Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Technologiemi nabitá supermoderní a menší starší s tradicí. Jaké jsou dvě arény pro MS?

Po devíti letech se hokejový světový šampionát vrací do Finska. Počtvrté za 25 let se měla diváky naplnit Hartwall Arena v Helsinkách, ale ruská agrese na Ukrajině zasáhla i do plánů organizátorů MS. Legendární stadion, který v roce 1997 působil jako divácký magnet a zapříčinil tehdy rekord v návštěvnosti, vlastní ruští podnikatelé patřící na sankční seznam EU, a zápasy se tak přestěhují do menší a starší haly Ice Hall. Naopak novotou a espritem září Nokia Arena v Tampere.

Aréna v Tampere byla dostavěna na sklonku minulého roku právě pro tenhle šampionát a patří ke skvostům evropských ledových stánků. Do ochozů se vejde bezmála 13 a půl tisíce diváků.

Hala s hotelem i kasinem v přepočtu za více než tři miliardy korun zapadá do okolní moderní zástavby dvousettisícového města ve středním Finsku.

Organické vyznění komplexu v srdci Tampere nedaleko vlakového nádraží možná leckoho překvapí, ale po zjištění, kdo je autorem, už méně. Hokejovou arénu i budovy okolo má na svědomí světoznámý architekt Daniel Libeskind, který se podílel na stavbách Židovského muzea v Berlíně či Věže svobody v New Yorku.

Podobně jako se stala Hartwall aréna ohniskem pro zvědavé fanoušky –⁠ především v roce 1997, kdy okouzlovala například i saunou, ze které se dal sledovat zápas –⁠ , Nokia Arena se velmi pravděpodobně také stane velkým lákadlem, a to zejména kvůli moderním technologiím.

Na první pohled uvnitř oslní multimediální kostka nad ledovou plochou, která patrně nemá v Evropě obdoby.

Každý sebemenší detail na ni bude patrný při každém z 34 plánovaných zápasů mistrovství světa. Hrát tu budou domácí i český výběr. A také tu celý šampionát vyvrcholí oběma semifinálovými i medailovými bitvami.

Je nám líto, video expirovalo.
Tomáš Jílek představuje halu v Tampere

NOKIA ARENA

Kapacita: 13 455 diváků

Rok otevření: 2021

Domácí tým: Tappara Tampere a Ilves Tampere

Zápasy: 34 (základní skupina B, dvě čtvrtfinále, dvě semifinále, zápas o třetí místo a finále)

Přes půl století stará jeskynní bestie

Hartwall Arena nejenže už nebude středobodem, ale její útroby nebudou vůbec určeny pro návštěvníky mistrovství. Finové jsou v tomto neúprosní a ruské vlastnictví v rukou Romana Rotenberga a Gennadije Timčenka je zcela rozhodující. I Elton John nebo Björk musely přesunout své koncerty.

Skupina A a dvě čtvrtfinále se uskuteční v na první pohled nepříliš nápadné Ice Hall, finsky Jäähalli, pro 8 200 diváků. Kdo by se nedál, že domovský stánek IFK Helsinki zažije ještě takhle významné mezinárodní zápasy?

Ice Hall v Helsinkách
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Aréna s proskleným průčelím neleží daleko od olympijského stadionu, na kterém Emil Zátopek v roce 1952 vybojoval tři zlaté olympijské medaile. A prošla tudy řádka slavných osobností. Vystupovali tu Frank Sinatra, Metallica nebo Deep Purple.

Místní jí přezdívají Petoluola, což v překladu znamená jeskynní bestie a odkazuje na pantera v logu finského klubu. A je jisté, že v následujících čtrnácti dnech tu bude k vidění roztodivná hokejová divočina.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondřej Zamazal představuje halu v Helsinkách

HELSINKI ICE HALL

Kapacita: 8 200 diváků

Rok otevření: 1966

Domácí tým: IFK Helsinky

Zápasy: 30 (základní skupina A, dvě čtvrtfinále)

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články