Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Hassanová si po dvou bronzech na pěti a deseti kilometrech doběhla pro zlato z maratonu

Nizozemská běžkyně Sifan Hassanová zvítězila v olympijském maratonu o tři vteřiny před Tigst Assefaovou z Etiopie a Hellen Obiriovou z Keni a po dvou bronzových medailích z atletického oválu na tratích 5 a 10 kilometrů získala zlato. Češka Tereza Hrochová doběhla na 26. místě se ztrátou sedmi minut, Moira Stewartová sice ztratila minut patnáct a obsadila 66. příčku, ale zaběhla svůj letošní nejlepší čas.

Sifan Hassanová
zdroj: REUTERS autor: Lisa Leutner

Tereza Hrochová obsadila 26. místo za 2:30:00 a ve srovnání s maratonem v Sapporu na minulé olympiádě si polepšila o 32 příček. Druhá česká běžkyně Moira Stewartová při své olympijské premiéře doběhla na 66. místě v čase 2:38:07.

Hassanová už před pařížskými hrami prozradila, že ji Zátopek inspiroval k pokusu získat medaile na třech nejdelších tratích, což se nikomu jinému nepodařilo. Na 5000 a 10 000 metrů nezopakovala zlatý double z Tokia, doběhla shodně třetí. Maraton, který loni běžela poprvé, ale zvládla skvěle a získala celkově už svou šestou olympijskou medaili. Jako jediná má medaile ze všech tratí od 1500 metrů po maraton.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěrečný kilometr maratonu žen
Dostupnost videa skončí: 14.08.2024 11:14

Na kopcovité trati do Versailles a zpět se česká dvojice v poli 91 běžkyň držela dlouho pohromadě a v polovině trati byla necelou minutu za vedoucí dvacetičlennou skupinou ve čtvrté desítce. Dvě stoupání lépe zvládla Hrochová, která má i zkušenosti z účasti na mistrovství světa v bězích do vrchu. Posunula se až na 26. místo, zůstala tak jen dvě příčky za nejlepším výsledkem české maratonkyně na hrách, jehož dosáhla Alena Peterková v Barceloně v roce 1992.

"První třicítka dobrá. Ale bylo to super těžké," hodnotila Hrochová. Dnešní olympijský maraton považovala za jednoznačně nejnáročnější v kariéře. "Ale s tím jsem počítala. Na kopcích je výhoda, že pak nepotřebujete běžet svižně do tempa, tam běžíte do kopce nebo z kopce, ale tady to musíte proložit tempovým během. To je drsné," dodala.

Stewartová byla ráda, že vůbec dokončila, olympijský maraton nechtěla vzdát. "Posledních deset kilometrů jsem bojovala, abych sebou někde nesekla. Jen jsem se snažila odkrajovat kilometr za kilometrem," uvedla. "Nevím, čím to, že mi došlo. Stalo se mi to letos poněkolikáté. Musíme zjistit, kde je problém. Myslela jsem, že to máme vyřešené, očividně bude problém jinde," přemítala.

Závod rozhodly běžkyně v posledních dvou kilometrech

Tempo udávaly etiopské běžkyně v čele s Assefaovou, která loni v Berlíně vytvořila světový rekord. Ve druhém kopci se pokusily o trhák v místě, kde v sobotu rozhodl o svém vítězství jejich krajan Tamirat Tola, ale na rozdíl od něj soupeřky nesetřásly.

Hassanová v kopci očividně trpěla, ale při seběhu ztrátu hned smazala. Deset kilometrů před cílem Keňanka Peres Jepchirchirová poznala, že nebude první maratonkyní, která obhájí olympijské zlato. V závěru nevydržela tempo ani její krajanka Helen Obiriová, která má dvě stříbrné medaile z minulých olympiád na 5000 metrů. Keňa tak po dvou triumfech při olympijském maratonu v řadě získala bronz.

Před pařížskou Invalidovnou si to v poslední disciplíně atletického programu ve finiši rozdaly Hassanová s Assefaovou. Nizozemka původem z Etiopie uplatnila své mílařské schopnosti jako mistryně světa na 1500 m z roku 2019 v Dauhá.

V tvrdém souboji u okraje dráhy musela použít i lokty. Jen 35 hodin po bronzu na desítce svou olympijskou sbírku obohatila o třetí zlato. V Paříži během deseti dnů uběhla více než 62 kilometrů.

"Měla jsem z toho závodu strach. Každý krok strašně bolel a já se několikrát ptala: Proč to děláš? A čekala jsem, kdy mě to zlomí. Na konci jsem si říkala: Sifan, je to jen sprint na 200 metrů. Teď nemám slov, je to jako sen," řekla vítězka.

Výsledky atletiky na OH v Paříži

Ženy:

Maraton: 1. Hassanová (Niz.) 2:22:55, 2. Assefaová (Et.), 2:22:58, 3. Obiriová 2:23:10, 4. Lokediová (obě Keňa) 2:23:14, 5. Shankuleová (Et.) 2:23:57, 6. Suzukiová (Jap.) 2:24:02, ...26. Hrochová 2:30:00, 66. Stewartová (obě ČR) 2:38:07.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články