Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Vadlejch končí bez medaile, chyběly mu čtyři centimetry. V olympijském rekordu zvítězil Nadím

Český oštěpař poslal oštěp do vzdálenosti 88,50 metru a skončil čtvrtý, čtyři centimetry od bronzu. V novém olympijském rekordu 92,97 m zvítězil Pákistánec Aršad Nadím. Medaile se rozdávaly i jinde: Letsile Tebogo překvapivě porazil americké favority na dvoustovce. Světový rekord překonala i překážkářka Sydney McLaughlinová-Levroneová.

Aršad Nadím
zdroj: Reuters

Český oštěpař, který před třemi lety v Tokiu vybojoval stříbro, poslal ve třetí sérii oštěp jen patnáct centimetrů pod své letošní maximum, kterým získal v Římě evropské zlato. V té chvíli byl na třetím místě. Pak ho ale předstihl dvojnásobný mistr světa Anderson Peters z Grenady. 

"Mám ve sbírce šest velkých medailí, vyhrané Diamantové ligy, takže čtvrté místo je pro mě nezvyklé a musím to chviličku vstřebávat. Na druhou stranu ten výkon je jedním z nejkvalitnějších v novodobé olympijské historii. Myslím, že se mi to rozleží a budu za to rád, ale ty medaile jsou krásné a líbila by se mi," řekl.

Aršad Nadím se na velkých mítincích objevuje jen výjimečně, letos házel jen jednou, ale loni na mistrovství světa získal stříbro a odsunul tam Vadlejcha na třetí místo. První pokus přešlápl, ale druhým si zlepšil osobní rekord o více než dva metry a vymazal šestnáct let starý olympijský rekord Nora Andrease Thorkildsena. Pákistán v olympijské historii získal dosud všechny tři zlaté jen v pozemním hokeji, v atletice až do dneška žádnou medaili neměl.

Lyles je na této trati trojnásobným mistrem světa a od Tokia neprohrál ani jeden ze sedmnácti finálových závodů. V semifinále ho těsně předstihl Tebogo, ale to ještě nikdo nebral vážně, protože Lyles jako jednička letošních tabulek závěr neběžel naplno.

Jenže ve finále se situace opakovala a Tebogo k bronzu na loňském mistrovství světa v Budapešti přidal olympijské zlato. Pro Afriku to bylo první sprinterské zlato a v Paříži první medaile pro Botswanu, jejíž vlajku nesl při zahájení.

Po závodě vyšlo na prvrch, že Lyles startoval navzdory tomu, že dva dny před závodem měl pozitivní test na covid. "V úterý brzy ráno jsem se probudil a cítil jsem se bídně. Věděl jsem, že to bylo něco víc než svalová horečka ze stovky. Probudili jsme lékaře a provedli jsme test, který bohužel ukázal, že pozitivně reaguji na covid. To si (v závodě) vybralo svoji daň, to zcela určitě," řekl Lyles. Po pozitivním testu byl v karanténě, start ale nevzdal. "Pořád jsem chtěl běžet a bylo mi řečeno, že můžu," dodal.

Zlato v běhu na 400 m překážek obhájila Američanka Sydney McLaughlinová-Levroneová a zlepšila vlastní světový rekord časem 50,37 sekundy o 28 setin. Historické tabulky přepsala už pošesté. Nizozemka Femke Bolová, která měla být podle papírových předpokladů její největší soupeřkou, už na začátku cílové rovinky výrazně ztrácela a prohrála i boj o stříbro s další Američankou Annou Cockrellovou.

Opakovala se tak situace z Tokia, kde také vyhrála McLaughlinová-Levroneová a Bolová byla až třetí. Američanka svou velkou rivalku porazila i na mistrovství světa v roce 2022 v Eugene, od té doby se vzájemným soubojům až do dneška vyhýbaly.

Dvojnásobná mistryně světa Němka Malaika Mihambová byla největší favoritkou dálky. Po zranění, které jí zhatilo loňskou sezonu, se vrátila na vrchol. V Římě v červnu obohatila svoji sbírku o druhé evropské zlato po šestileté pauze skokem dlouhým 722 cm. Dál letos nikdo neskočil, ale v olympijském finále se přes sedm metrů nedostala. To dokázala jen halová mistryně světa Davisová-Woodhallová a vyhrála o 12 centimetrů. Její krajanka Jasmine Mooreová si zopakovala bronz z trojskoku.

Američané se i na vysokých překážkách vrátili na olympijský trůn, jako se jim to už povedlo na hladké stovce. Dvakrát jen přihlíželi jamajskému triumfu, posledním jejich vítězem byl světový rekordman Aries Merritt z roku 2012. Letos jen oni běhali časy pod třináct sekund a Holloway to jako jediný dokázal i ve finále. Ke třem titulům mistra světa přidal olympijský triumf, americkou převahu pojistil na druhém místě Daniel Roberts, alespoň bronz pro Jamajku ukořistil Rasheed Broadbell.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články