Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Infantino označil západní kritiky Kataru za pokrytce. Sám prý ví, jaké je to být šikanován, protože byl zrzavý

Mistrovství světa v Kataru je dlouhodobě pod palbou kritiky. Největší kontroverze budí pracovní podmínky imigrantů, kteří pomáhali stavět stadiony. Hlasitě se ale mluví i o právech LGBTQ+ lidí v zemi, kde je homosexualita trestným činem. FIFA však Katar vytrvale hájí, což znovu potvrdil její předseda Gianni Infantino, jenž před startem šampionátu označil západní kritiky (ne)dodržování lidských práv v Kataru za pokrytce a dodal, že evropské země by se naopak měly omluvit za svou vlastní historii. 

Předseda FIFA Gianni Infantino
zdroj: Reuters

"Dnes se cítím jako Katařan. Dnes se cítím být Arabem. Dnes se cítím Afričanem. Dnes se cítím jako gay. Dnes se cítím postižený. Dnes se cítím jako migrující dělník," načal svůj projev na tiskové konferenci Infantino.

"Samozřejmě nejsem Katařan, nejsem Arab, nejsem Afričan, nejsem gay, nejsem postižený," dodal následně. "Ale cítím se tak, protože vím, co to znamená být diskriminován, být šikanován jako cizinec v cizí zemi. Jako dítě jsem byl šikanován – protože jsem měl zrzavé vlasy a pihy, navíc jsem byl Ital, tak si to představte," vysvětloval přítomným novinářům Infantino, který se narodil ve Švýcarsku.

Když mu později někdo z přítomným připomněl, že vynechal polovinu lidské populace, dodal předseda FIFA: "Taky si připadám jako žena!"

Omlouvat by se měla Evropa

Světová média a lidskoprávní organizace dlouhodobě upozorňují na porušování práv dělníků, pracujících na budování infrastruktury pro mistrovství světa v Kataru. Podle deníku Guardian zemřelo na stavbách minimálně 6500 tisíce pracovníků, kteří se rekrutují z řad migrantů.

Ač dělníci pomáhali na stavbách nejdražšího mistrovství světa v jedné z nejbohatších zemí na planetě, bydleli v silně nehygienických podmínkách a neměli přístup k řádné lékařské péči. Navíc byli mnohdy nuceni pracovat bez odpočinku i volného dne.

Podle zjištění Amnesty International, která dokumentuje příběhy desítek katarských dělníků, například členové ostrahy běžně pracovali 12 hodin denně, sedm dní v týdnu, a to často měsíce nebo roky bez jediného dne volna. Pokud se rozhodli na vlastní pěst den volna vzít, zaměstnavatelé jim svévolně sráželi mzdu.

"Dostali jsme mnoho, mnoho lekcí od některých Evropanů, od západního světa," řekl. "Myslím, že za to, co jsme my Evropané dělali posledních 3000 let, bychom se měli omlouvat dalších 3000 let, než začneme dávat lidem morální lekce," kontroval ale Infantino.

A poté dodal, že od roku 2014 zemřelo 25 000 migrantů, kteří se snažili dostat do Evropy, a naopak pochválil Katar, jak zachází s imigranty on. "Statisíce pracovníků přicházejí a vydělávají, vydělávají desetkrát více než ve svých zemích a pomáhají svým rodinám přežít," řekl. "A dělají to legálním způsobem. My v Evropě zavíráme hranice a mnoha pracovníkům z těchto zemí prakticky neumožňujeme legálně pracovat."

Kafala skončila?

Infatino také zdůraznil, že díky FIFA a mistrovství světa se situace imigrantů v Kataru naopak výrazně zlepšila. Byl zrušen tzv. systém kafala, který pracovníkům zakazoval změnit práci bez souhlasu zaměstnavatele, a byla také zavedena minimální mzda. Podle lidskoprávní organizace Equidem ale dělníci navzdory řadě nových opatření stále čelí diskriminaci a neoprávněnému krácení mzdy.

"Skutečnost na místě je taková, že kafala tam stále je," shrnula loni v zimě výzkumnice Amnesty International May Romanosová. "Náš výzkum naznačuje, že si zneužívání v soukromém bezpečnostním sektoru, navzdory pokroku posledních let, zachovává systematickou a strukturální podobu," uvedl vedoucí mezinárodního oddělení ekonomické a sociální spravedlnosti Amnesty International Stephen Cockburn.

Rasisti jste vy

Infantino také obvinil z rasismu novináře, kteří se ptali, zda fanoušci, kteří soudě dle zjevu pocházejí z Indie, ale na videích z Kataru hlasitě podporují Anglii, nejsou "falešnými fanoušky". "Může někdo, kdo vypadá třeba jako Ind, nefandit Anglii, Španělsku nebo Německu?" zeptal se. "Víte, co to je? To je rasismus. To je čistý rasismus.”

Přitom to je právě rasismus, který často hraje roli právě v problematice nuzných podmínek pro dělníky. Arabsky mluvicí pracovníci jsou zpravidla lépe ohodnocováni a nezastávají tak náročné pozice.

Zdroj
ČTK, Guardian, Amnesty.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články