Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Katar udělal pro reprezentaci všechno. Tým měl neomezené možnosti, říká Máčala

Mikuláš v létě a světový šampionát v zimě. To není příliš vzdálená paralela na mistrovství světa ve fotbale, které chystá Katar. Nefotbalová bohatá země se díky petrodolarům zkouší zviditelnit, jak jen může. Protože na to má. A kromě pořadatelství chystá tým, který dostal takové podmínky, že by nemusel být jen do počtu.

Fotbalisté Kataru
zdroj: Reuters

Když na to máš, tak můžeš skoro všechno. Proto Katar vyčlenil fotbalisty národního týmu z jejich klubů, a ti se tak už delší dobu společně chystají na to, že se poperou o postup ze skupiny, kde je čeká Nizozemsko, Ekvádor a Senegal.

"Tamní reprezentace má jasně zelenou," vysvětluje Milan Máčala, bývalý reprezentační kouč, jenž si v arabském světě udělal velké jméno, když vedl katarský klub Al Ahlí i reprezentace SAE, Saúdské Arábie, Ománu i Bahrajnu.

"Už v okamžiku, kdy se rozhodovalo o pořadateli, tak se ten tým začal budovat. Z hlediska perspektivy to dali na starost trenérovi ze Španělska, jenž vedl mladší reprezentace v Asii. Takže už si mohl vybírat hráče a oni poslední roky diktovali, co se bude dít," vysvětluje zkušený kouč, jak se rodil celek, který má reprezentovat pořadatelskou zemi.

Tým budovaný koncepčně

Takto uměle vytvořený celek měl neomezené možnosti. "Udělali všechno pro to, aby to mužstvo bylo pohromadě a hrálo co nejvíc zápasů a kvalitních. Mohli mít soustředění, kde chtěli, hráli v Evropě i v Americe. Tým je budovaný koncepčně, stabilizoval se a budou chtít hrát a ukázat se," přibližuje devětasedmdesátiletý trenér, že když jsou peníze a podmínky, tak jde všechno.

Máčala vzpomíná, že podobně připravoval reprezentaci na mistrovství světa už dříve například Kuvajt. Ale v Kataru to samozřejmě kluby moc nepotěšilo. "Slyšel jsem, že ty týmy si stěžují, že doplácejí na to, že čím jsou lepší v lize, tak tím přišli o víc hráčů, a i ty nejlepší celky tak spadly třeba až do půlky tabulky," vysvětluje bývalý kouč československé reprezentace, jak se dá chystat národní tým na vrcholnou akci, když někdo může cokoli.

Celek sestavený z mezinárodně neznámých hráčů má v Kataru velkou podporu vlády a proti konkurenci bude mít jednu značnou výhodu - je pohromadě dlouho. Zatímco ostatní celky se budou kvůli podivnému termínu šampionátu, který Katar překvapivě získal v konkurenci dalších uchazečů, jimiž byly USA, Austrálie, Jižní Korea a Japonsko, skládat týmy na poslední chvíli a počítat ztráty zaviněné zraněními, Katar už bude jen dolaďovat formu.

Letos odehrál sedmnáct přípravných zápasů a prohrál jen v září s chorvatským výběrem do 23 let 0:3 a jen o jeden inkasovaný gól lépe dopadl s celkem Kanady. Z reprezentačních výběrů porazil Bulharsko, Ghanu, Gutamalu, Honduras i Panamu. A remízy uhrál například s Chile a Slovinskem.

Trenér pod tlakem

Na šampionátu se ve skupině utká s Ekvádorem, Senegalem a Nizozemskem. Že to v arabském světě není pro trenéra Felixe Sáncheze Base rozhodně žádný med, potvrzuje Máčala. "Když nepostoupí ze skupiny, tak bych se moc nedivil, kdyby u týmu skončil. A postup v téhle konkurenci by pro ně byl obrovský úspěch," vysvětluje znalec tamních poměrů s tím, že to možná má Sánchez i přímo ve smlouvě.

V tak malé zemi Máčala hlavně vyhlíží, jak půjde zkoordinovat tak velká akce se spoustou fanoušků, kteří přicestují ze zahraničí. Ví, že některé z menších stadionů, které by v Kataru byly po šampionátu nadbytečné, už mají určený další osud. "Mají být po mistrovství rozebrané a přestěhované do Afriky, kde to pak třeba z třicetitisícové kapacity klesne na pět tisíc diváků," vysvětluje Máčala.

Světem protřelý kouč tvrdí, že bude stát zato sledovat, jak země o rozloze necelých dvanácti tisíc kilometrů čtverečních s necelými třemi miliony obyvatel zvládne tak velkou akci.

"Nedovedu si to představit. Budou se hrát čtyři zápasy denně, doprava a všechno to je pro mě velká neznámá. Už když jsem mluvil před lety s házenkáři, kteří tam hráli, tak mi říkali, že už v Kataru byli pořadatelé v takovém rytmu, kde se zkoušelo všechno možné – pořadatelský sbor už v té době byl vybraný a fungoval," popisuje to, co považuje za největší úskalí šampionátu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články