Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Zopakují Chorvaté snovou cestu až do finále? Modrič a spol. spoléhají i na dávku štěstí

Obhajoba světového stříbra bude pro Chorvaty složitá práce, oni však věří, že ne nemožná. Chtějí se při tom vedle kapitána a nejlepšího hráče minulého mistrovství světa Luky Modriče a také fotbalového umu dalších zkušeních borců Marcela Brozoviče, Ivana Perišiče, Matea Kovačiče či Andreje Kramariče spoléhat i na notnou dávku štěstí. Bude to stačit? MS v Kataru sledujte od neděle v 15:15 živě na ČT sport a ČT sport Plus.

Luka Modrič
zdroj: Reuters

V roce 2018 udělalo Chorvatsko zápis do své historie. Malá země jen se čtyřmi miliony obyvatel se poprvé dostala do finále mistrovství světa. "Hráčům jsem ten den řekl: teď jste součástí historie, jste malý krůček od vítězství. Užijte si zápas a udělejte to nejlepší," vzpomíná Zlatko Dalič na souboj, který Francie ovládla 4:2.

"Hlavně v první půli jsme byli dobří. "Pořád si myslím, že to bylo nejlepší utkání, který náš tým na mistrovství světa odehrál. Ale nevyhráli jsme. Druhé místo pro nás bylo stále velkým úspěchem. Je to součást našeho života, na kterou nikdy nezapomeneme. Dosáhli jsme nejlepšího výsledku v historii Chorvatska," dodává Dalič.

Návrat domů byl nezapomenutelný. Více než půl milionu Chorvatů vítalo v Záhřebu své hrdiny. Hráči nemohli uvěřit, kolik lidí za nimi dorazilo. "Vrátili jsme se do Chorvatska jako poražení, ale po příjezdu jsme se stali vítězi. Byla to úžasná oslava s velkým respektem a podporou fanoušků. Budu si ten den pamatovat jako nejlepší den v mém životě," říká Dalič.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků MS v Kataru

Po velkolepých oslavách však přišla otázka, co dál? A přišla i odpověď – zcela logická: Dinamo Záhřeb. Ve finále světového šampionátu 2018 hrálo za Chorvatsko čtrnáct hráčů, kteří tímto týmem prošli. Deset z nich dokonce vyšlo místní fotbalovou akademii.

Ze silných ročníků Dinama pochází jména jako Luka Modrič, Mateo Kovačič, Dejan Lovren a Andrej Kramarič. Co hráč, to současný chorvatský pojem. "Mně bylo šest let, když jsem se do akademie Dinama zapsal. Byly to výborné tréninky se skvělými trenéry, vše bylo pozitivní," přemítá si Kramarič perfektní podmínky pro rozvoj mladých hráčů jak po technické, tak fyzické stránce.

"Dinamo mi dalo opravdu hodně, vždy mu za to budu vděčný. Mají skvělou akademii, která v posledních deseti patnácti letech vychovává skvělé hráče," doplňuje Lovren.

Chorvatsko je národ fotbalových kouzelníků. Trenéři dokáží i z méně prostředků vydolovat maximum. A 'jedno jméno z akademie pak rezonuje nejvíce: Luka Modrič. Unikátní hráč s unikátním fotbalovým myšlením, který byl i triumfů Realu Madrid v Lize mistrů a svým uměním dokázal získat Zlatý míč.

"Věci, které dělá, jsou neuvěřitelné. Je den ode dne lepší," říká Dalič k sedmatřicetiletému záložníkovi. "Jeho vliv na současný fotbal? To se těžko popisuje. Ale nikdo nepochybuje o tom, že vliv tady je. Pro další generace bude opravdu těžké ho překonat. Je čest s ním sdílet kabinu. Jednou o tom budu vyprávět vnoučatům, tím jsem si jist," ví Kramarič.

"Je krásné na něm vidět, že i v sedmatřiceti pořád žije fotbalem, dává mu všechno, hraje s nadšením. Mohu vám poradit, abyste ho nikdy neodepisovali. Už v roce 2018 říkal, že je to jeho poslední šampionát, účast v Lize mistrů a podobně. Ale myslím, že má pořád co nabídnout jak našemu týmu, tak fotbalu v celé Evropě," je přesvědčen Lovren.

Nominace Chorvatska:

Brankáři: Dominik Livakovič (Dinamo Záhřeb), Ivica Ivušič (Osijek), Ivo Grbič (Atlético Madrid/Šp.).

Obránci: Domagoj Vida (AEK Atény/Řec.), Dejan Lovren (Zenit Petrohrad/Rus.), Borna Barišič (Glasgow Rangers/Skot.), Josip Juranovič (Celtic Glasgow/Skot.), Joško Gvardiol (Lipsko/Něm.), Borna Sosa (Stuttgart/Něm.), Josip Stanišič (Bayern Mnichov/Něm.), Martin Erlič (Sassuolo/It.), Josip Šutalo (Dinamo Záhřeb).

Záložníci: Luka Modrič (Real Madrid/Šp.), Mateo Kovačič (Chelsea/Angl.), Marcelo Brozovič (Inter Milán/It.), Mario Pašalič (Bergamo/It.), Nikola Vlašič (FC Turín/It.), Lovro Majer (Rennes/Fr.), Kristijan Jakič (Eintracht Frankfurt/Něm.), Luka Sučič (Salcburk/Rak.).

Útočníci: Ivan Perišič (Tottenham/Angl.), Andrej Kramarič (Hoffenheim/Něm.), Mislav Oršič, Bruno Petkovič (oba Dinamo Záhřeb), Ante Budimir (Pamplona/Šp.), Marko Livaja (Hajduk Split).

Obhájci stříbra kvalifikaci do Kataru, v níž byl vedle Modriče velkou oporou i další veterán Ivan Perišič, nezačali dobře. Po úvodní porážce ve Slovinsku se protrápili k těsné domácí výhře nad Kyprem. Pak ztratili remízou v Rusku a se Slovenskem. Na domácí půdě ve Splitu ale v závěrečném utkání zdolali vlastním gólem Fjodora Kudrjašova 1:0 Rusko.

"Byli jsme pod velkým tlakem. Cítil jsem velkou zodpovědnost. Bylo to těžké, ale ne nemožné. Jsem optimista, věřil jsem. Dokázali jsme naši kvaltu a taky sílu. Ale podařilo se nám vyhrát možná i s trochou štěstí," říká Dalič a Kramarič ho doplňuje: "Počasí bylo hnusné, hřiště mizerné." Ale vyšlo to.

Chorvatský trenér Zlatko Dalič (v bílém) slaví postup se svým realizačním týmem
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

Dalič tým okysličil o mladé hráče s novou energií. "To je vždy potřeba," říká. Vliv Dinama na složení národního týmu je i nadále evidentní. Borna Sosa, Josip Brekalo, Joško Gvardiol – právě oni jsou zástupci nové generace z akademie, kteří už stabilně hrávali v kvalifikaci a byli oporami v klíčových zápasech. 

Chorvaté mají na svém kontě vedle stříbra z minulého MS ještě bronz ze světového šampionátu 1998. "Podívejte se na předchozí turnaj. Proč bychom nemohli věřit, že minimálně stejný úspěch nezopakujeme zase?" přemýšlí Lovren, i když ví, že by to byla nesmírná těžká cesta.

"Ale každá životní situace vyžaduje i dávku štěstí. Ostatní nás už možná teď vidí jako hrozbu, budou opatrní, ale my jsme vždy o krok před nimi. Máme dobrý tým, mix starých a mladých hráčů, umíme hrát hezký fotbal," řík Kramarič.

Finalista minulého šampionátu se minimálně do semifinále dostal při svých pěti účastech na MS. Chorvaté se tak stali nejmenší zemí, která se dostala do finále od uruguayského zlatého triumfu v roce 1950.

Než Dalič před pěti lety chorvatský tým přebíral, trénoval předtím sedm let v Saúdské Arábii a Spojenýh arabských emirátech. Tím pádem má pětapadesátiletý trenér slušný přehled o tom, jaké podmínky teď v Kataru jeho mužstvo čekají. A znalosti se mu mohou hodit hned v prvním utkání – Chorvaté nastoupí proti Maroku. Poté je ve skupině čekají ještě týmy Kanady a dalšího z favoritů – Belgie.

Skupina F:

23. listopadu: 11:00 Maroko - Chorvatsko (Chúr),

23. listopadu: 20:00 Belgie - Kanada (Rajján),

27. listopadu: 14:00 Belgie - Maroko (Dauhá, Sumáma),

27. listopadu: 17:00 Chorvatsko - Kanada (Dauhá, Chalífův mezinárodní stadion),

1. prosince: 16:00 Chorvatsko - Belgie (Rajján),

1. prosince: 16:00 Kanada - Maroko (Dauhá, Sumáma).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články