Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kdo naváže na Mbappého? Bellingham, Musiala, Gavi a další…

Na předchozím MS v Rusku se z talentovaného teenagera Kyliana Mbappého stala fotbalová superstar ověnčená titulem světového šampiona. Posune se někdo z jeho následovníků do podobné role po turnaji v Kataru? Přečtěte si o šesti hráčích do 20 let, kteří mají předpoklad se rozletu francouzského útočníka minimálně přiblížit. Přímý přenos slavnostního zahájení sledujte exkluzivně v neděli od 14:30 na ČT sport Plus, od 15:15 také na ČT sport.

JUDE BELLINGHAM (Anglie)
Věk: 19 let
Klub: Borussia Dortmund
Aktuální cena na přestupovém trhu dle transfermarkt.com: 100 milionů eur

Extrémně sledovaná bude především opora Borussie Dortmund. Fanoušci Albionu jsou po čtvrtém místě z předchozího MS a stříbru z loňského ME v očekávání a s nadějí, že "Three lions" poprvé od roku 1966 dokráčejí na vrchol, se upínají mimo jiné na devatenáctiletého rodáka ze Stourbridge.

V Německu z něj totiž roste fenomenální box-to-box záložník, kterého do svého kádru lákají Real Madrid, Manchester City či Liverpool. Navzdory nízkému věku čte perfektně hru, má brilantní techniku, čiší z něj energie, zápal a v neposlední řadě je nutné zmínit velmi slušnou produktivitu. Ve 22 soutěžních zápasech má na podzim bilanci 9 gólů a 3 asistencí.

Ve středu pole by měl Bellingham, jenž působí jako jediný hráč výběru trenéra Garetha Southgatea mimo Premier League, vytvořit stabilní dvojici s třiadvacetiletým Declanem Ricem z West Hamu United. První střetnutí na šampionátu čeká Anglii v pondělí 21. listopadu s outsiderem z Íránu.

JAMAL MUSIALA (Německo)
Věk: 19 let
Klub: Bayern Mnichov
Aktuální cena na přestupovém trhu dle transfermarkt.com: 100 milionů eur

V Bundeslize, konkrétně v Bayernu Mnichov, rozvíjí svůj talent i odchovanec Chelsea, který v mládežnických kategoriích reprezentoval Anglii společně s Bellinghamem. Syn britsko-nigerijského otce a německé matky však pro seniorskou dráhu zvolil "Die Mannschaft".

Musiala hraje na rozdíl od zmíněného tahouna konkurenčního BVB o pozici výše a v letošní sezoně se pyšní exkluzivními statistikami. Ve 22 soutěžních utkáních se blýskl 12 brankami a 10 asistencemi. V top 5 evropských ligách jsou v "kanadském bodování" lepší jen Erling Haaland, Neymar, Robert Lewandowski a Lionel Messi.

Za jeho největší přednost lze označit první dotek, jímž ve většině případů obelstí protihráče. Díky technické zdatnosti, fyzickému fondu a výběru místa před pokutovým územím se i proto pravidelně dostává do zakončení, nebo do prostoru pro finální přihrávku.

Německo zahájí turnaj ve středu 23. listopadu duelem s Japonskem a na soupisce bude mít i další naděje pro budoucnost – sedmnáctiletého Youssoufu Moukoka a dvacetiletého Karima-Davida Adeyemiho (oba z Borussie Dortmund).

GAVI a PEDRI (Španělsko)
Věk: 18 a 19 let
Klub: FC Barcelona
Aktuální cena na přestupovém trhu dle transfermarkt.com: 90 a 100 milionů eur

Další famózní generace roste i španělskému národnímu týmu, který má v kádru pro šampionát v Kataru poslední dva držitele ocenění Golden boy pro nejlepšího fotbalistu na světě do 21 let – osmnáctiletého Gaviho a o rok staršího Pedriho.

Středopolaři FC Barcelona jsou na Pyrenejském poloostrově označováni za nástupce legendární dvojice Xavi – Iniesta, pod jejichž taktovkou se "La Roja" radovala z titulů na MS 2010 i ME 2008 a 2012. Na loňském Euru sice ztroskotala v semifinále po penaltovém rozstřelu s Itálií, ale už tehdy byl Pedri důležitou postavou základní sestavy.

Ve středu pole se po vzoru Xaviho s Iniestou pohyboval s lehkostí a míče rozdával s milimetrovou přesností – vysoce nadprůměrnou výkonnost stvrdilo mimo jiné ocenění pro nejlepšího mladého hráče turnaje. Loni v říjnu se debutu dočkal i Gavi, který záložní formaci dodává svěží vítr driblinkem a dynamikou v re-presinku.

Trenér Luis Enrique, jenž nominoval i dvacetileté Ansu Fatiho z Barcelony a Nica Williamse z Bilbaa, bude na dvojici z FCB spoléhat pravděpodobně i v úvodním střetnutí proti Kostarice ve středu 23. listopadu.

NUNO MENDES (Portugalsko)
Věk: 20 let
Klub: Paris Saint-Germain
Aktuální cena na přestupovém trhu dle transfermarkt.com: 60 milionů eur

Hrát v základní sestavě Paris Saint-Germain v čele s Messim, Neymarem a Mbappém stojí za pozornost. Ve dvaceti letech? O to víc. Portugalská "motorová myš" už druhou sezonu kmitá na levém kraji obranné linie francouzského velkoklubu, a kromě svědomitého plnění defenzivních povinností je hrozbou pro soupeře i v ofenzivních činnostech.

Driblinkem s míčem v maximální rychlosti a neúnavnou snahou podporovat útok si velmi rychle získal respekt hvězdných spoluhráčů i fanoušků. V letošním ročníku se v 17 soutěžních zápasech dvakrát zapsal mezi střelce a přidal 4 asistence.

Ve vítězné generálce proti Nigérii (4:0) nescházel v základní sestavě a velmi pravděpodobně v ní bude i ve čtvrtek 24. listopadu, kdy ambiciózní mužstvo s kapitánem Cristianem Ronaldem čeká premiéra na turnaji s nebezpečnou Ghanou.

EDUARDO CAMAVINGA (Francie)
Věk: 20 let
Klub: Real Madrid
Aktuální cena na přestupovém trhu dle transfermarkt.com: 50 milionů eur

Obhájci titulu přicestovali do Kataru s řadou absencí v záloze – ani jeden z trojice Paul Pogba, N'Golo Kanté, Blaise Matuidi, která nastoupila ve finále MS v roce 2018, totiž v Kataru není. Pogbu s Kantém vyřadilo zranění, Matuidi ukončil kariéru a stal se ambasadorem Interu Miami.

Ve středu pole proto dostane příležitost nastupující generace a jednou z hlavních postav je dvacetiletý rodák z angolské Cabindy. V Realu Madrid sice stálé místo v základní sestavě v konkurenci "mazáků" Kroose s Modričem nemá, ale když dostane šanci, je na něj spolehnutí. Na vynikající výkon v loňském odvetném semifinále Ligy mistrů proti Manchesteru City si možná vzpomenete.

Camavinga disponuje klidem v rozehrávce i v situacích pod tlakem, má extrémní akční rádius a dokáže velmi umně vyhodnotit dění na trávníku. V kooperaci s dvaadvacetiletým spoluhráčem z Realu Aurélienem Tchouaménim nabízí trenérovi Didieru Deschampsovi alternativu za zraněné duo opor.

Vyběhnou společně v úterý 22. listopadu k utkání proti Austrálii? Za zmínku stojí také jednadvacetiletý stoper William Saliba, jenž se během podzimu vyprofiloval v jednoho z nejlepších obránců Premier League.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články