Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Obhájí Francouzi konečně titul? Musí se s nimi počítat, ale mám jiné favority, říká Hašek

Už šedesát let žádný fotbalový tým nedokázal obhájit titul světového šampiona. Naposledy se to v roce 1962 podařilo Brazilcům, kteří tehdy v Chile zopakovali čtyři roky starý triumf ze Švédska. Tentokrát se pokusí slavnou trofej udržet Francouzi. Podle Ivana Haška, který ve Francii dlouho působil jako hráč i trenér, nejsou bez šance, i když vidí mnohá ale.

Fanoušci Francie
zdroj: ČTK/ABACA autor: Marechal Aurore

"Nevypadají, že jsou v úplně top fazoně, ale jsou to Francouzi a ti jsou schopní se na takhle vrcholnou akci připravit a potlačit svoje ega, protože to většinou jsou egoisti a individualisti. Je s nimi třeba počítat," říká Hašek.

U obou posledních po sobě jdoucích brazilských titulů byl tehdy fotbalový král Pelé – při prvním mu bylo teprve sedmnáct let. Při obhajobě se brzy zranil a v závěrečných zápasech už hrát nemohl. Všechno si pak slavný Brazilec vynahradil o osm let později v Mexiku, kde dnes dvaaosmdesátiletá legenda dovedla "kanárky" k titulu potřetí. Pelé byl pak vyhlášen nejlepším hráčem turnaje a ve stejném roce i nejlepším sportovcem světa.

I Francouzi mají v týmu silné individuality v čele se snajpry Benzemou a Mbappém. "Tou rychlostí je tak výjimečný, že zase může být největší hvězdou mistrovství," říká Hašek o hvězdě pařížského St. Germain. Přesto Francouze mezi největšími adepty na titul nevidí.

Sám má jiné favority. "To jsou pro mě Brazílie, Argentina a Portugalsko," říká přesvědčeně zkušený fotbalový odborník, který si vyzkoušel i post předsedy tuzemského fotbalu. "Bude rozhodovat, kdo jak bude umět dát tým do psychické pohody a v jaké formě hráče bude mít, protože tam už nic moc nenatrénujete," dodává účastník mistrovství světa v roce 1990 v Itálii.

Prosadit se na světové scéně je stále těžší, což se vedle dlouhého čekání na obhajobu titulu projevilo už před šampionátem, třeba v tom, že do Kataru vůbec nepostoupila Itálie. Tým země, která má čtyři tituly a poslední je z roku 2006, v baráži podlehl 0:1 Severní Makedonii.

"Je to strašně vyrovnané," tvrdí majitel deseti titulů mistra ligy se Spartou, z nichž dva už přidal jako kouč. Naposledy trénoval reprezentaci Libanonu, s níž se marně snažil o postup na šampionát. A hned upozornil, co také může rozhodovat.

"Při obhajobě může hrát svoji roli motivace," zamýšlí se devětapadesátiletý kouč nahlas. "Když uděláte titul mistra světa, tak může přijít lehké uspokojení a hladovost toho týmu už přece jen není tak veliká. Rozdíly v kvalitě se smazávají a pak rozhodují právě tyhle drobné detaily. Zatímco když titul nemáte, tak je vaše motivace o to větší," vysvětluje Hašek, co také může stát za tím, že titul už řadu let žádný celek neudržel.

Francie musela řešit mnoho problémů

Trenér Didier Deschmpas neměl vůbec snadnou úlohu. Kvůli zranění si v Kataru nezahrají Paul Pogba a N'Golo Kanté. Na poslední chvíli vypadl i Presnel Kimpembe z Paris St. Germain.

Fit nebyli ani držitel Zlatého míče Karim Benzema či obránce Raphaël Varane. Ti se ale nakonec do nominace dostali.

Nechybí ani šestatřicetiletý Olivier Giroud. Útočník AC Milán má na dosah střelecký rekord francouzské reprezentace, který drží s 51 góly Thierry Henry. Giroudovi scházejí dvě branky.

Na poslední chvíli doplnil finální šestadvacítku Marcus Thuram. Pětadvacetiletý hráč může navázat na otce Liliana, který s Francií v roce 1998 získal titul mistra světa. Padesátiletý bývalý obránce má na kontě také stříbro ze šampionátu v roce 2006 a je mistrem Evropy z roku 2000.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články