Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Začíná světový šampionát ve Finsku. Ani tentokrát se však neobejde bez změn

Rok po specifickém mistrovství světa v Rize startuje další ročník ve finských městech Helsinky a Tampere. Zatímco loni se hrál turnaj po odebrání pořadatelství Minsku pouze v Lotyšsku, zpočátku bez diváků a v play-off za přítomnosti pouze domácího obecenstva, letos bude na severu Evropy chybět ze známých důvodů jak ruská, tak běloruská reprezentace. Přímé přenosy všech zápasů z turnaje nabídne ČT sport a ČT sport Plus.

Ani druhý rok po koronavirem ochromené sezoně 2019/2020 neproběhne šampionát v normálním režimu. Tentokrát však není na vině světová pandemie, ale ruská invaze na Ukrajinu s běloruskou výpomocí. Výsledkem ze sportovního hlediska bylo vyškrtnutí obou hokejových reprezentací z turnaje dávno před zahájením. Ve Finsku je tak nahradí Francie s Rakouskem.

Válka na Ukrajině má však dohru i v samotném Finsku. Jelikož původní Hartwall Arenu v Helsinkách spoluvlastní ruští oligarchové, pořadatelé šampionátu se rozhodli přesunout skupinu A do staršího stánku Jäähalli pro 8200 lidí, kde hraje místní IFK. Hlavním dějištěm bude Tampere, kde se ve zbrusu nové Nokia Areně pro 13 455 diváků představí skupina B včetně domácího výběru i české reprezentace.

Má mít český tým medailové ambice a jak jsou na tom favorité turnaje? Poslechněte si Hokej fokus podcast před startem MS:

V béčku se kromě Finska a Česka sejdou také loni bronzové Spojené státy, dále Švédsko, Lotyšsko, Norsko, Velká Británie a Rakousko. Áčko se skládá z Kanady, Německa, Švýcarska, Slovenska, Dánska, Kazachstánu, Francie a Itálie. Už nyní je jasné, že příští rok se mezi elitu vrátí Slovinsko s Maďarskem. Oba zástupci zároveň projevili zájem uspořádat společně šampionát 2023, který byl Rusku odebrán. Do fronty uchazečů se pak nově přidali i Finové, kteří by chtěli kandidovat společně s Lotyšskem.

Kouč české reprezentace bude doma

Specifický turnaj čeká hlavního trenéra české reprezentace Kariho Jalonena, který půjde s národním týmem proti domácímu výběru Suomi. Ten vede jeho jmenovec Jukka Jalonen, jenž se bude se svým týmem snažit o třetí finále v řadě. Po zlatu z roku 2019 se však loni musel spokojit se stříbrem, neboť tehdy se radovala Kanada. Finové jsou zároveň čerstvými olympijskými šampiony, v posledních letech tak vládnou světovému hokeji.

Národní tým vstupuje do turnaje po změnách v turbulentní sezoně, kdy se reprezentaci pod vedením předchozího kouče Filipa Pešána nedařilo a vrcholem výsledkového i herního zmaru byla absence ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Pekingu, nakonec v dobrém rozpoložení.

Jaký je nový systém hry národního týmu pod vedením Jalonena? Poslechněte si Hokej bez červené – podcast s Robertem Zárubou:

Po nástupu nového realizačního uskupení v čele s finským stratégem a českými asistenty Liborem Zábranským, Martinem Eratem a Zdeňkem Orctem zvládla reprezentace oba zbývající turnaje Euro Hockey Tour a vyhrála jak České hry v Ostravě, tak také Švédské hry ve Stockholmu.

Také tentokrát posílili český výběr zástupci z NHL, z nichž vyčnívá Tomáš Hertl ze San Jose, jenž by měl zastávat jednu z vůdčích rolí týmu. Po průlomové sezoně, kdy se prakticky zčistajasna stal jedničkou Arizony Coyotes, bude Karel Vejmelka na turnaji usilovat o pozici prvního brankáře pravděpodobně s Markem Langhamerem, jenž s finským Ilvesem hraje v Tampere doma. V obraně se zase vykrystalizoval první pár ve složení Filip Hronek (Detroit) a Radim Šimek (San Jose).

Tomáš Hertl v utkání proti Finsku
zdroj: ČTK/AP autor: Christine Olsson

V české nominaci jsou také dva pamětníci poslední medaile z šampionátu v roce 2012 – bronz tehdy slavili útočníci Roman Červenka s Davidem Krejčím. Naopak nejmladším hráčem bude stále ještě osmnáctiletý obránce David Jiříček z Plzně, který se rychle zotavil z těžkého zranění na juniorském šampionátu na konci kalendářního roku.

Seider a Slafkovský, ale i Barzal nebo Jones

V zajímavé sestavě se představí na turnaji Němci, které z NHL posílí brankář Seattlu Philipp Grubauer a duo mladíků, kteří zářili na mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Ostravě v roce 2019 – aspirant na cenu pro nejlepšího nováčka sezony a obránce Moritz Seider z Detroitu a útočník Tim Stützle z Ottawy.

Zámořské týmy přivezou mladší výběry, ale i v nich se objeví hvězdy nejlepší ligy světa. V dresu Spojených států bude největší pozornost budit obránce Seth Jones z Chicaga, z javorových listů je nejzvučnějším jménem Mathew Barzal z New Yorku Islanders. Švédové, kteří loni chyběli poprvé v historii v play-off, vyztužili obranu hned kvartetem zástupců z NHL včetně Rasmuse Dahlina (Buffalo) nebo Olivera Ekmana Larssona (Vancouver). Posily ze zámoří hlásí také Švýcaři, ti se budou v ofenzivě nejvíce spoléhat na duo Nico Hischier (New Jersey) – Timo Meier (San Jose).

Juraj Slafkovský s bronzovou olympijskou medailí
zdroj: REUTERS autor: Jonathan Ernst

Slováci zase mají v nominaci hned jedenáct členů olympijského kádru, který v Pekingu získal nečekaný bronz. Chybět nebude ani největší talent a podobně jako u Jiříčka velká naděje pro nadcházející draft NHL Juraj Slafkovský, jenž na olympijských hrách nasázel sedm branek a stal se nejužitečnějším hráčem turnaje. Absentovat ale budou klíčoví útočníci Marek Hrivík a Peter Cehlárik.

I tentokrát poskytne Česká televize všech 64 zápasů z mistrovství světa v přímých přenosech prostřednictvím programu ČT sport nebo ČT sport Plus, tedy webu ctsport.cz, mobilní aplikace či HbbTV. Hokejový program zprostředkuje Studio MS z Kavčích hor, v dějišti turnaje bude trojice komentátorů a také expertů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články