Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
RunCzech 2024

Velký nedělní souhrn: Basketbalistky zajistily USA prvenství v pořadí zemí

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková jako poslední česká zástupkyně ve finále olympijské soutěže obsadila desáté místo. V ženském maratonu zvítězila Nizozemka Sifan Hassanová v novém olympijském rekordu 2:22:55. V posledním nedělním finále porazily basketbalistky USA 67:66 domácí Francii. Spojené státy díky tomu ovládly medailovou bilanci před Čínou. Hry uzavřel slavnostní ceremoniál, českými vlajkonoši byli medailisté z minulých dnů Nikola Ogrodníková s Martinem Fuksou.

Basketbalistky USA získaly zlato poosmé za sebou
zdroj: USA Today Sports autor: Kyle Terada

Česká výprava získala v Paříži pět medailí, nejméně na letních Hrách v samostatné historii. Zlato vybojovali tenisté Tomáš Macháč s Kateřinou Siniakovou ve smíšené čtyřhře, kanoista Martin Fuksa a kajakář Josef Dostál v individuálních závodech na kilometrové trati.

Tým kordistů v sestavě Jiří Beran, Jakub Jurka, Martin Rubeš a Michal Čupr dosáhl na bronz stejně jako oštěpařka Nikola Ogrodníková.

Znamenalo to 28. místo v pořadí národů. Dosavadním českým minimem bylo sedm cenných kovů v roce 2008 v Pekingu. Před třemi lety získali Češi v Tokiu jedenáct medailí, letos si pohoršili o deset míst.

Pořadí dominovali Američané se 40 zlatými a celkově 126 cennými kovy. Prvenství obhájili před Čínou, která měla rovněž 40 zlatých. Stejně jako před třemi lety ale vítězství zachránili až v poslední den soutěží. Třetí skončilo opět Japonsko.

Hlaváčková vydřela první desítku v olympijském finále

Desátým místem zakončila vystoupení pod pěti kruhy v moderním pětiboji osmnáctiletá Lucie Hlaváčková. V závěrečné kombinaci běhu a střelbě vybojovala zlato Maďarka Michelle Gulyásová, stříbro brala domácí Francouzka Élodie Clouvelová a bronz získala korejská mistryně světa Song Sung-min.

Hassanová zaběhla v maratonu olympijský rekord

Sifan Hassanová z Nizozemska po dvou bronzech na dráze na 5000 a 10 000 metrů vyhrála maraton v novém olympijském rekordu 2:22:55. Ziskem tří medailí na třech nejdelších tratích v Paříži napodobila Emila Zátopka, jenž byl v Helsinkách 1952 třikrát zlatý. Tereza Hrochová obsadila 26. místo, Moira Stewartová doběhla na 66. příčce.

Volejbalový turnaj žen poprvé v moci Italek

Italky si připsaly historický úspěch. Poprvé v dějinách triumfovaly ve volejbalovém turnaji na olympiádě. Cestu za zlatem a vůbec první olympijskou medailí uzavřely finálovým vítězstvím 3:0 na sety nad Američankami, které přitom prvenství obhajovaly.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Italské volejbalistky přehrály USA a slaví historické zlato
Dostupnost videa skončí: 14.08.2024 17:06

Házenkářský titul si odváží suverénní Dánové

Finále házenkářského turnaje mělo jednoznačného vítěze, Dánové přejeli Němce 39:26. Slovinci museli po porážce o gól v semifinále skousnout také další těsnou prohru v souboji o třetí místo. Pátý olympijský bronz nakonec putoval ke Španělům po vítězství 23:22.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dáni nezaváhali a v olympijském finále hladce přehráli Německo
Dostupnost videa skončí: 14.08.2024 17:07

Basketbalistky USA slaví desáté zlato

Americké basketbalistky udolaly ve finále po dramatické koncovce Francii 67:66 a získaly osmé zlato za sebou a desáté celkově. Favorizovaný tým trenérky Cheryl Reeveové prošel turnajem bez porážky a navázal na sobotní triumf mužů. Australanky přetlačily mistryně Evropy z Belgie 85:81 a po dvanácti letech se opět mohly radovat z bronzu. 

Cyklistickou dráhu si podmanil Lavreysen

Nizozemský dráhař Harrie Lavreysen zkompletoval sbírku tří zlatých medailí. Po sprintu a týmovém sprintu ovládl také keirin a stal se nejúspěšnějším cyklistou pařížské olympiády. Ve sprintu žen byla nejlepší Novozélanďanka Ellesse Andrewsová. Šampionkou v omniu je Jennifer Valenteová z USA.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Finále olympijského sprintu dráhařek
Dostupnost videa skončí: 14.08.2024 14:48

Čtyřicáté zlato pro Čínu zařídila Li Wen-wen

Poslední zlato ve vzpírání oslavila Číňanka Li Wen-wen, která v nejtěžší ženské kategorii nad 81 kg dokázala obhájit titul z Tokia. Čtyřiadvacetiletá dvojnásobná mistryně světa dostala ve dvojboji nad hlavu 309 kg a suverénně soutěž ovládla.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Čínská šampionka Li Wen-wen kromě činek vzepřela i svého trenéra
Dostupnost videa skončí: 14.08.2024 16:39

Vodním pólistům kralují Srbové

Srbští vodní pólisté získali na pařížských Hrách třetí zlato za sebou. V repríze finále z Ria de Janeiro 2016 porazili 13:11 Chorvatsko. Bronz vybojovali Američané po vítězství v rozstřelu s Maďarskem.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Srbští pólisté potřetí v řadě ovládli olympijské finále
Dostupnost videa skončí: 14.08.2024 17:03

Tazhudinov má po triumfu na MS zlato také z olympiády

Olympijským vítězem v zápasu mezi volnostylaři do 97 kg se stal Achmed Tazhudinov z Bahrajnu. Ve váhové kategorii do 65 kg se radoval Japonec Kotaro Kijooka. V soubojích zápasnic váhy do 76 kg slavila jeho krajanka Juka Kagamiová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Rychlé vítězství volnostylaře Tazhudinova
Dostupnost videa skončí: 14.08.2024 19:00
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články