Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Sportovní rok 2022: Od Pekingu až po Katar. Praha uvidí EuroBasket

Dvě olympiády a dva velké fotbalové turnaje dva roky po sobě? Neobvyklé, ale taková je realita. Sportovní rok 2022 nabídne jen několik měsíců po fotbalovém Euru a letních hrách v Tokiu jak únorové zimní olympijské hry v Pekingu, tak také fotbalové mistrovství světa v Kataru, které však vyvrcholí netradičně až před Vánocemi. Tedy pokud se zase nějaká akce nepřeloží kvůli koronavirové pandemii. V kalendářní nabídce však budou i další taháky.

Rallye Dakar

Jako obvykle odstartuje nový sportovní rok motoristická klasika. Rallye Dakar se chystá v Saúdské Arábii na 44. ročník slavného závodu. Připravena je trať dlouhá 8375 kilometrů, z toho 4258 km měřených zkoušek ve dvanácti etapách se startem a cílem v Džiddě. Prolog je naplánován na 1. ledna, dojezd bude 14. ledna.

Na startu nebude chybět početná řádka českých závodníků a závodnic. Martin Macík se pokusí mezi kamiony vylepšit čtvrtou příčku a poprvé postoupit na "bednu". Podruhé vyrazí na Dakar se Škodou 130 LR Ondřej Klymčiw, auto však výrazně vylepšil a chce útočit na nejvyšší pozice.

Zajímavostí je fakt, že poprvé budou startovat i jezdkyně ze Saúdské Arábie, v kategorii buggin by se měly představit Mašail Ubajdánová a Danía Akílová. Tamní ženy přitom měly až do roku 2018 zákaz řídit automobily.

ME v házené mužů

Necelý měsíc po skončení ženského mistrovství světa, na kterém triumfovaly Norky po finálovém vítězství nad Francií, čeká házenou další velký turnaj – mistrovství Evropy mužů, jež bude hostit Maďarsko společně se Slovenskem od 13. do 30. ledna.

O dvě postupová místa do čtvrtfinálové skupiny se popere v základní čtyřčlenné skupině E v Bratislavě i česká reprezentace, která má za soupeře Bosnu a Hercegovinu, obhájce titulu Španělsko a také Švédsko. Na posledním šampionátu obsadili Češi 12. místo.

Maskotem ZOH v Pekingu je panda v ledovém obleku
zdroj: AP autor: Ng Han Guan

Zimní olympijské hry

Největší pozornost bude v první polovině roku upřena na problematické zimní olympijské hry v Pekingu od 4. do 20. února. Hry bude diplomaticky bojkotovat řada zemí v čele se Spojenými státy, Kanadou, Velkou Británií nebo Austrálií kvůli porušování lidských práv v Číně.

Sportovci, kteří musí být očkovaní, se musí připravit v místě dějiště na život v bublině a časté testování s úvodní krátkou karanténou. Přísné protikoronavirové podmínky zase nepustí do země zahraniční diváky.

Světová pandemie covidu-19 navíc nadále ohrožuje jednotlivá sportovní odvětví. Hokejový olympijský turnaj proto bude bez hráčů ze severoamerické NHL, která byla nucena kvůli četným nákazám v týmech odložit několik desítek utkání, která se budou dohrávat právě v původně plánované olympijské přestávce. Těžké zranění s dlouhou rekonvalescencí zase postihlo jednu z českých medailových nadějí ve snowboardcrossu Evu Samkovou.

Favoritkou na zisk cenného kovu bude opět Ester Ledecká na snowboardu, překvapit může ale i na lyžích podobně jako v Pchjongčchangu před čtyřmi lety. Další medaili do sbírky bude vyhlížet i rychlobruslařka Martina Sáblíková, v biatlonu bude víra vkládána nejvíce do Markéty Davidové. Premiéru pod pěti kruhy prožijí po úspěšné kvalifikaci české hokejistky. Paralympiáda je pak na programu od 4. do 13. března.

Sport
zdroj: ČT4

MS v hokeji mužů

V květnu se tradičně odehraje seniorské mistrovství světa v hokeji. Po specifickém šampionátu, jenž proběhl v lotyšské Rize v bublině z větší části bez diváků, budou od 13. do 29. května hostit už 85. ročník finská města Tampere a Helsinky.

Finové se doma pokusí navázat na finálovou účast z minulého šampionátu, v níž podlehli v prodloužení Kanaďanům. Česká reprezentace čeká na medailový zisk od roku 2012, z posledních pěti turnajů se národní tým dostal do bojů o cenný kov jen jednou.

Tour de France

Tour de France, nejslavnější cyklistický závod, odstartuje 1. července časovkou jednotlivců v Kodani. Po třech dnech v Dánsku se jezdci přesunou do Francie. Chybět nebudou Flandry ani Pyreneje a výjezdy na legendární Alpe d'Huez nebo Col du Galibier, na který cyklisté zavítají hned dvakrát. Dojezd na Champs-Élysées je naplánován na 24. července.

Start na "Staré dámě" už vyloučil veterán Alejandro Valverde, jenž se chystá na poslední rok v profesionálním sedle. Český reprezentant Roman Kreuziger kariéru už ukončil, naopak Zdeněk Štybar o rok prodloužil smlouvu v předním belgickém týmu Deceuninck-Quick Step a na Tour by se po zdravotních problémech rád vrátil. Prvenství bude obhajovat dvojnásobný vítěz Slovinec Tadej Pogačar.

Sport
zdroj: ČT4

MS v atletice

Po tříleté odmlce kvůli odloženým letním olympijským hrám v Tokiu se uskuteční další mistrovství světa v atletice, které bude hostit od 15. do 24. července americké Eugene. Vrcholná atletická akce se poté vrátí do dvouletého cyklu v lichých ročnících.

Zajímavostí bude navýšení kvóty ruských atletů z deseti na dvacet na základě rozhodnutí Světové atletiky (WA), podle které udělala ruská strana pokroky v boji s dopingem. Česká oštěpařka Barbora Špotáková se šampionátu zřejmě nezúčastní a plánovaný konec kariéry nechá na mistrovství Evropy v Mnichově od 15. do 21. srpna.

Utkání ČR - Řecko
zdroj: ČTK/AP

ME v basketbale mužů

Největší domácí událostí by mělo být mistrovství Evropy basketbalistů od 1. do 18. září. Jedním z pěti pořadatelských měst čtyř hostitelů bude kromě gruzínského Tbilisi, italského Milána a německého Berlína s Kolínem nad Rýnem také Praha, v níž se odehraje skupina D.

Soupeřem české reprezentace bude Finsko, Izrael, Nizozemsko, Polsko a Srbsko. Z šestičlenných skupin postoupí do vyřazovací fáze čtyři nejlepší celky. Parta okolo trenéra Ronena Ginzburga a lídra Tomáše Satoranského by chtěla po šestém místě na světovém šampionátu přidat další úspěch.

ME v házené žen

Házenkářky se po necelém roce představí na dalším turnaji. Po světovém šampionátu se mohou těšit na mistrovství Evropy v Černé Hoře, Severní Makedonii a Slovinsku od 4. do 20. listopadu.

Český výběr kouče Jana Bašného, který na nedávno skončeném mistrovství světa obsadil v osmifinálové skupině předposlední místo s celkovou bilancí dvou výher a čtyř porážek, je v kvalifikaci v těžké pozici. Po dvou prohrách s Francií a Chorvatskem musí zabrat, aby se na závěrečný turnaj probojoval.

MS ve florbale mužů

Florbaloví fanoušci uvidí podobně jako ti házenkářští další turnaj po krátké přestávce. Světový šampionát po jedenácti měsících bude po Finsku hostit Švýcarsko od 5. do 13. listopadu.

Čeští reprezentanti, kteří musí nejprve projít kvalifikací, se pokusí vylepšit bronzové medaile. V realizačním týmu už u toho ale nebude finský trenér Petri Kettunen. Na pozici hlavního kouče ho nahradil Jaroslav Berka, jenž získal s juniorským výběrem v roce 2021 zlato.

Francouzi se radují z titulu mistrů světa
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

MS ve fotbale mužů

Vrcholem druhé poloviny roku bude fotbalové mistrovství světa, které bude netradičně finišovat až v prosinci v exotickém Kataru. Turnaj nejlepších reprezentací odstartuje 21. listopadu a finále se odehraje až 18. prosince.

Šampionát, jenž se poprvé odehraje v arabském světě a zároveň naposledy s 32 týmy (v plánu je rozšíření na 48 celků od roku 2026), provázely od začátku kontroverze ohledně místa a času konání, korupčních obvinění až po problémy se stavbou stadionů, kdy docházelo ke zneužívání lidské práce včetně početných úmrtí migrantských dělníků.

Dosud je známo 13 jistých účastníků, kteří se v Kataru objeví. Česká reprezentace v čele s trenérem Jaroslavem Šilhavým se o postup utká v semifinále play-off se Švédskem, pokud projde dál, narazí ve finálovém souboji na lepšího z duelu Rusko – Polsko. Národní tým by v případě úspěšné kvalifikace na závěrečný turnaj přidal teprve druhou účast v samostatné historii, předtím se tak stalo jen v roce 2006.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články