Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
RunCzech 2024

Tohle byl Steph. Božský výkon, rozplýval se Durant po šestatřiceti bodech Curryho

Devětatřicetiletý LeBron James zapsal v semifinále basketbalového turnaje teprve čtvrtý triple double v olympijské historii, hrdinou po vydřeném vítězství Američanů nad Srby 95:91 byl ale Stephen Curry. Po nevýrazných výkonech v předchozích zápasech potvrdil rozehrávač Golden State pověst obávaného snajpra z větší vzdálenosti a s 36 body se postaral o nejlepší střelecký výkon na turnaji. Novým maximem bylo i jeho devět trojek ze čtrnácti pokusů.

Emoce Stephena Curryho v semifinále olympijského turnaje
zdroj: REUTERS autor: Rob Schumacher

To byl božský výkon," řekl s obdivem Curryho spoluhráč Kevin Durant, který může získat v sobotním finále s Francií už čtvrté olympijské zlato.

"Bylo to těžké, protože se mu zdálo, že se v Paříži trápí. Pořád jsme si říkali, že za to může vzít každý večer vždycky někdo jiný. A ve čtvrtek se ukázal on. Tohle byl Steph. Střílel a střílel, získával míče a završil to nájezdem. Bylo to jedno z nejlepších utkání, co jsem ho viděl odehrát," chválil Curryho nejužitečnější hráč NBA z roku 2014.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih semifinále basketbalistů USA – Srbsko
Dostupnost videa skončí: 12.08.2024 11:07

Durant byl pro změnu s 23 body nejlepším střelcem úvodního duelu na turnaji proti Srbům, který Američané vyhráli 110:84. Tentokrát měli proti Nikolu Jokičovi a spol. mnohem více práce, když prohrávali až o 17 bodů a skalp srdnatě vzdorujícího soupeře vybojovali až v závěru.

"Byl to jeden z nejlepších zápasů, co jsem zažil," řekl trenér USA Steve Kerr, který jako hráč získal pět titulů v NBA a další čtyři vybojoval s Golden State v roli kouče. Několikrát ocenil výkon srbských basketbalistů, kteří dlouho drželi naději na senzační výhru. "Byli perfektní. Odehráli dokonalý zápas. Donutili nás jít na maximum našich možností. A kluci byli ve čtvrté čtvrtině neuvěřitelní. Dokázali to."

James si připsal druhý triple double pod pěti kruhy po roce 2012 díky 16 bodům, 12 doskokům a 10 asistencím. Cenný zápis na olympijských hrách zvládli už jen Alexandr Bělov (1976) a Luka Dončič (2021).

"Vždycky se snažím hrát pro tým a udělat od všeho trochu. Spoluhráči mi věří a já se dokázal díky nim prosadit," konstatoval s nadhledem nejlepší střelec v historii NBA, který má olympijské zlato z let 2008 a 2012. "Je mi 39 let, je to moje dvaadvacátá sezona. Nevím, kolik příležitostí a takovýhle okamžiků ještě přijde, abych mohl o něco bojovat a hrát velké zápasy. A tohle byl velký zápas," uvedl James.

Srbové se zlobili na rozhodčí

Srbové se po promarněné šanci na třetí olympijské finále zlobili na rozhodčí. "Jsem naštvaný, protože jsme neměli jejich respekt," soptil kouč Svetislav Pešič. "V Srbsku se říká, že kdo prohraje, má právo se zlobit. Musím to říct, protože nejlepší hráč na světě střílel za 37 minut jen čtyři trestné hody," poukázal na Jokičovu bilanci.

"Pokud náš nejlepší střelec (Bogdan Bogdanovič) odehraje 32 minut a má jen jednu šestku, znamená to, že se dělo něco divného. Nesnižuji jejich vítězství, přeji jim hodně štěstí. Ale bylo to zvláštní," dodal Pešič. Jeho svěřence čeká v sobotu utkání o bronz proti mistrům světa Němcům.

Celkově byl poměr trestných hodů 14:12 pro Američany. "O rozhodčích nikdy moc nemluvím. Oni tady budou pískat dál, takže se o nich teď ani bavit nemůžeme. Chtěl jsem vyhrát i nad nimi," prohlásil Bogdanovič.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články