Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vichr z fjordů zmrazil Francii. Norky po obratu v druhém poločase kralují světové házené

Norské házenkářky se po šesti letech vrátily na světový trůn. Ve finále šampionátu ve Španělsku porazily po obratu ve druhém poločase olympijské vítězky z Francie 29:22. Celkově čtvrtý titul mistryň světa po letech 1997, 2011 a 2015 přidaly Seveřanky k loňskému evropskému, který byl osmý v pořadí, a k srpnovému bronzu z tokijské olympiády.

Zápas o zlato byl reprízou posledního finále ME, oba týmy se také utkaly o světový titul na předminulém šampionátu v roce 2017, kde byly úspěšnější Francouzky.

Také tentokrát se zápas vyvíjel lépe pro olympijské šampionky. V první půli měly při osmiminutovém střeleckém půstu soupeře až šestigólový náskok a poločas vyhrály o čtyři branky.

Po změně stran je samotné ale postihl více než jedenáctiminutový výpadek. Rozjeté Norky jim dovolily dát jen šest gólů a udržely jako jediné neporazitelnost na turnaji.

Na zlikvidování manka se v úvodu druhého poločasu podílela čtyřmi z celkových svých šesti gólů nejlepší střelkyně zápasu Henny Reistadová. Francouzské střelkyně navíc často troskotaly na skvěle chytající Silje Solbergové.

Je nám líto, video expirovalo.
Dánské házenkářky mají po výhře nad domácím Španělskem bronz

Na vytouženou medaili na domácí půdě nedosáhly španělské házenkářky. V boji o bronz prohrály s Dánskem 28:35.

Seveřanky musely skousnout semifinálové zklamání, když o gól padly s Francouzkami, ale dostaly odměnu v podobě cenného kovu. Španělky neobhájily před domácím publikem v Granollers předloňské stříbro.

Dánský výběr se dočkal po osmi letech vůbec první medaile z velkého šampionátu. Mezitím v roce 2016 a vloni nezvládl souboje o třetí místo na mistrovství Evropy.

Tentokrát měly Dánky duel o bronz ve své moci od závěru druhého poločasu, v němž se ujaly až čtyřgólového vedení, a pod vedením autorky sedmi branek a nejlepší střelkyně zápasu Louise Burgaardové už obrat nepřipustily.

ýsledky mistrovství světa házenkářek:

Finále: Norsko - Francie 29:22 (12:16)
Nejvíce branek: Reistadová 6, Mörková, Bredalová Oftedalová a Brattstetová Daleová po 5 - Pineauová 4, Foppaová 3.

O 3. místo: Dánsko - Španělsko 35:28 (16:13).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články