Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lyžování ČR 2024

Trpišovský šetřil hráče na derby, remízu Slavie s oslabeným Ajaxem zachránil Chorý

Fotbalisté Slavie ve 2. kole hlavní fáze Evropské ligy remizovali s Ajaxem Amsterdam 1:1, a po výhře v bulharském Razgradu tak přidali bod. Hosté dohrávali v deseti, za domácí srovnal stav střídající Tomáš Chorý, jehož trenér Jinřich Trpišovský šetřil na nedělní derby proti Spartě.

Utkání Slavia – Ajax
zdroj: Reuters

Trpišovský je se vstupem do soutěže s 36 účastníky spokojený. "Chtěli jsme vyhrát, ale všechny zápasy v Evropské lize jsou těžké. Čekají nás teď dva těžké výjezdy (Bilbao a Frankfurt), proto jsme na úvod body potřebovali. S tak velkou tabulkou po pravdě nemám zkušenosti, jsem zvědavý, jak se bude vyvíjet. Věřím však, že pokud budeme hrát i nadále takhle kvalitně, tak nám postup neunikne," uvedl.

Slavia přidala do tabulky čtvrtý bod po úvodní výhře 2:0 v Razgradu. Ajax v premiéře zdolal 4:0 Besiktas Istanbul.

Slávisté neprohráli ani ve čtvrtém pohárovém utkání s Ajaxem, přes který v roce 2007 postoupili ze závěrečného předkola poprvé do hlavní fáze Ligy mistrů, když venku zvítězili 1:0 a doma 2:1. V prosinci 2008 skončil zápas ve skupině tehdejšího Poháru UEFA v Amsterodamu 2:2.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Policie dohlíží v Praze na utkání Slavie s Ajaxem

Pražané udělali v základní sestavě více změn, než trenér Trpišovský avizoval. Jen na lavičce zůstali Diouf, Bořil, Provod, Zafeiris či Chorý, naopak se dostalo na Zmrzlého, Prebsla, Micheze nebo Wallema.

Hosté se s absencí řady opor na začátku zápasu vyrovnali lépe. Kanonýr Brobbey v první šanci selhal, rána mu vůbec nesedla. Zmrzlý hrající poprvé v sezoně od začátku pak neobratným zákrokem fauloval Rasmussena, rozhodčí Treimanis nařídil penaltu a Van den Boomen ji proměnil.

Utkání Slavia – Ajax
zdroj: Reuters

Slavia postupně zvýšila obrátky. Na přední tyč si naběhl Chytil a míč špičkou kopačky tečoval těsně vedle. Zmrzlý poté těsně nedosáhl na Lingrův centr. Videorozhodčí také zkoumal zákrok na Prebsla, ale penalta se nekopala. Závěr poločasu patřil hostům. Stopeři Slavie nezareagovali na nákop brankáře Pasveera, po němž běžel Brobbey sám na Kinského, ale branku opět minul.

Po přestávce začali slávisté náporem. Michezova tečovaná rána už mířila do sítě, ale Pasveer předvedl výtečný zákrok. Po hodině hry připravil Trpišovský čtyřnásobné střídání a na hřiště poslal Provoda, Chorého, Dioufa a Juráska. Moc dlouho netrvalo, Jurásek odcentroval a Chorý hlavou vyrovnal. V 75. minutě byl po druhé žluté vyloučen Baas. Slávisté výhody jednoho muže navíc nevyužili, v závěru už se skóre nezměnilo.

Slavia Praha – Ajax Amsterodam 1:1 (0:1)

Branky: 67. Chorý – 18. Van den Boomen z pen. Rozhodčí: Treimanis – Gudermanis, Spasennikovs – Ratnieks (video, všichni Lot.). ŽK: Holeš, Prebsl, Douděra, Trpišovský (trenér) – Hato, Baas, Taylor, van den Boomen, Wijndal, Gaaei. ČK: 75. Baas. Diváci: 19 296.

Slavia: Kinský – Douděra, Holeš, Zima, Zmrzlý – Oscar, Prebsl (74. Zafeiris) – Michez (60. Jurásek), Lingr (61. Diouf), Wallem (61. Provod) – Chytil (61. Chorý). Trenér: Trpišovský.

Ajax: Pasveer – Rensch, Šutalo, Baas, Hato – van den Boomen, Hlynsson (42. Tahirovič), Taylor (78. Rugani) – Rasmussen (56. Wijndal), Brobbey (56. Akpom), Godts (56. Gaaei). Trenér: Farioli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články