Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Messi? Ronaldo? Mbappé? Nebo...? Kdo vystoupá na katarském nebi nejvýš?

Slet fotbalových hvězd v Kataru startuje. Kdo by se mohl stát největší star světového šampionátu, se dá těžko odhadovat, protože všechno souvisí se vším. Rozhodne momentální forma, pohoda, zdravotní stav, touha po úspěchu, atmosféra v týmu atd. Nicméně představit největší adepty můžeme, ačkoliv není vůbec vyloučeno, že zazáří někdo úplně jiný. Přímý přenos slavnostního zahájení sledujte exkluzivně v neděli od 14:30 na ČT sport Plus, od 15:15 také na ČT sport. 

Fanoušci s kartónovými hlavami Cristiana Ronalda a Lionela Messiho
zdroj: ČTK/AP/ autor: Manu Fernandez

Nejspíš poslední šampionát v kariéře čeká i největší z největších – Cristiana Ronalda a Lionela Messiho. Ti dva totiž už přece jen jdou do let. Víc je to zatím vidět na už sedmatřicetiletém Portugalci, jenž v Manchesteru United zatím prožívá asi nejhorší sezonu v kariéře.

Ronaldo se bude chtít ukázat

A sám slavný útočník po posledním rozhovoru pro média, v nichž vyjádřil jasně a bez obalu nespokojenost se svým postavením v klubu, se tím víceméně s United rozloučil.

Nejde tedy do šampionátu nejspíš v úplné pohodě, ale zase určitě bude chtít o to víc dokázat, že slavný kód CR 7 ještě stále platí za nejvyšší level fotbalové kvality.

Že apetit po úspěchu má stále daleko větší než současná generace, naznačil v už zmíněném rozhovoru. "Nemají ten hlad, mají to příliš snadné," řekl.

Messi v plné palbě, ale favority vidí jinde

Jeho pětatřicetiletý argentinský souputník Messi, který byl vyhlášen nejlepším fotbalistou MS už před osmi lety, po loňské první a na jeho poměry slabší sezoně v Paris St. Germain už zase ukazuje, proč jej mnozí (ti, kteří zrovna nejsou pro Ronalda) mají za nejlepšího fotbalistu světa.

Oba budou hladoví po úspěchu, protože je téměř jisté, že u nich půjde o poslední šampionát a v záplavě všech možných ocenění a trofejí, ani jeden tu nejcennější zatím nemají. Messi už byl před osmi lety s Argentinou na MS stříbrný, ale určitě chce víc. A oba mají už poslední možnost.

Malý Argentinec se nechal slyšet v rozhovoru pro televizi DIRECTV Sports, že hlavní adepty na titul vidí jinde. "Jako favority vidím Brazílii a Francii," řekl chlapík, který ale jistě udělá všechno pro to, aby titul získala právě Argentina.

Další slavní třicátníci v očekávání

Ronaldo i Messi mají velkou výhodu v tom, že jsou součástí silného týmu. Stejně jako francouzský snajpr Karim Benzema, jenž ale není před šampionátem úplně zdravý a francouzská výprava kolem jeho stavu mlží. Ovšem poslední držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu planety se zdá být v klidu. "Můžeme vyhrát cokoliv," řekl střelec Realu Madrid po svém nedávném největším individuálním ocenění.

Velkou podporu v lehkonohé brazilské partě fotbalových kouzelníků bude mít i Messiho spoluhráč z PSG Neymar, který také čeká, že konečně překročí svůj Rubikon. A o tom, že má formu a fotbal si užívá, potvrdil i jeho klubový kouč Christophe Galtier: "Je radost ho trénovat, vidět každý den na hřišti. Pro trenéra je to ráj."

S nimi v řadě čekatelů na největší úspěch kariéry stojí i další třicátník, kterému zvolna tikají hodiny, Luka Modrič. I když Chorvatsko jede na mistrovství v pozici obhájců stříbrných medailí a jejich neúnavný a kreativní kapitán bude moc chtít, nemyslím si, že by se Benzemův spoluhráč z Realu Madrid v sedmatřiceti letech dočkal znovu účasti ve finále.

Dalším třicátníkem stojícím ve frontě na fotbalovou nesmrtelnost je Robert Lewandowský. Snajpr od pánaboha, který však na rozdíl od svých velkých konkurentů na pozici největší hvězdy MS nemá v zádech podporu dobře vytuněného osmiválce, ale spíš úsporný litrový motor s turbem doufající v překvapení. A to je pro chlapíka, který před sezonou vyměnil dres Bayernu za barvy Barcelony, přece jen velký handicap.

"Fanoušci a celé Polsko od nás čekají hodně, ten tlak je obrovský. Motivace mi neschází a chci jim ukázat, co umím," řekl polský kanonýr pro fifa.com.

Mladí dravci čekají na svoji šanci

Za zavedenými fotbalovými značkami už ale stojí ti, kteří zvolna přebírají jejich role i slávu. Asi nejvíc se v Kataru čeká z téhle smečky talentů od Kyliana Mbappého. Francouzský mladík, který má zrychlení jako formule 1 a k tomu náramnou techniku, má ve třiadvaceti letech už zlato z minulého MS a určitě by se nezlobil, kdyby přivezl další.

"Tou svojí rychlostí je tak výjimečný, že může být největší hvězdou šampionátu," myslí si například bývalý reprezentant a trenér národního týmu Ivan Hašek o fotbalistovi, který byl na minulém mistrovství vyhlášen nejlepším mladíkem.

Hodně se čeká například také od Viniciuse juniora, který patří k tahounům Realu Madrid a ve dvaadvaceti jsou spolu s Mbappém vedle Erlinga Haalanda, který se však s norskou reprezentací na šampionát neprobojoval, největšími hvězdami nastupující generace.

Takže se nechme překvapit, komu to v Kataru nejlépe sedne.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články