Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Připomeňte si MS 2018: Francie mistrem ve fotbale, Rusko v přetvářce

Pouhé čtyři roky a přitom historická propast. V létě roku 2018 hostilo mistrovství světa Rusko. Snaha vylepšit si reputaci autoritářskému režimu vyšla. Alespoň na chvíli. Nejšťastnější byli Francouzi, naopak oči pro pláč zůstaly obhájcům z Německa či finalistům z roku 2014, Argentincům. Více než individuality dominovala týmová taktika. A vítěznou cestu započalo video.

Francouzi se radují z titulu mistrů světa
zdroj: REUTERS autor: Christian Hartmann

"Změnilo to vnímání Ruska. Ukázali jsme se, jací doopravdy jsme – otevřený a pohostinný národ," řekl před čtyřmi lety šéf organizačního výboru Alexej Sorokin. Slova v současnosti působí nadmíru cynicky. Čtyři roky po okupaci Krymu, čtyři roky před agresí na Ukrajině.

Obavy z výtržností fanoušků, rasismu a homofobie se sice během šampionátu nenaplnily, nedošlo k žádným výrazným incidentům, s odstupem času je ovšem převažující propagandistický účel zřejmější.

Video v rozpuku

Ofenziva většinou nezklamala. Jen zápas Dánska s pozdějšími vítězi turnaje z Francie v základní skupině skončil bez branek. V souhrnu ovšem střelci zaznamenali o dvě branky méně než v Brazílii v roce 2014. Turnaj celkem přinesl 169 branek, což je druhý nejvyšší počet za posledních pět mistrovství.

Statistickou zajímavostí bylo vysoké procento gólů ze standardních situací. Padlo z nich hned 73 branek včetně tří finálových, což je 43 procent.

Je nám líto, video expirovalo.
Moment v utkání Brazílie - Belgie: Neodpískaná penalta (55. min.)

Neoddiskutovatelnou roli v tom hrálo zavedení videa, které přispělo k rekordnímu počtu penalt. Oproti minulosti se na turnaji v Rusku neobjevila jediná fatální chyba. "Díky videu jsme byli svědky mnohem férovějšího a transparentnějšího šampionátu," zhodnotil prezident FIFA Gianni Infantino.

Systém VAR se v Rusku teprve rozvíjel a názory na jeho využití se lišily. "Pro mě je to velké zklamání, protože to bylo nepřipravené a výklad videorozhodčího byl hodně kontroverzní. Jednou nastřelenou ruku odpískali, jednou ne. Jasný faul na Brazilce Jesuse (ve čtvrtfinále s Belgií – pozn. red.) neposoudili jako pokutový kop, atd. Pro mě to bylo zklamání, myslím, že to bylo nepřipravené a udělalo to víc škody než užitku," hodnotil těsně po šampionátu Günter Bittengel.

Francie na výsluní

Francie slavila titul po dvaceti letech. Trenér Didier Deschampss vsadil na mladé hráče. V základní sestavě nastupovalo hned šest fotbalistů věkem do 25 let. Podobně jako Německo v roce 2014, ukázala i Francie, co je týmový duch. Stavěla na skvělé defenzivě a rychlém přechodu do útoku. Kylian Mbappé udivoval fantastickými sprinty a tahem na branku; i přes mladý věk má dostatek zkušeností, včetně té z prohraného finále domácího mistrovství Evropy.

"Zvítězila účelnost, taktika a rozpoložení toho týmu. Francie to všechno skloubila dohromady týmovou prací, že i Giroud a Griezmann pracovali pro tým. V semifinále si stěžovali Belgičané, jak je možné, že oba útočníci bránili až na vlastní půli. O něčem to svědčí," hodnotil trenér Jaroslav Šilhavý.

Mistrovství vyvrcholilo překvapivě na góly bohatým finále. Francie zvítězila nad Chorvatskem 4:2. Fotbalistům z jihu Evropy dozrála fantastická generace. Už ve svém prvním zápase ve skupině, ve kterém přejeli favorizovanou Argentinu 3:0, naznačili své možnosti. V osmifinále proti Dánsku i ve čtvrtfinále proti domácímu Rusku vydřeli postup až na penalty, v semifinále s Anglií v prodloužení.

Anglie musela skousnout další hořkou pilulku, když nevybojovala ani bronz po porážce od Belgie. Ta vyřadila ve čtvrtfinále, a podle některých v zápase označeném jako předčasné finále, silnou Brazílii. Nakonec dosáhla na nejlepší výsledek v historii, ale hvězdný tým myslel ještě výš.

Domácí Rusko se zařadilo mezi další úspěšné. V osmifinále si poradilo se Španěly, jejichž dříve účinná taktika obléhání s krátkými přihrávkami a neustálým tlakem na míč se stala pomalu bezzubou.

Lionell Messi se zase nedočkal. Jihoameričané měli příliš děravou obranu, čehož naplno využili pozdější mistři světa. Francie vystavila stopku nesourodému celku po úžasné sedmigólové přestřelce. A úplným fiaskem skončil šampionát pro Německo. Obhájce měl problémy s koncovkou a kruté sbohem mu vyřkla už ve skupině Korea.

Další pořadatel s řadou ale

Svět nyní zaostřuje zrak do Kataru a některé podobnosti se šampionátem v Rusku přetrvávají. Už volba obou turnajů byla hodně kontroverzní. Kolem obou se line korupční stín.

Podle vyšetřování amerických žalobců pro Rusko v roce 2010 hlasoval tehdejší šéf fotbalové konfederace Severní a Střední Ameriky CONCACAF Jack Warner, který za to obdržel pět milionů dolarů. Stejný krok učinil také dlouholetý člen výkonného výboru FIFA Rafael Salguero z Guatemaly, který už v roce 2016 přiznal, že se při volbě pořadatele světového šampionátu 2018 nechal uplatit, peněz se však nedočkal.

Katar za příslib úplatků zvolili tři jihoameričtí funkcionáři. Šlo o tehdejšího šéfa jihoamerické konfederace CONMEBOL Nicoláse Leoze, předsedu Argentinské fotbalové asociace a místopředsedu FIFA Julia Grondonu a předsedu brazilského fotbalu Ricarda Teixeiru.

Samostatnou kapitolou je otázka lidských práv. I když v Kataru diskutovaná v trochu jiných souvislostech.

A tak po čtyřech letech bude opět na co se dívat, fotbalisté z celého světa zvednou diváky ze sedadel, fanoušci zapomenou na chvíli na denní starosti, zažijí pocity hrdosti, zklamání, euforie. Ani ta hořkost znovu jen tak nevyvane.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články