Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Koho na MS sledovat? Kanadské umělce, Hertla, slovenský zázrak či adepta na Calder Trophy

Po konci základní části se možná šklebili, jako když kousnete do kyselého citronu. Neúspěch v sezoně NHL bez play-off ale hodili za hlavu a stojí před nimi nová výzva. Na mistrovství světa ve Finsku se těšme na několik hokejových hvězd i talenty, kterým patří budoucnost v zámoří. Web ctsport.cz představuje TOP 10 hráčů, které se vyplatí sledovat.

Kanadský forvard Mathew Barzal v utkání se Švýcary
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: PETTER ARVIDSON

Kanada posiluje dál své renomé a bere hvězdy

Loni v Rize se toho o Kanadě napovídalo hodně. Nejdřív, že jde o slabý výběr, ten se prodral o fous do čtvrtfinále, a nakonec javorové listy nikdo nezastavil. Teď soupiska budí trochu jiný dojem. Respekt z Kanady je vidět už na startu. Z množství kvalitních NHL plejerů vybíráme dva.

Céčko na dresu má našité Thomas Chabot. Lídr defenzivy Ottawy dal u Senators zapomenout na Erika Karlssona. Rychlý a na puku výtečný bek posbíral v 59 zápasech v sezoně 38 bodů (7+31). "Je vždycky speciální mít na sobě dres s javorovým listem a být dokonce kapitán pro mistrovství světa? To je pocta," pronesl pětadvacetiletý obránce. Zdvořilá slova na úvod, na ledě to může víc rozparádit.

Dlouhý skluz, rychlost, technika. Přirovnání k umělci v titulku sedí na Mathewa Barzala. Nováček sezony 2017/2018 se už řadí mezi hvězdy NHL. Nadaný centr v 73 duelech zaznamenal 59 bodů (15+44). Ani to nepomohlo zachránit zpackanou sezonu New Yorku Islanders. Očekávaný účastník play-off zůstal před jeho branami, odnesl to i kouč Barry Trotz, a kde jinde by si měl Barzal spravit chuť než teď ve Finsku.

Hladoví Žraloci - když mají svůj den, nepolevují

"Ninja" Hertl - tato přezdívka je sice starší a ujala se hlavně v začátcích působení českého forvarda v San Jose, ale proč ji (pro potřeby titulku) neoprášit. Tomáš Hertl totiž působil opět jako ninja. Zažil druhou nejlepší sezonu v zámoří se 64 body a také druhou nejlepší co do počtu branek s 30 góly.

Spekulace o trejdu do kádru některého z uchazečů na Stanley Cup se nakonec uhasily a český centr podepsal lukrativní osmiletou smlouvu s celkovým příjmem 65,1 milionu dolarů. "V San Jose mi hned po příchodu ze Slavie dali obrovskou šanci vedle Thorntona a Burnse. Nikdy mě neodsunuli. Chtěl jsem jim to za ty roky vrátit," připomněl Hertl v rozhovoru pro ČT sport. V sezoně měl opět hvězdné večery - dva hattricky a jeden zápas se čtyřmi asistencemi.

Právě čtyřbodové utkání Hertla bylo ještě významnější pro švýcarského snajpra Timo Meiera. Hlavní střelec Sharks nasázel Los Angeles 5 branek. Hokejisté ze země helvétského kříže se budou spoléhat na forvarda, který se nebojí vystřelit z jakékoliv pozice a velice často. V 77 utkáních zaznamenal 76 bodů, z toho 35 gólů.

Patřila mu olympiáda, mistrovství světa také?

Nejlepší střelec, nejproduktivnější hokejista, nejužitečnější hráč a člen All-Star týmu. Juraj Slafkovský si podmanil z individuálního hlediska olympijské hry, kde Slováci získali vytoužený bronz. To vše v pouhých sedmnácti letech. Po březnových narozeninách už osmnáctileté levé křídlo bude ostře sledované. Za TPS Turku skóroval v play-off v 18 duelech dvakrát, ale v reprezentaci může opět rozkvést. V Pekingu to měl sedm zápasů, sedm tref.

Juraj Slafkovský s bronzovou olympijskou medailí
zdroj: REUTERS autor: Jonathan Ernst

A nutno dodat, že Slafkovský bavil i mimo led: "Řekl bych to jednoduše. Když mám štěstí, tak to tam spadne i z bufetu. Já jsem dnes stál ve frontě na hot dog a spadlo to tam," smál se po dvougólovém vítězném duelu o bronz se Švédy.

Severské opory - každá má v týmu NHL důležitou roli

Na loňském šampionátu bez play-off a olympiádě bez medaile. To se ve Švédsku neodpouští, a proto Tre Kronor berou do Finska silnou obranu. Nejvíc poutá jméno Rasmus Dahlin. Jednička draftu z roku 2018, kolem které chce Buffalo postavit budoucí tým, nastřádala v 80 zápasech 53 bodů (13+40). Teď příspěvek nejvytěžovanějšího beka Sabres potřebuje hlavně reprezentace.

Gólově druhou nejlepší sezonu v kariéře v NHL má za sebou Nikolaj Ehlers. Forvard Winnipegu, jenž nasbíral 28 zásahů, se bude Dánům tuze hodit. Povinnost přijet do Finska byla pro syna reprezentačního kouče Henize Ehlerse jasná. Dánové už v únoru pod pěti kruhy zdolali český tým a dostali se do čtvrtfinále. Na co budou stačit nyní?

Úřadující olympijští vítězové, vicemistři světa a domácí celek šampionátu opět bude sázet hlavně na systém a týmovost. V uskupení finských pracantů Jukky Jalonena ne vždy narazíte na hvězdného hráče, ale tentokrát by toto označení mohl splňovat Mikael Granlund. Má co napravovat, jelikož s Nashvillem vypadl z bojů o Stanley Cup v prvním kole po prohře 0:4 na zápasy. Proti Coloradu zapsal jen tři asistence, ale jeho přínos nemusí být nutně v bodech.

Němci ukážou progres svých talentů

Když už jsme připomněli bývalého nováčka sezony NHL Barzala, zmíníme možná toho budoucího. Německá naděje Moritz Seider má tedy zdatného konkurenta v podobě ofenzivního šikuly Trevora Zegrase, ale na světovém šampionátu může završit už tak povedenou sezonu. V sezoně nejvytěžovanější hráč Detroitu s průměrným ice-timem 23:02 minuty a v plné dávce 82 duelů 50 kanadských bodů (7+43). Seider je připravený řídit také obranu Němců.

Kromě Seidera jsme mohli sledovat na domácím šampionátu hráčů do 20 let také Tima Stützleho. Kam se posunula další budoucí hvězda německého hokeje? Forvard Ottawy to předvede v Helsinkách. Ve druhé sezoně v NHL už se zlepšil na 22 gólů a posouvá se do pozice opory v ofenzivě Senators. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články