněná achilovka. Shanieka Rickettsová z Jamajky po dvou stříbrech z mistrovství světa vybojovala stejný kov i na Hrách.

Vítězem olympijského desetiboje se stal v Paříži Markus Rooth z Norska výkonem 8796 bodů. V závěru o 48 bodů předstihl Němce Lea Neugebauera, který dlouho vedl. Obhájce zlata Kanaďan Damian Warner neskočil základní výšku v tyči.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články