Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Enriqueho mladé pušky touží zazářit. Dostane se La Roja zpátky na výsluní?

Útlum, který přišel vypadnutím ze skupiny po světovém zlatu v roce 2010, už za žádných okolností nechtějí opakovat. A stejně tak mají Španělé vytyčeno dojít dál, než bylo poslední osmifinále s Ruskem. Hned ve druhém zápasu v Kataru přitom narazí v trháku na dalšího z širších favoritů – Německo. Jak si nejen s ním výběr Luise Enriqueho poradí? A dostane se La Roja zpět na výsluní?

Byl u památného triumfu na světovém šampionátu 2010 v Jižní Africe, o dvanáct let později nebude coby kapitán týmu chybět v Kataru. Sergio Busquets je dokonce jediný ze současného kádru španělské reprezentace, kdo u zisku trofeje byl.

"To je zákon fotbalu i života, roky naskakují každému. Tehdy jsem byl jedním z nejmladších hráčů v týmu, který vyhrál mistrovství světa, teď jsem jedním z nejzkušenějších," říká záložník Barcelony.

"Jsem velmi hrdý, že jsem mohl prožít toto období a odehrát mnoho turnajů. Budu se snažit pomoci týmu ze svého místa nejen jako kapitán, ale i hráč, který má velké zkušenosti," slibuje.

Ve Španělsku byla dříve hodně populární fráze, která ovšem platí dodnes: Když se soustředíte na fotbal, Busquetse si nevšimnete, ale když se soustředíte na Busquetse, poznáte, o čem fotbal je.

Lepší definici si hráč přát snad ani nemůže.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení účastníků MS v Kataru

Pro trenéra Enriqueho je skvělé, že právě kolem Busquetse může skládat tým často z mladých tváří, které mají už ve velmi mladém věku fotbalovosti na rozdávání. Bývalý kouč AS Řím a Barcelony jich během osmi kvalifikačních utkání do Kataru vystřídal hned třiačtyřicet.

"Je to docela mladý tým, ale máme i několik zkušených hráčů, jako jsem například já. Myslím, že je to dobrá kombinace. Každý má svou roli, každý se chce prosadit, něco do týmu přinést. A to z nás dělá konkurenceschopný tým," dodává Busquets.

Jistotou v brance je pětadvacetiletý Unai Simón z Bilbaa, vůbec klíčová osobnost v cestě na turnaj, když hned čtyřikrát udržel nulu.  

Nejlepším střelcem skupiny B se stal díky čtyřem gólům v šesti zápasech teprve dvaadvacetiletý forvard Barcelony Ferran Torres. Klíčovou trefu v rozhodujícím duelu proti Švédsku obstaral zkušený útočník Atlética Madrid Álvaro Morata. 

Nominace Španělska:

Brankáři: Unai Simón (Bilbao), Robert Sánchez (Brighton/Angl.), David Raya (Brentford/Angl.).

Obránci: César Azpilicueta (Chelsea/Angl.), Dani Carvajal (Real Madrid), Eric García, Jordi Alba (oba Barcelona), Hugo Guillamón, José Gayá (oba Valencie), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City/Angl.).

Záložníci: Sergio Busquets, Gavi, Pedri (všichni Barcelona), Rodri (Manchester City/Angl.), Carlos Soler (Paris St. Germain/Fr.), Marcos Llorente, Koke (oba Atlético Madrid).

Útočníci: Ferran Torres, Ansu Fati (oba Barcelona), Nico Williams (Bilbao), Yéremy Pino (Villarreal), Álvaro Morata (Atlético Madrid), Marco Asensio (Real Madrid), Pablo Sarabia (Paris St. Germain/Fr.), Dani Olmo (Lipsko/Něm.).

Gavi se jako jedno z největších překvapení posledních let trefil už ve svých 17 letech. Odborníci chválí jeho kvalitní charakter a obrovskou mentální sílu. Nebo o rok starší Pedri, který hrál už loni na Euru.

A je tu i další střelec – dvacetiletý Ansu Fati. To nejsou hráči budoucnosti, ale současnosti španělského národního týmu. A všichni jsou nyní v nominaci na MS.

"Byl jedním z našich posledních otazníků. Do poslední chvíle jsem měl pochybnosti, ale rozhodl jsem se pro něj, protože jeho technické dovednosti jsou úžasné, a když tu bude s námi, mohla by to pro něj být velká motivace. Pořád pracuje na tom, aby se dostal zpátky do vrcholné formy," řekl Enrique k Fatimu.

Ten odehrál čtvrtý a dosud poslední zápas za Španělsko předloni v říjnu. Pak jeho kariéru brzdilo zraněné koleno, s nímž byl už čtyřikrát na operaci.

Není to přitom tak dlouho, co všichni tihle mladí kluci ještě hrávali v akademiích. Každý si vybaví La Masii pod hlavičkou Barcelony, důležitou školou je poblíž Madridu ale i La Ciudad del Fútbol, která vytváří podhoubí právě pro španělské reprezentace napříč kategoriemi.

Ansu Fati
zdroj: Reuters autor: Sergio Perez

Právě Enrique je typem trenéra, který se nenechá přesvědčit jen jménem a evidentně vůbec nekouká ani na věk. Šanci dá zkrátka komukoliv, kdo mu zapadne do vize. Hlavními aspekty jsou přirozené držení míče, ovládání hry, pohyb na soupeřově polovině a hledání skulin, kde je soupeř zranitelný. A hráči samotní mají právě tento způsob hry zažitý už od mládežnických kategorií.

"Během kvalifikace jsme hráli dobře. Myslím, že jsme měli postoupit už dřív," tvrdí Enrique. La Roja nezačala po remíze s Řeckem dobře, pak ovšem následovalo několik vítězství, ale do posledního zápasu s Řeckem neměli Španělé jistotu, skupinu vedli jen o bod.

Jenže Švédům chyběl v základní sestavě Zlatan Ibrahimovič, který se na hřiště dostal až v 73. minutě, ale kýžený postupový gól nedal. Naopak Španělé si pojistili 12. účast na MS v řadě v 86. minutě zásluhou Moratovy dorážky.

Enrique sám hrál na třech světových šampionátech. "Ve Španělsku to máte tak – lidé po nás chtějí, abychom vyhrávali. Znovu vyhrávali a pořád vyhrávali. A já se jako trenér snažím nevyprávět žádný pohádkový příběh. Ale vzrušení, které přináší účast na mistrovství světa, je něco jedinečného, tým to miluje. Už teď jsem natěšený."

Faktem je, že španělský ústup ze slávy byl výrazný. Reprezentace vyhrála Mundial 2010, za čtyři roky ale vypadla hned ve skupině a na MS 2018 neprošla přes osmifinále. Španělé nehráli líbivý fotbal.

Krize to byla obrovská, ale Enriquemu se v poslední době povedlo najít hráče, kterým nikdo příliš nevěřil. Některá jména vyvolala mezi veřejností dokonce rozpaky. Na to ale přišla ta nejlepší možná odpověď: zlepšené, kvalitní výkony.

"Nebudu lhát. Před mistrovstvím Evropy jsme měli soupisku s třiadvaceti hráči a já viděl, kolik toho mají odehráno. Hodně málo mezinárodních zkušeností. Trochu mě to vyděsilo a přemýšlel jsem, zda budou schopni vyrovnat se s kvalitou soupeřů. V zádech totiž mají celou zemi, tak to je," ví španělská trenérská hvězda.

Do svého výběru nezařadil zkušeného obránce Sergia Ramose, o kterém se spekulovalo. Šestatřicetiletý hráč Paris St. Germain, jenž je se 180 zápasy španělským rekordmanem, reprezentoval naposledy loni v březnu. Chybí i zkušený gólman David de Gea z Manchesteru United. Španělé se ve skupině E utkají s Kostarikou, Německem a Japonskem.

Skupina E:

23. listopadu: 14:00 Německo - Japonsko (Dauhá, Chalífův mezinárodní stadion),

23. listopadu: 17:00 Španělsko - Kostarika (Dauhá, Sumáma),

27. listopadu: 11:00 Japonsko - Kostarika (Rajján),

27. listopadu: 20:00 Španělsko - Německo (Chúr),

1. prosince: 20:00 Japonsko - Španělsko (Dauhá, Chalífův mezinárodní stadion),

1. prosince: 20:00 Kostarika - Německo (Chúr).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články