Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Já na bráchu, brácha na mě. Německá "dvojčata" Stützle s Peterkou děsí obrany soupeřů

Tim Stützle a John-Jason Peterka. Tahle jména si zapamatujte, brzy budou válet v NHL. Teprve sedmnáctiletí kluci z Německa si podmaňují ostravský led na juniorském šampionátu. Pohlednými a efektivními kombinacemi udivují všechny přítomné a hlavně trápí defenzivy konkurentů. Jejich potenciál je ohromný a spolu jsou ještě nebezpečnější.

Tim Stützle (vlevo) se raduje s Johnem-Jasonem Peterkou (uprostřed)
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Německé kluby vsadily před pár lety na cestu omlazení a tamní reprezentace začíná s touto strategií sklízet úspěchy. Na letošním mistrovství světa juniorů do dvaceti let dali Němci dohromady tým ze tří ročníků, které vytvářejí dobře fungující stroj.

Hráče narozené v ročníku 2000 (tedy ti nejstarší, kteří mohou na turnaji nastoupit) reprezentuje například křídelník Dominik Bokk, kterého si v roce 2018 vybrali na draftu St. Louis Blues jako 25. celkově (práva na něho nyní patří Carolině).

Ročník 2001 zastupuje kapitán výběru Moritz Seider, který vyčnívá se svými 192 cm výšky. K překvapení některých ale perfektně zvládá techniku s hokejkou, zakládá ofenzivu i se zavedením puku až do útočné třetiny a navíc umí přesně vystřelit po velkém nápřahu i prudkým švihem.

Sedmnáctiletí si podmaňují turnaj "dvacítek"

Nejzajímavější talenty ale skýtá ročník 2002 se dvěma (respektive třemi) budoucími hvězdami (tou třetí je v závětří Lukas Reichel). Tima Stützleho a Johna-Jasona Peterku dělí jen jeden den v datu narození a nejen díky tomu jsou skoro jako bratři.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Česko - Německo: Peterka – 0:2 (8. min.)

Jelikož jim ještě nebylo osmnáct let, musí nosit helmu s mřížkou, a protože hrají oba nalevo, jsou v rychlosti, kterou se prohání po ledě, lehce zaměnitelní. Zatím ale v Ostravě platí, že Stützle je spíš Peterkovým nahrávačem a druhý jmenovaný jeho přesné pasy s přehledem zakončuje.

"Je neuvěřitelný. Má perfektní hokejové vidění a je excelentním tvůrcem hry. Má skvělou techniku a jsem šťastný, že s ním můžu hrát," řekl Peterka na adresu Stützleho.

Slova chvály o spoluhráči má i Stützle. "Myslím si, že je to perfektní hráč. Je skvělé, když mu přihraju a on skóruje," uvedl Stützle, který se v Mannheimu v německé nejvyšší soutěži dospělých (DEL) pyšní bilancí 23 bodů (5+18) z 25 zápasů.

Jak Němci trápili Spojené státy:

Oba se znají už z reprezentační "šestnáctky", nyní nastupují společně v prvním útoku. "Skvěle se k sobě hodíme, doplňujeme se. Funguje to, je to vážně zábava s ním hrát," dodal Peterka, který si připsal za Mnichov v DEL devět bodů (5+4).

Na turnaji jsou s německou reprezentací zatím nejpříjemnějším překvapením a ani těžká skupina je nemusí v rozletu zastavit. "Nikdo to od nás nečekal, že tady budeme tak dobří. Uvidíme, co bude dál," prohlásil se šibalským úsměvem Peterka.

Po povedené akci si spokojeně plácnou nebo na sebe radostně skáčou, zápasy i střílení gólů si na ledě nesmírně užívají. A jestli budou spolu slavit narozeniny v polovině ledna? "Určitě," prozradil Peterka.

Zdroj
ČT sport, youtube.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články