Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Paul vystřelil v prodloužení titul Kanadě, která překazila Finsku sen o obhajobě

Mistry světa jsou Kanaďané. Javorové listy vyhrály v Rize taktický souboj proti Finsku 3:2 v prodloužení díky trefě Nicka Paula v 67. minutě a slaví 27. zlato, čímž vyrovnaly rekordní zápis Rusů. Kanada se raduje znovu po pěti letech, od roku 2015 nezískala medaili jen v Dánsku v roce 2018.

Radost Kanaďanů – vlevo Nick Paul, vedle něj Connor Brown
zdroj: Reuters autor: Ints Kalnins

Opatrné a vyrovnané finále rozhodlo až prodloužení, které se poprvé v historii hrálo ve třech hráčích na obou stranách do rozhodnutí. Nakonec se ujala až akce Connora Browna, který v situaci dvou na jednoho vybídl Paula k vítěznému gólu.

Brown završil galapředstavení jak ve finále, tak na turnaji. V souboji o titul měl prsty ve všech gólech Kanady a třemi asistencemi se vyšvihl do čela kanadského bodování celého šampionátu (2+14).

Kanada tak dotáhla nečekanou zlatou cestu. Javorové listy byly ve skupině bod od vyřazení, nakonec se ale tým okolo kapitána a prvního centra Adama Henriquea stmelil a zejména díky elitní formaci, do které patřil kromě Browna ještě Andrew Mangiapane, došly až k dalšímu titulu.

Právě Henrique zachránil Kanadu necelých osm minut před koncem, když v přesilové hře vyrovnal na 2:2 a poslal zápas do prodloužení. Mohl tak zapomenout na jeho neuznanou branku ze 37. minuty, kterou rozhodčí za stavu 1:1 odvolali po trenérské výzvě Finů a ofsajdu Owena Powera.

Finové ve finálovém souboji přitom dvakrát vedli. Skóre otevřel Mikael Ruohomaa, na 2:1 upravil Petteri Lindbohm, ale hráči Suomi gólový náskok zvýšit nedokázali. Poprvé srovnal Maxime Comtois, který pak přihrál i na trefu Henriquea.

Hokejisté Finska tak na čtvrtý titul nedosáhli a ve finálových kláních proti Kanadě si zhoršili statistiku na čtyři porážky a jedinou výhru. Kanaďanům se tak podařila odplata za Bratislavu.

Mistrovství světa v hokeji v Rize, finále (Arena Riga):

Finsko - Kanada 2:3 v prodloužení (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Ruohomaa (Kaski), 46. Lindbohm (Nousiainen, Ruohomaa) - 25. Comtois (Connor Brown, Walker), 53. Henrique (Comtois, Connor Brown), 67. N. Paul (Connor Brown). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Romasko - Lazarev, Šalagin (všichni Rus.). Vyloučení: 3:5, navíc Danforth a Walker (oba Kan.) oba 10 min. Využití: 0:2.

Finsko: Olkinuora - Koivisto, Sund, Kaski, Määttä, Pokka, Ohtamaa, Nousiainen, P. Lindbohm - Anttila, Björninen, Mäenalanen - Ojamäki, Lundell, Ruotsalainen - Pakarinen, Kontiola, Innala - J. Sallinen, Ruohomaa, Turunen. Trenér: Jukka Jalonen.

Kanada: Kuemper - Walker, Ferraro, Stecher, Power, Bernard-Docker, Beaudin, Schneider - Connor Brown, Henrique, Mangiapane - Bunting, Vilardi, Comtois - N. Paul, Danforth, Pirri - Foudy, Anderson-Dolan, Hagel - Perfetti. Trenér: Gerard Gallant.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články