Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Urban Challenge 2024

V derby se bude kopat penalta a padnou tři góly. Průzkum také ukázal, jak oblíbená jsou pražská "S"

Největší šlágr domácí podzimní fotbalové sezony se blíží. Příznivci Sparty a Slavie derby řadí mezi vůbec nejdůležitější sportovní události. Že nedělní utkání vyhraje klub z Letné, si myslí 36 procent českých fotbalových fanoušků. Spartu lidé také považují za největšího favorita na titul, pro fanoušky je nicméně nejvíce nesympatickým klubem v zemi, uvádí průzkum agentury NMS Market Research. Ještě před nedělním derby v sobotu dojde na derby pražských "S" v ženském podání. Přímý přenos nabídne ČT sport a ČT sport Plus od 10:45.

Derby Sparta – Slavia
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Není překvapivé, že fanouškovské tábory věří svým klubům, i když Letenští o něco málo více. Výhru Sparty očekává 74 % sparťanů a vítězství Slavie 65 % jejích fanoušků.

Nejčastějším tipem je, že padnou v utkání tři góly. Třetina slávistů i sparťanů tipuje výsledek 2:1, ovšem každá skupina příznivců ve prospěch svého týmu. Dvě třetiny si myslí, že se bude v Edenu kopat penalta, a tři pětiny se domnívají, že do akce vstoupí VAR.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
V ženské fotbalové lize se schyluje k derby

Derby táhne

Tenhle zápas je fenoménem. "Fanoušci Slavie i Sparty považují vítězství svého týmu v derby za důležitější sportovní událost, než je třeba olympijská medaile českých sportovců nebo vítězství grandslamu některým z českých tenistů. Jen lehce nad triumf v derby dávají zlato hokejové reprezentace na mistrovství světa. Mezi všemi fotbalovými fanoušky je to samozřejmě jinak, ti označili za nejdůležitější hokejové zlato z MS a pak olympijskou medaili, derby se pro ně v důležitosti umístilo na konci žebříčku," uvedl Milan Radosta z NMS Market Research.

Pohled na oblíbenost obou dlouhodobě nejúspěšnějších pražských klubů není překvapivý. Slavia je nejoblíbenějším klubem 15 % všech fanoušků, Sparta dokonce 20 %. Vršovický celek je naopak nesympatický necelé pětině fotbalových diváků. Letenští jsou nesympatičtí čtvrtině lidí, což je nejvíc ze všech ligových klubů.

"Slavia a Sparta jsou dlouhodobě nejlepšími týmy domácí soutěže, a tak se dalo očekávat, že budou mít jak hodně příznivců, tak i nejvíc odpůrců. A myslím, že i rychle uhádnete, u kterých fanoušků to pražská 'S' schytala nejvíc. Pro 28 % příznivců Viktorie Plzeň je Slavia nesympatická, Sparta pak pro 38 % Viktoriánů. Následují fans Baníku Ostrava, kteří Spartu označili za nesympatickou v 34 % případů, Slavii ve 22 %," přiblížil výsledky Radosta.

"Překvapivé jsou výsledky vzájemných nesympatií mezi Spartou a Slavií. Pro slávisty je jejich věčný rival nesympatický u 46 % dotázaných, naopak je to pouze 37 %, fanoušci tedy nebyli příliš radikální," doplnil Radosta.

Optimismus, nebo pesimismus v evropských soubojích?

Zatímco Sparta hraje Ligu mistrů, Slavia bojuje v Evropské lize. Menšina, konkrétně 36 % všech fotbalových fanoušků, věří tomu, že Letenští postoupí ze základní části nejprestižnější klubové soutěže, ale už ne do osmifinále. S tím souhlasí i největší část sparťanů (37 %).

To slávisté si v Evropské lize věří víc, 40 % z nich si tipuje, že jejich tým projde do čtvrtfinále nebo dál. Fotbalová veřejnost ale nejčastěji Slavii přisuzuje jen postup z ligové fáze (33 %).

A kdo vyhraje titul?

Oba týmy fotbaloví příznivci favorizují na zisk domácího titulu, pražské kluby to mají jasné. Spartě věří 39 % z nich, Slavii 30 %. Třetí Plzeň tipuje na mistra ligy jen 6 % lidí. Na titul si věří i samotní sparťani, a to 80 % z nich, mezi slávisty je mistrovský optimismus o něco málo menší – 71 %.

On-line průzkumu se zúčastnilo 840 fotbalových fanoušků. Sběr dat probíhal v září na vzorku české on-line populace starší 15 let.

Zdroj
NMS Market Research

Hlavní zprávy

Nejčtenější články