Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hlad, beznaděj, smrt. Katar kvůli mistrovství zotročil tisíce dělníků

Dauhá – Katar v rámci příprav na fotbalové mistrovství světa v roce 2022 vykořisťuje skupinu nepálských dělníků. Na to, že se v emirátu objevila moderní forma otroctví, poukázal britský deník The Guardian. Podle jeho informací zemřely v Kataru jen v posledních týdnech desítky dělníků a další tisíce musejí otročit. Žijí ve špinavých ubytovnách a často nedostanou jídlo, pití ani plat. Řada z nich přitom musí splácet vysoké dluhy.

Nepálský dělník
zdroj: ISIFA

Letos v létě zemřel v Kataru průměrně jeden nepálský dělník denně. Vyšetřování ukázalo, že tisíce dělníků jsou zotročovány. Podle dokumentů, které deník získal od nepálského velvyslanectví v Dauhá, zemřelo v rozmezí mezi 4. červnem a 8. srpnem celkem 44 pracovníků. Většinou se jednalo o mladé muže, kteří náhle utrpěli infarkt. Výjimkou nebyly ani pracovní úrazy.

Berou nám pasy a neplatí, stěžují si dělníci

Z vyšetřování vyplývají důkazy o nucené práci dělníků na budování infrastruktury ke světovému šampionátu. Někteří z dělníků vypověděli, že nedostali už měsíce za práci zaplaceno – prý proto, aby nemohli utéct. Další pak uvedli, že jim zaměstnavatelé běžně zabavují pasy, čímž se v podstatě stávají "ilegálními vetřelci".

Nepálci si rovněž stěžovali, že jim je odepírán přístup k pitné vodě, přičemž pracují v obrovském vedru v poušti. Třicet dělníků už vyhledalo útočiště na velvyslanectví v Dauhá. Chtěli uniknout drsným pracovním podmínkám.

Spolupracovník ČT v Londýně Ivan Kytka:

"Guardian neodhalil přímo své zdroje. Reportéři Guardianu ale byli na místě určitě několik dní, spíše několik týdnů. Hovořili přímo s postiženými nepálskými dělníky, kteří zřejmě pracují v podstatě v otrockých podmínkách. Guardian musel mít přístup k lékařským záznamům. Požádal také katarské ministerstvo práce a kontraktory o vyjádření. Řekl bych, že žádný z novinářů v tomto případě nepůsobil na místě skrytě – že by se vydával za dělníka. Mohli ovšem mít přístup do ubytoven a na staveniště, aby údaje na místě ověřili."

Dělníci prý žijí ve špinavých ubytovnách, pracují třeba 24 hodin v kuse a nedostanou ani najíst. "Když jsem si stěžoval, manažer mě napadl, vyhodil z pracovního tábora a odmítl mi zaplatit. Musel jsem žebrat o jídlo od ostatních pracovníků," podotkl jeden z Nepálců.

Ilustrační foto
zdroj: ČTK/DPA autor: Frank Rumpenhorst

Obvinění naznačuje, že řetězec vykořisťování vede od chudých katarských vesnic až do nejvyšších pater politiky. Jeden z nejbohatších států světa zneužívá jeden z nejchudších, poznamenal Guardian. V rámci přípravy na mistrovství má vyrůst město Lusail se stadionem pro 90 tisíc diváků. "Jsem naštvaný, že nás využívají, ale jsme bezmocní. Neměli jsme štěstí," konstatoval jeden z Nepálců.

Nejvyšší výbor pověřený organizováním mistrovství světa deníku sdělil, že je obviněními vůči dodavatelům a subdodavatelům "hluboce znepokojen". O vyšetřování se už prý starají příslušné státní orgány.

Ilustrační foto
zdroj: ČTK/DPA autor: Frank Rumpenhorst

"Když migranti objeví pravdu o své práci, je často už pozdě. Platí totiž vysoké částky za zprostředkování. V průměru tisíc dolarů," říká analytička Amnesty International Norma Kangová. Světové odbory varují, že když se nic nezmění, zemřou během příprav šampionátu čtyři tisíce dělníků.

V Kataru tvoří migranti 90 procent populace, zdaleka nejvíc na světě. Stejně jako další ropné mocnosti Perského zálivu je stát na práci cizinců závislý. Na lidská práva se ale v řadě případů nehledí. Mnohým lidem se tak sny o lepší budoucnosti mění v noční můru, která končí smrtí. 

Zdroj
Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články