Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zvítězí fotbal? V Kataru startuje ostře sledovaný i kontroverzní šampionát

V netradičním čase a na nezvyklém místě. Dvaadvacáté mistrovství světa ve fotbale hostí na sklonku podzimu Katar. Od prvního momentu volby už dlouhých dvanáct let se ozývá z různých stran kritika. Ještě žádný jiný pořadatel nevydal za sportovní akci tolik prostředků jako právě Katar. Ještě než kopnou do míče domácí reprezentanti a Ekvádorci v prvním zápase, dere se tak do popředí otázka, zda to všechno mělo a má smysl. Přímý přenos slavnostního zahájení vysílá ČT sport od 15:15.

Katar dostal pořadatelství v roce 2010, kdy při hlasování výkonného výboru FIFA porazil 14:8 kandidaturu USA. Výsledek byl okamžitě kritizován, objevila se korupční podezření. Důkazy, jež by vedly až ke změně pořadatele, ale nalezeny nebyly. Začátkem listopadu bývalý předseda FIFA Sepp Blatter v rozhovoru pro švýcarský deník Tages-Anzeiger připustil, že zvolení Kataru pořadatelem mistrovství světa byla chyba. Současné vedení FIFA rozhodnutí tvrdošíjně obhajuje.

Obvykle se nejlepší fotbalisté světa setkávají na přelomu jara a léta. Jenže v Kataru v červnu a červenci nepanují fotbalu přívětivě nakloněné podmínky. Extrémně vysoké teploty by mohly ohrožovat zdraví hráčů i fanoušků. Také z toho důvodu se šampionát koná v čase předvánočním, uprostřed sezony většiny relevantních lig.

Kdo odstartuje fotbalový svátek, nebylo od začátku křišťálově jasné. Původně měl šampionát zahájit duel Nizozemska a Senegalu, až v srpnu pořadatelé posunuli utkání domácího týmu s Ekvádorem na neděli.

Katar sice může těžit z toho, že na rozdíl od jiných týmů měl hodně času na přípravu – svěřenci španělského trenéra Félixe Sáncheze trénovali ve Španělsku nebo Rakousku – ale jinak je považován za jednoznačného outsidera, přestože neprohrál pětkrát za sebou a v posledních čtyřech duelech zvítězil.

"Víme, jaká je naše role. Nejsme favority, ale musíme si stanovit vysoké cíle a snažit se jim co nejvíc konkurovat," uvedl kouč Sánchez.

Velkolepá reklama s pochybným pozadím

Katar si ovšem chce pořádáním fotbalového šampionátu budovat především pověst státu neomezených možností. Sází na to, že mu MS pomůže udělat ze země turistickou a podnikatelskou destinaci, která se vyrovná jeho regionálnímu rivalovi Dubaji.

A mistrovství světa ve fotbale je jedinečným prostorem pro reklamu. Je to totiž zdaleka nejsledovanější sportovní událostí na světě. Předchozí šampionát, který se v roce 2018 konal v Rusku, přilákal 3,6 miliardy televizních a internetových diváků.

Jaké bude MS v Kataru? Poslechněte si Fotbal fokus podcast:

Premiérové MS na Arabském poloostrově bude suverénně nejdražším turnajem v dějinách, celkové náklady překročily 200 miliard amerických dolarů. Jen pro srovnání: Předtím držel rekord brazilský šampionát z roku 2014, jenž vyšel organizátory na 15 miliard.

Hrát se bude na osmi stadionech. Kromě Chúru, kde se odehraje zahajovací zápas, leží všechny ostatní arény v Dauhá či blízkém okolí. Na rozdíl od předchozích turnajů proto týmy zůstanou po celou dobu šampionátu ve stejném hotelu a budou mít stejné tréninkové zázemí.

Kde se hraje?

Národní stadion v Lusailu: kapacita 80 000, 10 zápasů

Bajt v Chúru: kapacita 60 000, 9 zápasů

Chalífův mezinárodní stadion v Dauhá: kapacita 45 500, 8 zápasů

Education City v Dauhá: kapacita 45 500, 8 zápasů

Sumáma v Dauhá: kapacita 40 000, 8 zápasů

Ahmad bin Alí v Rajjánu: kapacita 45 000, 7 zápasů

974 v Dauhá: kapacita 40 000, 7 zápasů

Džanúb ve Vakra: kapacita 40 000, 7 zápasů

Přečtěte si o české stopě na MS a unikátním stadionu 974

Kolik stál šampionát? Vyjádřeno nefinančně

Katar pojal přípravu mistrovství nadmíru velkoryse, jak jen si může jeden z nejbohatších států na světě dovolit. Kromě stadionů stavěl v posledních letech hotely, komunikace a další infrastrukturu. Ovšem při tom padl na arabskou zemi největší stín.

Většina dělníků pochází ze zahraničí, zejména z Bangladéše, Indie, Nepálu, Filipín i afrických států. Organizace na ochranu lidských práv, jako je Amnesty International či Human Rights Watch (HRW), uvádějí, že mnozí z těchto pracovníků byli vystaveni vykořisťování a těžkým pracovním podmínkám. Katar podle organizací sice zrušil velkou část systému zvaného kafála, který vázal pracovníky k jejich zaměstnavatelům, ale mnoho dělníků stále čelí odvetným opatřením, pokud se pokusí odejít ze zaměstnání nebo ze země.

Od roku 2010 v Kataru podle britského listu The Guardian zahynulo více než 6500 zahraničních dělníků, významnou roli v těchto úmrtích podle listu sehrála práce ve vysokých letních teplotách. Katar ale tvrdí, že tato statistika je zavádějící. Podle něj v letech 2014 až 2020 na staveništních stadionů zahynulo 37 dělníků, přičemž pouze tři z těchto úmrtí souvisela s prací. Tuto rétoriku přebírá i současné vedení FIFA.

Další kontroverze se vážou k postavení žen a sexuálních menšin a skutečností, že politické svobody jsou v zemi velmi omezené. Kataru vládne emír Tamim bin Hamad Sání, politické strany jsou v zemi zakázané a právo zakládat odbory a stávkovat je výrazně limitované. V zemi nepůsobí žádné nezávislé organizace na ochranu lidských práv.

Homosexuální vztahy jsou v Kataru zakázané a trestné. Ostrou kritiku v této souvislosti necelé dva týdny před zahájením šampionátu vyvolal výrok bývalého katarského fotbalového reprezentanta a ambasadora MS Chálida Salmána, který v rozhovoru s německou stanicí ZDF označil homosexualitu za "duševní poruchu" a poznamenal, že návštěvníci "musejí přijmout naše pravidla".

Pivo nebude, bude, nebude

Na rozdíl od sousední Saúdské Arábie mohou cizinci v Kataru pít alkohol. Jeho konzumace je však až na několik výjimek omezena na restaurace v luxusních hotelech, na veřejnosti je tento mok zcela zapovězen. Původně ovšem Katar přistoupil na dohodu s FIFA, že během šampionátu návštěvníci MS budou moci pít pivo u stadionů ve vyhrazených fanouškovských zónách, které měly být otevřeny tři hodiny před výkopem a hodinu po zápase.

Co ovšem bylo dohodnuto v září, pořadatelé zrušili pouhé dva dny před startem MS. "Skutečným problémem je obrat o 180 stupňů na poslední chvíli, který hovoří o širším problému - naprostém nedostatku komunikace a transparentnosti organizačního výboru k fanouškům," pojmenovala širší rozsah symbolického problému Asociace anglických fotbalových fanoušků.

To důležité se snad odehraje i na trávnících

Kde hledat největší favority? Naposledy se radoval jihoamerický tým z triumfu v roce 2002. Dlouhých dvacet let čeká na šestý mistrovský titul Brazílie. Před čtyřmi lety parta kolem Neymara a dalších skvělých hráčů skončila ve čtvrtfinále, když podlehla rovněž famózní Belgii, letos má oprávněný zálusk na to, aby vše napravila.

"Jsem si jistý, že máme potenciál, abychom došli hodně daleko. Budu hrát tak, jako kdyby to bylo moje poslední mistrovství světa. Třeba i bude, nikdy nevíte, co se stane," řekl třicetiletý Neymar.

Loučit na vrcholu by se chtěl Lionel Messi. Blízko k jediné neobsazené metě měl před osmi lety, tehdy slavilo Německo. Teď má Argentina další velkou šanci, neboť tým nemá vůbec špatný. "Na šampionát jedeme v dobré formě, ale nesmíme se chytit do pasti a uvěřit prognózám, že patříme k favoritům. Musíme být realisté a jít krůček za krůčkem," prohlásil pětatřicetiletý Messi, jenž loni poprvé dovedl Argentince k triumfu na Copě América.

Francouzi si přejí zlomit "kletbu" obhájců, kteří na posledních třech turnajích vždy překvapivě skončili už ve skupině. Naposledy MS dvakrát po sobě vyhráli Brazilci v letech 1958 a 1962. "Obhájit zlato bude hodně složité. Vyhrát poprvé je mimořádně těžké, ale udržet se na nejvyšší úrovni je mnohem těžší," upozornil kouč francouzské reprezentace Didier Deschamps. Chybět mu budou zranění záložníci N'Golo Kanté a Paul Pogba. Zatím poslední velkou ztrátou je čerstvý držitel Zlatého míče Karim Benzema. "Les Bleus" má táhnout Kylian Mbappé.

V možná největším šlágru skupinové fáze se 27. listopadu čtyřnásobní mistři světa Němci střetnou se Španělskem. Oba celky mohou rovněž myslet hodně vysoko a oba mají co napravovat. Němci na minulém šampionátu zcela vyhořeli, když netradičně vypadli už ve skupině. Španělé dokopali jen o zápas dál v osmifinále.

Pozor na Chorvaty, které táhne nestárnoucí Luka Modrič. Cristiano Ronaldo také velmi pravděpodobně zakončí kariéru na světových šampionátech a uzavře se další velká éra. Portugalci rozhodně mají mužstvo, které může pomýšlet na titul, byť by to byl pro tuhle zemi vůbec první. Po prvním zlatě od roku 1966 pošilhávají Angličané, kteří prohráli v loňském finále Eura a před čtyřmi lety v Rusku skončili čtvrtí. A co nevyšlo Nizozemcům před rokem na Euru, když vypadli překvapivě s českým týmem, můžou dokázat pod vedení velezkušeného trenéra Louise van Gaala v Kataru.

Mezi světovou elitou podruhé za sebou naopak chybějí úřadující evropští šampioni z Itálie, kvalifikací neprošly ani Egypt, Nigérie či Kolumbie. Kdo nakonec nechybí, je Írán, i když na jeho bedra se snáší v poslední velká vlna kritiky, a tým je z politických důvodů výrazně rozkolísán. Překvapit by v netradiční destinaci mohl konečně i některý ze zástupců afrického kontinentu, který srší fotbalovým nadšením, ale ne a ne se prosadit za brány čtvrtfinále.

Kdo okouzlí svět?

Messi, Ronaldo, Neymar… V Kataru skončí patrně velká éra minimálně dvou z těchto gigantů posledních mnoha let. Ale co další hvězdy?

Čím mohl být Benzema pro Francii, kdyby byl býval hrál, může být i Lewandowski pro Polsko, kterému poslední velké turnaje moc nevycházely. A pak je tu zástup Brazilců. Co předvede Vinicius Júnior nebo Gabriel Jesús?

Kylian Mbappé na minulém šampionátu okouzlil a moment okouzlení si nechávají v záloze jistě mnozí draví fotbalisté i pro Katar. Když dostanou od trenérů šanci, mohou vyletět například Angličan Jude Bellingham nebo Němec Jamal Musiala.

Kromě přenosů nabídne ČT i speciální AZ kvíz

Česká televize odvysílá ze šampionátu v přímém přenosu 46 utkání. Bohatý zpravodajský servis i videoobsah včetně všech gólů, důležitých momentů, sestřihů přinese jako obvykle web ctsport.cz a nechybí ani speciální aplikace HbbTV. Dění v Kataru okomentuje tradiční Fotbal fokus podcast.

Přímé přenosy doprovodí komentářem Jaromír Bosák, Vlastimil Vlášek, Jiří Štěpán a David Kalous. Každý ze zápasů pak ve speciálním studiu zhodnotí moderátoři David Kozohorský, Pavel Čapek, Petr Kubásek a spolu s nimi fotbalový experti Erich Brabec, Luděk Zelenka, Tomáš Pešír, Martin Hyský, Martin Hašek a Josef Němec.

"Dalšími hosty mimořádného vysílání budou například bývalí reprezentanti Zdeněk Grygera, Tomáš Sivok, Karel Poborský, Ivan Hašek, Vladimír Šmicer nebo Pavel Kuka. Přijde také trenér současného národního týmu Jaroslav Šilhavý," doplnil výčet jeden z vedoucích projektu David Kozohorský.

Fotbalový AZ kvíz bude Česká televize vysílat každý den od 22:30. Pořad bude mít celkem 29 speciálních dílů a vystřídá se v něm více než sto soutěžících, kteří vybrali více než sto tisíc korun na charitativní projekt Masarykovy univerzity. Pozvání přijala Kateřina Neumannová Ondřej Moravec, Petr Čtvrtníček či moderátoři zpravodajských a relací Jakub Železný s Marcelou Augustovou.

O titulu mistra světa se rozhodne 18. prosince na největším katarském stadionu v Lusailu. Naposledy se představí "pouhých" 32 zemí. Na příštím světovém šampionátu v roce 2026 v Kanadě, Mexiku a USA bude všechno jinak, zahraje si už 48 mužstev.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články