Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Langer vystřelil florbalistům na MS v prodloužení bronz, medailí se loučí kouč Kettunen

Čtvrtou medaili z mistrovství světa vezou čeští reprezentanti z Finska. V zápase o třetí místo dokázali vrátit Švýcarům porážku z úvodní části turnaje a ze stavu 1:3 před poslední třetinou dokázali dovést utkání do prodloužení. V něm pak rozhodl přesnou střelou Filip Langer. Zařídil tak českému celku první medaili ze světového šampionátu po sedmi letech.

Česko - Švýcarsko
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Markku Ulander

"Je to hodně emotivní chvíle. Je to krásné. Okolnosti, za kterých jsme po včerejší porážce nastupovali do zápasu, byly velmi náročné. Hráči mají u mě obrovský respekt za to, jak hráli a jak se za stavu 1:3 dokázali vrátit do zápasu a rozhodnout v prodloužení. Klobouk dolů. Vynikající tým," řekl Kettunen, který už vedl český tým před třemi roky na domácím MS v Praze.

Do české sestavy se oproti pátečnímu semifinále s Finskem (2:3) zařadil do třetího útoku Matěj Havlas místo Mikuláše Krbce. První šanci měl až v polovině úvodní třetiny Paolo Riedi, který se dostal sám před Lukáše Bauera, ale s bekhendovým zakončením neuspěl.

V čase 12:05 otevřel skóre Kettunenův tým. Stefan Hutzli ztratil balonek, Marek Beneš jej předložil Josefu Rýparovi, který do odkryté branky ukončil devítizápasový gólový půst a dal jubilejní 20. trefu ve 46. utkání. Švýcaři odpověděli v 17. minutě, kdy rychlou kombinaci zakončil po přihrávce Nicoly Bischofbergera nepokrytý Christoph Camenisch.

V 19. minutě šel pykat Rýpar, ale Češi se ubránili a ještě mohli v oslabení získat zpět vedení. Marka Beneše po průniku v šanci fauloval Luca Graf, ale nařízené trestné střílení neproměnil Filip Langer.

Švýcaři si vytvářeli řadu nebezpečných situací a Bauer odolával až do 33. minuty, kdy si ještě poradil se zakončením Michaela Schiesse, ale pokus Manuela Maurera si srazil do vlastní branky Jiří Besta. Odpovědět mohli kapitán Tom Ondrušek či Martin Kisugite, ale neuspěli.

Na začátku třetí třetiny zahrozil dvakrát Jan Zaugg a v čase 41:15 už Švýcaři zvýšili. Jan Bürki z levé strany od mantinelu trefil přesně protější horní roh Bauerovy branky. Ve 47. minutě nejdříve švýcarský gólman kryl ránu Ondřeje Němečka, ale na Havlasovu střelu o chvíli později už nedosáhl.

"Bylo to pro nás velmi těžké, když nám Švýcaři utekli na rozdíl dvou gólů. Kdybychom dostali ještě jeden gól, tak už by to pro nás bylo moc těžké, ale takhle jsme se dokázali vrátit do hry a i díky mladým klukům, jako například Matěji Havlasovi. Trochu jsme promíchali lajny, kluci vyvinuli opravdu parádní úsilí a povedlo se nim dát krásný gól. Nejen my, ale celý český florbal může být na tyto kluky hrdý," prohlásil Kettunen.

Šance na pojistku švýcarského náskoku nevyužili Riedi a Maurer. Při power play 92 sekund před koncem vyrovnal po Ondruškově přihrávce před branku Marek Beneš svou sedmou trefou na turnaji.

V prodloužení Bauer chytil Zauggovu šanci, na druhé straně nejdříve zahrozil Adam Delong a nakonec rozhodl po akci Marka Beneše přesnou střelou k pravé tyči Langer.

Kouč Kettunen si přidal do sbírky šestý cenný kov z MS. V roce 1996 dosáhl na stříbro ještě jako hráč, potom bývalý útočník jako asistent trenéra Finska získal titul v roce 2010, jako hlavní kouč byl u druhých míst v letech 2012 a 2014 a před třemi roky dosáhl na další zlato.

"Byl to můj druhý šampionát u českého týmu a první medaile...Každá medaile z mistrovství světa je jedinečná. Ve své kariéře jsem hrál zápas o bronz jen dvakrát, pokaždé s českou reprezentací a nyní i se šťastným koncem. Pocity jsou o něco veselejší než v prohraném finále. Medaile je ale medaile a jsem za to opravdu šťastný," dodal Kettunen, který se neubránil slzám.

Kettunen se loučil s trénováním

Na svém facebokovém profilu potom oznámil svůj konec s trénováním. "Toto je konec jedné neuvěřitelné cesty... 35 let v této krásné hře jménem florbal. Nádherné vzpomínky, výhry i prohry a nesmírně skvělí lidé a přátelé okolo mě. Nikdy na vás nezapomenu," napsal Kettunen, který od loňského srpna pracoval ve Finsku na částečný úvazek jako manažer florbalových operací ve velkém sportovním centru v Eerikkilä a od začátku roku 2021 tam byl zaměstnán i naplno.

Poděkoval svým finským asistentům u českého týmu Akselimu Ahtiainenovi a Karovi Kuussaarimu. "Prošli posledními dvěma roky se mnou, jsou to úžasní chlapi. Velký respekt. A nakonec největší objetí a polibky patří mé milé ženě a rodině. Bez vaší podpory a lásky bych nikdy nebyl tím, čím jsem teď," dodal jednapadesátiletý Kettunen.

"O budoucnosti národního týmu se bude rozhodovat na výkonném výboru, který proběhne v úterý. Do této doby nebudeme situaci ohledně trenéra a jeho vyjádření na sociálních sítích dále komentovat. Máme radost z bronzové medaile, na které má Petri a jeho realizační tým velkou zásluhu," reagoval na to pro ČTK prezident Českého florbalu Daniel Novák.

Mistrovství světa florbalistů v Helsinkách:

Finsko - Švédsko 4:6 (2:0, 0:3, 2:3)
Branky a nahrávky: 2. J. Kainulainen (Stenfors), 10. Salin (S. Johansson), 51. J. Kainulainen (Kivilehto), 53. J. Kainulainen (Leikkanen) - 25. Enström (Backby), 28. K. Nilsson, 35. Nordgren (Haglund), 51. Sjögren (Nilsberth), 59. T. Gustafsson (Ahrén), 60. Ahrén (Edling). Rozhodčí: Wehingerová, Zurbuchenová (obě Švýc.). Vyloučení: 1:1. Bez využití. Diváci: 12.508.

O 3. místo:

Česko - Švýcarsko 4:3 v prodl. (1:1, 0:1, 2:1 - 1:0)
Branky a nahrávky:
13. Rýpar (Marek Beneš), 47. Havlas (Němeček), 59. Marek Beneš (Ondrušek), 65. Langer (Marek Beneš) - 17. Camenisch (Bischofberger), 33. vlastní Besta, 42. Bürki (Schiess). Rozhodčí: Söderman, Boström (oba Švéd.). Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 10.065.

Česko: Bauer - Němeček, Vítovec, Gruber, Besta, Punčochář, Kisugite - Rýpar, Langer, Marek Beneš - Ondrušek, Šindler, Delong - Hemerka, F. Forman, Havlas - D. Šimek. Trenér: Petri Kettunen.

Švýcarsko: P. Meier - Bischofberger, Camenisch, Bürki, Conrad, Graf, Heller - Zaugg, Mendelin, Ch. Meier - Maurer, Hutzli, Schiess - Laely, Riedi, Braillard. Trenér. David Jansson.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články