Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Česká cesta na MS do Kataru vede přes Švédsko. Rada: Vidím to padesát na padesát

Fotbalová reprezentace už ví, koho jí určil los v Curychu za soupeře v boji o účast na světovém šampionátu, který příští rok v listopadu a prosinci pořádá Katar. Dvanáct týmů bylo rozlosováno a budou postupovat "pavoukem" stylem semifinále – finále na jeden zápas. Český celek byl nenasazený a dostal za soupeře Švédsko. V případě, že 24. března český výběr uspěje, čeká ho lepší z dvojice Rusko - Polsko a opět na půdě soupeře.

Český tým skončil ve své kvalifikační skupině až na třetím místě a do play-off prošel jako jeden ze dvou vítězů skupiny Ligy národů spolu s Rakouskem.

Šilhavého svěřenci byli před losem mezi šesticí nenasazených celků, což znamenalo, že ve dvoukolové baráži začnou venku.

Semifinále se odehraje 24. března, finále o pět dnů později. Jisté už je, že se do Kataru podívá jen jeden ze dvou největších favortů Itálie - Portugalsko, které se dostaly spolu do stejné části pavouka.

Je nám líto, video expirovalo.
Fotbalisté se v semifinále play-off o MS utkají se Švédskem

Los semifinále baráže pro MS:

Pavouk A: Skotsko – Ukrajina, Wales – Rakousko

Pavouk B: Rusko – Polsko, Švédsko – Česko

Pavouk C: Itálie - S. Makedonie, Portugalsko - Turecko

Český nebo československý tým dosud odehrál proti Švédům 19 utkání s pozitivní bilancí devíti vítězství, šesti remíz a čtyř porážek.

V samostatné historii ale reprezentanti ve třech zápasech proti Seveřanům nevyhráli, v posledním vzájemném duelu v přípravě v březnu 2016 ve Stockholmu se soupeři rozešli smírně 1:1.

Švédové v kvalifikaci poslední dva duely prohráli a skončili ve skupině B druzí za vítězným Španělskem. V zápase proti Česku budou postrádat čtyřicetiletého hvězdného útočníka Zlatana Ibrahimovice, který si odpyká trest za žluté karty.

"Těžký soupeř jako všichni ostatní, co byli v osudí. Poslední zápasy, které reprezentace hrála se Švédskem, byly všechny vyrovnané. Víme, že kvůli kartám nebude hrát Ibrahimovic, to je určitě dobrá informace. Je potřeba se na to pořádně připravit, sbírat veškeré informace o jejich týmu a v březnu se rozhodne," uvedl Šilhavý.

Švédové v posledním play-off o mistrovství světa, které se ještě hrálo jednokolově na dva zápasy, překvapivě vyřadili Itálii.

"Minule jsme si vedli v baráži velmi dobře, tak doufám, že to zopakujeme. Ale v podobě Česka nás čeká hodně silný soupeř," řekl švédský trenér Janne Andersson.

Je nám líto, video expirovalo.
Los baráže MS 2022 Katar

S Ruskem se národní celek naposledy utkal v září 2018 a v přípravě v Rostově na Donu utrpěl debakl 1:5. Po utkání skončil trenér Karel Jarolím, kterého nahradil Šilhavý.

O dva měsíce později zvítězili reprezentanti v přípravě nad Polskem (1:0). To porazili ve třech z posledních čtyř vzájemných soubojů včetně Eura v roce 2012.

"Hodnotit soupeře pro finále je předčasné. Oba soupeři jsou taky vyrovnaní a podobně silní," řekl Šilhavý.

Český tým si v samostatné historii zahraje baráž o mistrovství světa potřetí a poprvé od roku 2005. Tehdy národní celek po dvou vítězstvích 1:0 vyřadil Norsko a vybojoval dosud jedinou účast na světovém šampionátu od rozdělení federace. Současný kouč Šilhavý tehdy dělal asistenta legendárnímu trenérovi Karlu Brücknerovi.

Rada: Vidím to padesát na padesát

Bývalý reprezentační kouč Petr Rada, který nyní vede Jabonec, přiznal, že chtěl Skoty nebo Wales. "Ale Švédsko bylo třetí tým, který bych si vybral, takže mi to celkem vyšlo," konstatoval spokojeně.

"Ale nebude to samozřejmě lehké, nejspíš se bude hrát ve Stockholmu. Naštěstí by Švédové měli být bez Ibrahimovice, ten má sice svoje roky, ale pořád je nebezpečný. Ovšem pak mají třeba Forsberga z Lipska, ten je taky hodně nepříjemný," vypočítává švédské plusy. "Ale vidím to tak padesát na padesát," dodal.

A z další dvojice, na kterou by český výběr narazil v případě úspěchu ve Švédsku, by Rada viděl jako českého soupeře radši Rusko. "Polsko s Lewandowským bych nemusel, ale teď už nejsou snadní soupeři," řekl.

Hlasy reprezentantů k losu:

Tomáš Souček: "S losem jsem velmi spokojený. Vyhnuli jsme se dvěma největším gigantům, což bylo důležité jak v semifinále, tak v případném finále o mistrovství světa."

Jakub Jankto: "Švédové mají výborný a kompaktní tým. Skvěle brání, všichni měří metr devadesát, mají dobré individuality. Na neutrálním hřišti by to bylo 50 na 50. Takhle jsou ve výhodě, protože hrají doma. Postupová šance je 25 procent pro každý z týmů. Týmy jsou naprosto vyrovnané, může postoupit úplně kdokoliv. Nás to staví do nevýhody, že při případném postupu přes Švédsko dvakrát pojedeme ven. Bude rozhodovat štěstí, momentální forma a detaily. Stoprocentně je to lepší než venku Skotsko, Itálie nebo Portugalsko, to je jasné."

Tomáš Vaclík: "Myslím si, že všichni jsme rádi, že nás nenalosovali do 'céčka', kde jsou Itálie a Portugalsko. To by bylo extrémně složité. Za mě střední cesta, ostatní tři soupeři jsou velice těžcí. Pokud máme ambici dostat se na mistrovství světa, jsou to soupeři, přes které bychom měli projít."

Michal Sadílek: "Postupně se možnosti krátily a hrozilo, že můžeme narazit na Itálii nebo Portugalsko. Švédsko je papírově slabší soupeř než tito dva velikáni. Když všichni naši hráči budou ve formě a zdraví, určitě je šance se na mistrovství světa probojovat. Všichni pro to uděláme maximum."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy