Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi nestačili efektivním Švýcarům a budou poprvé v historii scházet ve čtvrtfinále

Trpké vyřazení v předkole play-off musí skousnout čeští hokejisté. Švýcarského brankáře Leonarda Genoniho překonali jen Lukáš Klok s Romanem Červenkou, naopak Šimon Hrubec lovil puk ze sítě čtyřikrát. Po porážce 2:4 skončil národní tým poprvé v historii na olympijském turnaji či mistrovství světa před branami čtvrtfinále, konkrétně devátý. Platonická střelecká převaha 33:18 na tomto faktu nic nezměnila.

Češi nastoupili v totožné sestavě, ve které v sobotu udolali Rusy 6:5, ale tentokrát opouštěli led se svěšenými hlavami. Na úvodní Klokovu trefu totiž ještě v první třetině odpověděli v rozmezí 13 sekund Andres Ambühl s Killianem Mottetem a v polovině zápasu přidal třetí gól reprezentace ze země helvétského kříže Denis Malgin. V 55. minutě navíc kapitán Rafael Diaz překonal nejistého Hrubce počtvrté a Červenkova korekce během power play už pouze stanovila konečný výsledek.

Svěřenci trenéra Filipa Pešána se s Hrami v Pekingu rozloučili s bilancí dvou vítězství ⁠⁠–⁠ po nájezdech a v prodloužení –⁠ a dvou porážek. Olympiáda pro ně končí, naopak Švýcaři se ve středu utkají ve čtvrtfinále s Finy.

"Zklamání je obrovské. Mrzí mě, že takhle fantastický kolektiv to nedotáhl dál. Za mě jsme byli moc nervózní. Dopadla na nás tíha zápasu, do kterého jsme i dobře vstoupili. Kotouče se neodrážely, jak jsme si přáli," řekl Pešán.

Repete ze skupinové fáze se nekonalo

Opakování vzájemného souboje ze základní skupiny bylo v úvodu opatrné. V 7. minutě sice dokázal Sedlák dorazit puk za brankovou čáru po Krejčího akci, rozhodčí však přerušili hru dříve, než stihl český útočník zakončit.

O čtyři minuty později ale Češi vedli, Genoniho prostřelil ranou od modré Klok. Ve 14. minutě byl ovšem vyloučen Kovář, který při vstřeleném zásahu vzorově bránil gólmanovi soupeře ve výhledu, a Švýcaři v přesilovce vyrovnali. Po šťastné přihrávce Thürkaufa zakončoval do prázdné "klece" Ambühl.

Jen o třináct sekund později navíc otočili skóre. K Hollensteinově zblokované střele se nejrychleji dostal Mottet a překonal Hrubce podruhé.

Utkání Česko - Švýcarsko
zdroj: REUTERS

Národní tým mohl vyrovnat v početní výhodě, faul Fory ale nepotrestal. Poté se aktivně tlačil do útoku, srdnatě hrající Švýcaři spoléhali na rychlé protiútoky. A na přesilové hry. Ve 28. minutě byl vyloučen Jeřábek a Malgin přiblížil své mužstvo k postupu mezi osmičku nejlepších týmů turnaje nekompromisní "dělovkou".

"Góly inkasované v oslabení jsou už taková naše ohraná písnička. Nepovedla se. Soupeř je zahrál dobře, má velmi kvalitní hráče. Jak jsme přehráli v přesilovkách Rusy, tak nás přehráli Švýcaři," uznal Pešán.

Snížit se snažil individuálně Smejkal, Genoniho však nepřekonal. Pešán poslal na led sedmého obránce Skleničku i třináctého útočníka Lence, od třetí třetiny se rozhodl změnit složení elitních dvou formací. I proto, že vypadl zraněný Sobotka.

Švýcaři ale podpořeni dvoubrankovým vedením pozorně bránili a nepouštěli soupeře do výraznějších příležitostí. Genoni navíc chytal naprosto spolehlivě. Definitivu na české vyřazení a postup reprezentace ze země helvétského kříže dal pět minut před koncem Diaz, jenž prostřelil Hrubce od mantinelu.

Češi následně riskovali bez brankáře a při hře šest na čtyři Červenka snížil, ani přes pokračující power play ale další gól přidat nedokázali. "Bohužel jsme vypadli, je to špatné. Chtěli jsme zabojovat o medaile. Věděli jsme, jak důležitý zápas to je, nezvládli jsme ho," litoval kapitán Červenka.

Česko - Švýcarsko 2:4 (1:2, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Klok (Knot, Červenka), 56. Červenka (Krejčí, Jan Kovář) - 15. Ambühl (Thürkauf, Corvi), 16. Mottet (Hollenstein, Diaz), 30. Malgin (Alatalo, Andrighetto), 55. Diaz (Andrighetto, Herzog). Rozhodčí: Gofman (Rus.), Kaukokari (Fin.) - Lundgren, Malmqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:2. Diváci: 990.

Česko: Hrubec - Mozík, Šulák, Kundrátek, Jeřábek, Klok, Knot, od 21. navíc Sklenička - Hyka, Krejčí, Sedlák - Sobotka, Jan Kovář, Červenka - Řepík, M. Špaček, M. Stránský - H. Zohorna, T. Zohorna, Smejkal, od 33. navíc Lenc. Trenér: Filip Pešán.

Švýcarsko: Genoni - Diaz, Müller, Weber, Loeffel, Fora, Frick, Alatalo - Moser, Haas, Hofmann - Andrighetto, Malgin, Herzog - Thürkauf, Ambühl, Corvi - Vermin, Mottet, Bertschy - Hollenstein. Trenér: Patrick Fischer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články