Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Známé "firmy" a nové důkazy o korupci. Vyšetřování voleb MS v letech 2018 a 2022 nekončí

Newyorští žalobci přišli s novými detaily údajné korupce bývalých členů výkonného výboru FIFA v souvislosti s volbou Ruska a Kataru jako pořadatelů mistrovství světa v roce 2018 a 2022. Vyšetřovatelé hovoří o dalším důkazu toho, jak se úplatkářství stalo v minulém desetiletí běžnou součástí praktik vedení světového fotbalu.

Stavba Chalífova stadionu v Kataru
zdroj: Reuters

Rusko zdolalo ve volbě pořadatele MS 2018 Anglii a společné kandidatury Nizozemska s Belgií a Španělska s Portugalskem. Katar zase překvapivě v závěrečném kole hlasování porazil USA. Volby od začátku provázelo podezření z korupce. Nyní američtí žalobci zveřejnili detaily o zaslání úplatků pěti čelným funkcionářům FIFA před hlasováním.

Nová odhalení mluví mimo jiné proti někdejšímu šéfovi jihoamerické konfederace CONMEBOL Nicolási Leozovi, předsedovi Argentinské fotbalové asociace a místopředsedovi FIFA Juliu Grondonovi či bývalému prezidentovi brazilské federace Riradu Teixeirovi. Ti měli za peníze podpořit Katar, který pro některé překvapivě uspěl ve volbě na pořadatele šampionátu v roce 2022.

Dřívější šéf federace Střední a Severní Ameriky CONCACAF Jack Warner zase údajně obdržel z nejrůznějších offshorových firem například z Kypru či Britských Panenských ostrovů zhruba 5 milionů dolarů při volbě Ruska pro rok 2018.

Další z někdejších členů výkonného výboru FIFA, šéf guatemalského fotbalu Rafael Salguero, byl dalším z údajných příjemců úplatků v souvislosti s ruskou volbou.

Vyšetřování amerických žalobců se dotklo i televizní společnosti FOX, která získala vysílací práva na mistrovství světa 2018 a 2022 rovněž pomocí úplatků.

"Kšeftaření a úplatkářství byly v mezinárodním fotbale hluboce zakořeněny a staly se běžnými praktikami," konstatoval zástupce výkonného ředitele FBI v New Yorku William F. Sweeney jr.

"Obžalovaní a jejich kumpáni korumpovali vedení mezinárodního fotbalu úplatky a ilegálními provizemi a byli zapojeni do kriminálních podvodných schémat, která výrazně poškozovala celý fotbal," dodal.

Nejsou to nikterak neznámá jména. Leoz zemřel loni v domácím vězení v rodné Paraguayi. Teixeira dostal už dříve doživotní zákaz působení ve fotbale kvůli braní úplatků za marketingová práva fotbalových soutěží mezi lety 2006 a 2012. Warnera i Salguera potkal podobný osud.

Co na to Rusko? Jen názor právníků. Hájil se i Blatter

Rusko závěry amerických žalobců odmítlo. "Je to jen názor právníků. Opakovaně jsme uvedli, že naše kandidatura byla transparentní. Už jsme zodpověděli všechny otázky. Jak vyšetřovací komise FIFA, tak médií. Předali jsme všechny potřebné dokumenty. Nemáme co dodat a nebudeme reagovat na pokusy vrhající stín na naši kandidaturu," řekl ředitel organizačního výboru MS Alexej Sorokin.

Obvinění popřel i mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. "Čteme zprávy médií. Nechápeme, co mají znamenat. Rusko získalo právo pořádat světový šampionát naprosto legálně. V žádném případě nebylo spojeno s úplatky. To odmítáme. Rusko hostilo nejlepší mistrovství v dějinách, na což jsme hrdí," prohlásil Peskov.

Proti obviněním vystoupil i bývalý šéf FIFA Sepp Blatter, který kvůli rozsáhlé korupční aféře v roce 2015 odstoupil z funkce a poté dostal šestiletý zákaz působení ve fotbale. "Výkonný výbor měl gentlemanskou dohodu, že v roce 2018 bude mistrovství pořádat Rusko a v roce 2022 USA," řekl Blatter.

Katar poté podle Blattera získal pořadatelství šampionátu díky politickému nátlaku. "Přišlo to z nejvyšších míst," prohlásil Blatter v narážce na setkání někdejšího šéfa UEFA Michela Platiniho, bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s delegací Kataru, kde se měla podpora kandidatury dojednat a za což Platini údajně dostal úplatek. Někdejší slavný fotbalista posléze obdržel čtyřletý zákaz činnosti kvůli přijetí podezřelé platby od Blattera za poradenskou činnost.

FIFA v prohlášení připomněla, že v procesu je vedena jako poškozená strana. "Etická komise FIFA už všechny zmíněné funkcionáře potrestala a padly i doživotní tresty. Pokud se u soudu potvrdí, že páchali trestnou činnost, měly by následovat i tresty v rámci trestního práva," uvedla federace.

Od kontroverzních voleb Ruska a Kataru uplynulo téměř 10 let. Ale až v roce 2015 došlo k bezprecedentnímu policejnímu zátahu na hotel v Curychu proti vysokým funkcionářům FIFA. Americké ministerstvo spravedlnosti tehdy odkrylo podrobnosti vyšetřování rozsáhlých korupčních praktik.

Skandál vyvolal největší krizi v dějinách mezinárodního fotbalu a obětí vyšetřování se stal i tehdejší šéf FIFA Sepp Blatter. Celkem bylo obžalováno 42 lidí, z nichž 26 bylo uznáno vinnými.

Zdroj
BBC, The Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články