Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Tour de France 2022: Dánský start, výlety do Belgie a Švýcarska, Alpe d'Huez i osmietapový závod pro ženy

Začínat se bude v Kodani, která uspořádá nejseverněji položený Grand Départ v historii. Cyklistický peloton kromě Dánska navštíví také Belgii a Švýcarsko, ze slavných stoupání nechybí Planche des Belles Filles, Col du Granon, Galibier, Alpe d'Huez i Hautacam. Takový bude příští ročník tzv. Staré dámy. Pořádající společnost ASO také na konci července uspořádá osmietapovu Tour de France Femmes.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení trasy Tour de France 2022

Dánské hlavní město muselo na start Tour de France, tzv. Grand Départ, vinou pandemie a termínové kolize s dalšími velkými akcemi čekat o rok déle. Nyní se však již Kodaň, která je považována za cyklistům nejpřívětivější světové město, dočká a uspořádá nejsevernější start slavného závodu v historii. 

V Kodani se pojede úvodní časovka, v zemi jezdci stráví první tři dny a podle ředitele závodu Christiana Prudhommea bude pro peloton zrádný zejména přejezd dlouhého mostu mezi městy Korsör a Nyborg. "Fouká tam 364 dní v roce, klidně tak můžete přijít o šanci na Tour už v druhé etapě," uvedl.

Poté už bude následovat letecký přesun do Francie, odkud si peloton ještě na jednu etapu odskočí na belgické silnice. V pátý den závodu totiž dojde na lahůdku - úseky po kostkách, které pořadatelé připravili v celkové délce dvacet kilometrů. Sedmý den už je tu první důležité stoupání, a sice Planche des Belles Filles. Cyklisté směřují do Alp, ale ještě navštíví Švýcarsko a město Lausanne, sídlo Mezinárodní cyklistické unie (UCI).

Julian Alaphilippe
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Jan De Meuleneir

Návrat Granonu i Alpe d'Huez a Hautacam

Ozdobou závodu bude výstup nad 2400 metrů nad mořem a stoupání Col du Granon, které se vrací po dlouhých 36 letech.  Nejvyšším vrcholem příští Tour bude v této jedenácté etapě 2642 metrů vysoký Col du Galibier.

Závod se také po čtyřech letech vrátí na slavné Alpe d'Huez, kde v roce 2018 triumfoval Geraint Thomas, který si také dojel pro celkový triumf. Ve dvanácté etapě peloton pojede stejnou trasou z Brianconu přes Col du Galibier a na Alpe d'Huez jako v roce 1986, kdy do cíle na slavném vrcholku dojeli ruku v ruce pětinásobný vítěz Tour Bernard Hinault a trojnásobný šampion Greg LeMond. "Oba by neměli příští rok v cíli chybět," řekl Prudhomme.

Po sérii středně kopcovitých etap již přijdou Pyreneje, mj. se stoupáním Hautacam, kde své celkové vítězství v roce 2014 stvrdil Vincenzo Nibali. O vítězi může rozhodnout ještě 40kilometrová časovka se dvěma ostrými kopci, po níž následuje už jen závěrečná etapa na Elysejská pole v Paříži.

Tour de France Femmes 2022
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Tour de France Femmes zažije premiéru

Představen byl také první ročník ženského závodu Tour de France Femmes. Osmietapový závod začne 24. července v Paříži na Elysejských polích, v následujících dnech poté peloton překoná několik slavných stoupání z historie mužské Tour, aby finišoval v poslední červencový den na v posledních letech mimořádně populárním kopci Planche des Belles Filles. Dojde také na jednu etapu se šotolinovými úseky.

"Je to vyrovnaná trasa, která bude sedět všem typům jezdkyň," řekla ředitelka závodu Marion Rousseová. Na Tour bude mezi jezdkyně na prémiích rozděleno celkem 250 tisíc eur (asi 6,4 milionu korun), což je víc než například na mužském etapovém závodě Paříž-Nice (144 300 eur). Vítězka dostane 50 tisíc eur.

Pravě zajištění financování pro ženský závod bylo podle šéfa mužské Tour a ředitele cyklistické sekce ASO Christiana Prudhommea nejtěžší. "Kdyby byla ženská Tour výdělečná, jezdila by se už čtyřicet let," prohlásil. "Náročné bylo také zajistit vysílání závodu, ale myslím, že jsme odvedli dobrou práci, když jsme start naplánovali na stejný den, kdy končí mužská Tour," přidal Prudhomme.

Snadné nebylo ani zajištění trasy. Zatímco o to, aby hostilo etapu mužské Tour de France, má každý rok zájem přes 300 měst, nyní musel Prudhomme možné pořadatele sám oslovovat. "Přesto však zaplatí pořadatelský poplatek, a abyste měli představu, tak je to víc, než se platí za Paříž-Nice nebo Critérium du Dauphiné," uvedl.

Prudhomme také doufá, že příští rok odstartuje novou dlouholetou tradici ženské Tour. "Naším cílem je uspořádat závod, který tady bude i za sto let. Rád bych se na něj díval, až budu starý a budu muset používat chodítko," prohlásil.

Závod cyklistek pod názvem Tour de France se jezdil v letech 1984 až 1989, poté se konal pod jinými jmény až do roku 2009, kdy kvůli nedostatku financí zanikl. Od roku 2014 se pak v průběhu mužské Tour pořádal jednorázový ženský závod La Course.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články