Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

V sedmnácti nejužitečnějším hráčem OH. Slafkovský zažívá neobyčejný úspěch

Sedmnáctiletý slovenský talent Juraj Slafkovský z TPS Turku se dočkal velké pocty. Nejlepší střelec a nejproduktivnější hokejista byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem olympijského turnaje. Odchovanec Košic, jenž bude atakovat nejvyšší pozice červencového draftu NHL v Montrealu, se dostal i do All Star týmu turnaje, o kterém také hlasují akreditovaní novináři.

Slafkovský pomohl Slovensku k zisku historického bronzu sedmi góly v sedmi zápasech a stal se nejlepším střelcem turnaje. Se sedmi body ovládl i produktivitu.

Do nejlepší šestice turnaje byl spolu s ním zařazen slovenský gólman Patrik Rybár. Nové olympijské šampiony Finy zastupují obránce Mikko Lehtonen s útočníkem Sakarim Manninenem, poraženého finalistu Rusko zastupuje zadák Jegor Jakovlev. Mezi oceněné se dostal také útočník Lucas Wallmark ze Švédska, které skončilo čtvrté.

Slafkovský, který na velké mezinárodní akci debutoval už loni na mistrovství světa v Rize a v šesti zápasech tam nebodoval, v této sezoně ve finské lize za TPS Turku vstřelil ve 21 zápasech jediný gól a připsal si čtyři body. Za juniorský tým má v ročníku na kontě v 11 zápasech 18 bodů za šest tref a 12 přihrávek.

Slafkovský vévodí individuálním statistikám

Slafkovský v tabulce střelců předčil o dvě branky Švéda Lucase Wallmarka. Nejlepším nahrávačem se stal se šesti asistencemi Nikita Gusev, který před čtyřmi roky při triumfu Rusů v Pchjongčchangu ovládl produktivitu s 12 body a vládl i s osmi přihrávkami. V Pekingu Gusev v cestě za stříbrem neskóroval.

Nejproduktivnějším českým hráčem byl kapitán Roman Červenka, který se s pěti body za dvě branky a tři přihrávky ze čtyř utkání zařadil na 10. pozici. Další útočník David Krejčí se podělil o 25. pozici se čtyřmi body za gól a tři asistence.

Nejproduktivnějšími obránci byli s pěti body za pět asistencí ze šesti utkání Švédové Jonathan Pudas s Henrikem Tömmernes. Stejnou bilanci měl i slovenský obránce Peter Čerešňák z Plzně, který ale odehrál o zápas více. Nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech měl s osmi kladnými body Hartikainen. Nejtrestanějším hráčem byl s 31 minutami německý útočník David Wolf.

Statistiky brankářů ovládl s úspěšností zákroků 96,58 procenta i s průměrem 0,86 obdržené branky na zápas Slovák Patrik Rybár. Stejně jako Rus Ivan Fedotov udržel dvakrát čisté konto. S úspěšností 96,36 skončil druhý Američan Drew Commesso, který se podělil o druhou pozici s Finem Harrim Säterim i s průměrem rovného jednoho inkasovaného gólu na utkání.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články