Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Coubertin podporoval pokrok a přál si sport pro všechny, říká jeho praneteř

Alexandra de Navacelle de Coubertin je ze čtvrté generace potomků svého slavného předka. Dnes se stará o odkaz zakladatele olympismu. Jaké Coubertinovy myšlenky jsou podle ní stále platné a které už zastaraly? A co by si Coubertin, který zemřel v roce 1937, myslel třeba o letošních Hrách v Paříži?

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Praneteř Pierra de Coubertina o jeho odkazu a současném olympismu

Druhého září uplynulo 87 let od úmrtí barona Pierra de Coubertina. Olympijské hnutí se od jeho dob v mnoha ohledech radikálně proměnilo, v některých se ale stále snaží držet odkazu svého zakladatele. Tak jak je formoval na sklonku devatenáctého století v době, která nám je dnes již poměrně vzdálená.

V tom právě spočívá řada kontroverzí, které se se jménem otce olympionismu spojují. Během Her v Paříži 2024 tak třeba jeho jméno nebylo ze strany organizátorů zmiňováno tolik, jak by se třeba čekalo. A proti Coubertinovi protestovaly i některé lidskoprávní organizace, kterým se nelíbí třeba jeho názor na sport žen.

Jeho vzdálená neteř však soudí, že podobné protesty a odmítnutí nevnímají kontext, ve kterém se Coubertinovy názory formovaly. "Je to dnešní pohled. Je důležité chápat, v jaké době on žil. Byl to přelom století, kdy ženy neměly mnoho práv a jejich role ve společnosti byla omezená. Dnes se stále snažíme dosáhnout jakési parity, a ještě tam úplně nejsme," říká.

"On podporoval progres a pokrok a my bychom měli vnímat kontext. Nebyl úplně proti sportu žen, ale ve své době se obával toho dávat jim ve sportu prostor," říká zástupkyně čtvrté generace Coubertinových potomků. Posunula se ale nejen společnost a její představy, ale také samotné olympijské hnutí. Ta tam už je třeba představa amatérského sportu.

Jaké hodnoty ale podle Alexandry de Navacelle de Coubertin přetrvaly? "Jsou určité aspekty olympijských her, na které by byl hrdý. Třeba na olympijské příměří. Poslední Hry, kterých se zúčastnil, byly v Paříži v roce 1924, kde bylo jen třicet čtyři států. Dnes jich je více než dvě stě," vykresluje, jaký vývoj za minulých sto let olympiáda prodělala.

"Zanechal nám bohatý odkaz, který má spoustu interpretací. Ten největší je, že sport by měl v míru zlepšovat svět. Je to výzva být co nejlepší verzí sama sebe," soudí. "Ve Hrách by neměla být žádná skrytá agenda, žádné peníze. To by chtěl, aby se udrželo. Olympiáda by měla být pro všechny bez překážek. Za to se dokáže podle mě postavit každý," uzavírá.

Alexandra de Navacelle de Coubertin bude hostem festivalu Sportfilm Liberec 2024. Přímé přenosy z něj sledujte o víkendu na ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články