Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Djokovič zkompletoval kariérní Golden Slam, udolal Alcaraze a dočkal se vysněného zlata z Her

Cíl, který si před olympiádou dal, splnil na jedničku. Srbský tenista Novak Djokovič získal v Paříži zlatou medaili a zkompletoval fenomenální kariérní sbírku úspěchů. Ve vyrovnaném finále porazil po téměř třech hodinách Carlose Alcaraze ze Španělska 7:6, 7:6. Nasazené dvojce a šampionovi letošního Roland Garros oplatil porážku z červencového finále Wimbledonu. Ženskou čtyřhru ovládlo italské duo Sara Erraniová, Jasmine Paolinová.

Emoce Novaka Djokoviče po zisku zlaté medaile
zdroj: REUTERS autor: Claudia Greco

Sedmatřicetiletý Djokovič byl dosud na olympijských hrách nejlépe třetí v Pekingu v roce 2008. Vítěz rekordních 24 grandslamových turnajů získal kariérní Golden Slam jako pátý hráč v historii. Před ním ovládli olympiádu i všechny čtyři grandslamové turnaje Američan Andre Agassi, Němka Steffi Grafová, Španěl Rafael Nadal a Američanka Serena Williamsová.

"Dal jsem do toho srdce, duši, tělo. Prostě všechno, abych vyhrál olympijské zlato. Byla to úžasná bitva, úžasný souboj," řekl Djokovič, který při absenci Itala Jannika Sinnera plnil roli nejvýše nasazeného hráče.

Při posledních třech olympijských startech prohrál dvakrát v semifinále (2012 a 2020) a ztratil i následná střetnutí o bronz. "I proto jsem před utkáním nebyl tak nervózní, protože medaili už jsem měl jistou," podotkl.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr utkání Djokovič – Alcaraz
Dostupnost videa skončí: 07.08.2024 17:38

Rodák z Bělehradu, který na začátku června absolvoval operaci kolena, prošel olympijským turnajem bez ztráty setu a triumfoval pod pěti kruhy jako nejstarší hráč od roku 1908. Jednadvacetiletému Alcarazovi naopak sebral šanci, aby se stal nejmladším tenisovým olympijským šampionem v historii. Španěl kousal porážku po 12 zápasech.

"V těžkých chvílích do toho dal něco extra a trefoval neuvěřitelné údery. Takhle prohrát opravdu bolí," konstatoval Alcaraz, který neskrýval slzy.

Fanoušci tleskali vestoje

Finále nabídlo od začátku atraktivní a vyrovnanou podívanou. Úvodní set trval hodinu a čtyřiatřicet minut.

Premiérové čtyři brejkboly si vypracoval Djokovič. Ani jeden ale, včetně vedení 40:0 ve čtvrtém gemu, nevyužil. Alcaraz poté kontroval. Za stavu 2:2 promarnil tři šance na prolomení soupeřova podání a Srb následně odvrátil i pět brejkbolů v deváté hře. Poté, co Djokovič za stavu 6:5 nevyužil při servisu Alcaraze setbol, rozhodla zkrácená hra. V ní od stavu 3:3 uzmul Djokovič zbývající čtyři fiftýny a s nimi i první sadu.

Podobně probíhal i druhý set. Jediný brejkbol měl ve třetí hře Srb. Nevyužil ho, a tak zápas opět dospěl přes řadu skvostných výměn do tie-breaku. V ní opět Djokovič soupeře zlomil. Od stavu 2:2 vyhrál pět míčků za sebou a hned první mečbol ukončil tvrdým a přesným forhendem.

Krátce nato se jen obrátil ke svému boxu, pustil raketu na zem, skryl radostí tvář do dlaní a dal průchod emocím.

Golden Slam má i Erraniová

Erraniová a Paolinová, semifinálové přemožitelky Karolíny Muchové a Lindy Noskové, zdolaly v boji o zlato 2:6, 6:1, 10:7 Mirru Andrejevovou a Dianu Šnajderovou, které se staly prvními Ruskami, jež získaly v barvách neutrálních sportovců na letošních Hrách cenný kov.

Poté, co italská dvojice prohrála první set, povolila čtvrtfinálovým přemožitelkám Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové ve druhé sadě jen jeden gem a super tie-break vyhrály 10:7. Sedmatřicetiletá Erraniová proto zkompletovala kariérní Golden Slam ve čtyřhře. 

Výsledky tenisu na olympijských hrách v Paříži:

Muži:
Dvouhra – finále:
Djokovič (1-Srb.) – Alcaraz (2-Šp.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:2).

Ženy:
Čtyřhra – finále:

Erraniová, Paoliniová (3-It.)  Šnajderová, M. Andrejevová (AIN) 2:6, 6:1, 10:7.
Čtyřhra – o 3. místo:
Bucsaová, Sorribesová (3-Šp.) – Muchová, Nosková (ČR) 6:2, 6:2.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články