Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kettunena nahradí u florbalové reprezentace Berka, kouč juniorských mistrů světa

Novým trenérem českých florbalistů se stal Jaroslav Berka, který dovedl v srpnu na světovém šampionátu v Brně juniorskou reprezentaci k obhajobě zlata. U čerstvě bronzového týmu z mistrovství světa v Helsinkách nahradil Fina Petriho Kettunena, který jej vedl od roku 2017 a po turnaji naznačil konec trenérské kariéry. Berka bude i novým sportovním manažerem národního mužstva.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Bronzový úspěch florbalistů

"Řešili jsme několik variant. Petri věděl již s předstihem, že po skončení mistrovství světa nebude na lavičce mužské reprezentace pokračovat. Zároveň jsme se domluvili, že tuto záležitost nebudeme veřejně prezentovat a umožníme celému týmu soustředit se plně na výkony v Helsinkách," uvedl prezident Českého florbalu Daniel Novák.

Reprezentační komise Českého florbalu prý už od jara jednala s kandidáty a vybrala Berku, jenž má s juniory i bronz z roku 2017 a předloňské zlato v roli asistenta trenéra Jiřího Jakoubka.

"Rozhodli jsme se pro koncepční a dlouhodobé řešení. Jaroslav Berka spoustu hráčů v současném kádru sám vedl a dobře je zná. Zároveň ví, jaké jsou nároky na hru i vedení týmu na mezinárodní scéně. Je to mladý a perspektivní kouč, který zcela splňuje naše představy a očekávání," uvedl předseda komise reprezentace Václav Culka.

Berku doplní kolegové z juniorské reprezentace - Fin Joonas Naava a Marek Vojta. Připojí se i kouč Vítkovic Pavel Brus, jenž v prosinci 2019 rezignoval na pozici Kettunenova asistenta v době, kdy několik hráčů včetně kapitána Matěje Jendrišáka odmítlo pod finským trenérem hrát.

"Vést národní tým vnímám jako obrovský závazek a cítím motivaci vybudovat úspěšný tým s těmi nejvyššími ambicemi, které ovšem musí být podloženy reálnými schopnostmi a pracovitostí všech v týmu i okolo něj. Jsem hrdý na možnost být reprezentačním trenérem, je to velká pocta a zároveň zodpovědnost," prohlásil čtyřiatřicetiletý Berka.

Podepsal dlouhodobý kontrakt a u reprezentace má být následujících pět let. "Máme v něj důvěru. Chceme mu dát možnost pracovat s týmem v dlouhodobějším horizontu. Věříme, že naváže na úspěchy z juniorské reprezentace i na práci Petriho," podotkl Novák.

Berka bude zároveň sportovní manažer. "To znamená, že zaštítí fungování reprezentačního úseku z hlediska sportovní koncepce a bude se podílet na zkvalitňování procesu přípravy národních týmů s ohledem na aktuální trendy a potřeby. Jedním z konkrétních počinů bude pomoc našim dvěma zlatým generacím juniorů s dalším růstem a přípravou na kariéru v seniorském týmu. K tomu bude sloužit pilotní rozvojový projekt, který Berka povede," dodal Novák.

Berku u juniorského výběru nahradí Matěj Klucho, který trénuje mládež v Liberci a v minulosti vedl výběr do 17 let.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články