Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Kritizovaná Anglie nastoupí proti Švýcarsku, Turci bez potrestaného Demirala vyzvou Oranje

Fotbalisté Anglie ve čtvrtfinále Eura vyzvou Švýcary, kteří usilují o premiérový postup do semifinále. Vicemistři z posledního evropského šampionátu zase touží po prvním zlatu. Druhým utkáním sobotního čtvrtfinálového programu je souboj Nizozemska s Tureckem, který je pořadateli vnímán jako rizikový. Přemožitelé Česka se budou muset v zápase obejít bez potrestaného Meriha Demirala. Přímé přenosy sledujte i s předzápasovým studiem od 17:35 a 20:25 na ČT sport a ČT sport Plus. 

Anglie byla v osmifinále se Slovenskem jen pár sekund od vyřazení. V páté minutě nastavení ale srovnal Jude Bellingham a v prodloužení dokonal obrat na 2:1 Harry Kane. "Ukázali jsme velkou odolnost a charakter. Bojovali jsme až do konce, vyrovnání jsme si zasloužili," citoval web UEFA trenéra Garetha Southgatea.

"Bylo to hodně emotivní, byli jsme pod obrovským tlakem. Prošli jsme si hodně těžkou situací, která pro nás může být zlomovým momentem v turnaji," přidal obránce John Stones. Po zápase Belingham obdržel finanční pokutu jako trest za nevhodné gesto při oslavě vyrovnávací branky.

Jeden z největších favoritů šampionátu v Německu čelí kritice kvůli nepřesvědčivým výsledkům i hernímu projevu. V základní hrací době vyhrál pouze úvodní duel se Srbskem, zbývající tři skončily nerozhodně.

"Play-off je něco jiného než skupinová fáze. Musíme se zase maximálně soustředit, každé zaváhání znamená konec v turnaji," podotkl Southgate s tím, že jeho tým si musí dát pozor na středovou řadu soupeře. "Granit Xhaka a Remo Freuler jsou vynikající. Jsou skvělí na míči, hodně toho oběhají a jsou schopní i zakončit. To jsou jejich klíčoví hráči," ocenil třiapadesátiletý kouč.

Southgate ve čtyřech utkáních nasadil do základní sestavy pokaždé stejných deset fotbalistů, změny dělal pouze na pozici středního záložníka. Ve čtvrtfinále bude muset nahradit vykartovaného stopera Marca Guéhiho. 

Ustálenou sestavu mají i Švýcaři, kteří rovněž procházejí turnajem bez porážky. V osmifinále dominovali proti obhájcům titulu z Itálie a po výhře 2:0 vyrovnali postupem výsledek z minulého šampionátu.

"Jsme v dobrém rozpoložení. Je to další velká výzva, uvidíme, jak si s ní poradíme. Hráli jsme skvěle proti Itálii, hráli jsme skvěle proti Německu, tak proč bychom nemohli porazit i Anglii?" uvedl trenér Murat Yakin a připomněl remízu 1:1 ze skupiny proti domácímu výběru.

Švýcaři usilují o historický úspěch, budou se ale muset vzepřít výrazně nepříznivé vzájemné bilanci. S Anglií nevyhráli třináctkrát v řadě a naposledy ji porazili před 43 lety. "Chceme hrát pořád stejně. Když spustíme náš presink, má to každý soupeř těžké. To bude jeden z úkolů i proti Anglii," prozradil Yakin.

"Mají velkou individuální kvalitu. Jedno velké jméno vedle druhého, musíme si dávat pozor vlastně na všechny hráče," přidal útočník Kwadwo Duah.

Rizikový duel Oranje s Turky

Zápas mezi Nizozemskem a Tureckem má už dramatickou předehru, německá agentura SID dokonce napsala, že "Berlín se stává sudem s prachem". Důvodem je kontroverzní oslava gólu v podání Meriha Demirala v osmifinále proti Rakousku, za kterou byl hráč potrestán zákazem startu ve dvou zápasech.

Mezi pořadatelským Německem a Tureckem panuje velké diplomatické napětí, obě země si navzájem předvolaly své velvyslance. Zápas na olympijském stadionu v Berlíně bude osobně sledovat i prezident Recep Tayyip Erdogan.

Policie klasifikovala zápas jako "vysoce rizikový". V hlavním městě žije 200 000 lidí tureckého původu, turečtí ultras dnes vyzvali k předvedení takzvaného vlčího pozdravu během státní hymny před zápasem.

Tato akce má podle výzvy ukázat, že symbolem Šedých vlků není rasismus, ale národní hrdost. "Takové obrázky by byly pro Erdogana obrovskou satisfakcí. Třecí body s německým hostitelem jsou zřejmé," poznamenala agentura SID.

Když na sebe soupeři narazili naposledy, Nizozemci v září 2021 v kvalifikaci na MS vyhráli vysoko 6:1. Z deseti posledních vzájemných utkání zvítězili čtyřikrát, tři zápasy skončily nerozhodně a tři výhrou Turků. Na velkém turnaji se oba celky potkají poprvé.

Turecko by rádo zopakovalo rok 2008, kdy dosáhlo postupem do semifinále na dosud nejlepší výsledek na Euru. "Skutečnost, že hrajeme doma, nám samozřejmě dává další impulz," řekl kapitán Hakan Calhanoglu, jeden z pěti tureckých reprezentantů, kteří se narodili v Německu.

Favoritem nicméně zůstává Nizozemsko, které si v osmifinále poradilo s Rumunskem. "Přesně takový výkon potřebujeme, abychom měli šanci na turnaji pokračovat. Pokud z něj slevíme, do finále se nedostaneme," poukázal trenér Ronald Koeman.

Program vysílání ČT sport a ČT sport Plus

17:35 Anglie – Švýcarsko

16:00 předzápasový program (ČT sport Plus)

17:00 zaostřeno na tým a hráče Anglie (ČT sport Plus)

17:00 zaostřeno na tým a hráče Švýcarska (ČT sport Plus)

18:00 pohled shora (ČT sport Plus)

20:25 Nizozemsko – Turecko

19:00 předzápasový program (ČT sport Plus)

21:00 zaostřeno na tým a hráče Nizozemska (ČT sport Plus)

21:00 zaostřeno na tým a hráče Turecka (ČT sport Plus)

21:00 pohled shora (ČT sport Plus)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články