Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Oštěpařka Ogrodníková předvedla bronzový hod, Štefelovi útok na medaili nevyšel

Pátou medaili pro českou výpravu zařídila oštěpařka Nikola Ogrodníková. Česká reprezentantka ve finále hodila 63,68 metru. Výškař Jan Štefela obsadil v olympijském finále deváté místo výkonem 222 centimetrů. V běhu na 800 metrů získal Emmanuel Wanyonyi páté olympijské zlato pro Keňu v řadě a časem 1:41,19 se zařadil na třetí místo historických tabulek.

Nikola Ogrodníková
zdroj: Reuters autor: Dylan Martinez

Ogrodníková od roku 2021 tak daleko nehodila, ale vrchol olympijského cyklu jí vyšel skvěle. Zlato získala výkonem 65,80 metru japonská mistryně světa Haruka Kitagučiová, kterou připravuje český trenér David Sekerák.

Česká oštěpařka v kvalifikaci těsně přešlápla hod za 62 metrů. Ve finále začala výkonem pod 60 metrů, druhý pokus přešlápla a hrozilo jí, že se nevejde do osmičlenného užšího finále. Třetí hod jí ale vyšel, posunula se na třetí místo a už na něm zůstala. "Já nevím, co mám říct. Mně to ještě nedochází, protože já nevím, co se tam vůbec stalo," uvedla.

Na třetí pokus si zkrátila rozběh, který měla v obavách z přešlapu posunutý dozadu, a chytila správný rytmus. "Nějak jsem si to i zjednodušila. Jenom jsem se prostě koukala před sebe, zavřela jsem si vršek a prostě jsem to hodila," doplnila česká reprezentantka.

Dál hodily jen mistryně světa Kitagučiová a Jihoafričanka Jo-Ane van Dyková, která porazila Ogrodníkovou o 25 centimetrů. Až za českou oštěpařkou skončila Flor Denis Ruizová Hurtadová z Kolumbie, letošní jednička světových tabulek, i stříbrná Polka z Tokia Maria Andrejczyková.

Ogrodníková navázala na unikátní českou oštěpařskou tradici, kterou naposledy před ní v soutěži žen prodloužila světová rekordmanka Barbora Špotáková dvěma zlatými olympijskými medailemi v Pekingu a Londýně a bronzem v Riu de Janeiro.

Soutěž výškařů vyhrál Novozélanďan Hamish Kerr. Překonal 236 cm stejně jako Američan Shelby McEwen, o medailích rozhodlo až dodatečné rozeskakování. Až za Štefelou skončil obhájce zlata Ital Gianmarco Tamberi.

Wanyonyi v dramatickém souboji porazil o jedinou setinu sekundy mistra světa Marca Aropa z Kanady a za světovým rekordem svého krajana Davida Rudishy z Her v Londýně v roce 2012 zaostal jen o 28 setin sekundy.

Aropovi nepomohl ke zlatu ani kontinentální rekord. Alžířan Džamál Sedžatí, který letos dosud neprohrál ani jeden závod, se musel spokojit s bronzem. Francouzský mistr Evropy Gabriel Tual doběhl až šestý a hostitelská země se tak v Paříži atletické medaile nedočkala ani od své největší naděje.

O 20 minut později však diváky rozjásala Cyréna Sambaová-Mayelaová. V běhu na 100 metrů překážek přidala k vítězství na červnovém mistrovství Evropy v Římě olympijské stříbro.

Vyhrála Američanka Masai Russellová, letošní jednička světových tabulek, v čase 12,33 byla jen o setinu rychlejší než Francouzka. Obhájkyně zlata Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika skončila třetí. Ve finále chyběla světová rekordmanka Tobi Amusanová z Nigérie i dvojnásobná mistryně světa Danielle Williamsová z Jamajky.

Faith Kipyegonová z Keni jako první vyhrála na olympijských hrách běh na 1500 metrů potřetí v řadě. V Paříži zvítězila v olympijském rekordu 3:51,29. Další medailová místa obsadily Australanka Jessica Hullová a Britka Georgia Bellová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články