Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

České trampoty, norská dominance, obleva, déšť a Vánoce. Takový byl biatlon na Vysočině

Čtyři dny závodů ve Vysočina aréně opět táhly. Přes sto tisíc diváků ovšem sledovalo v kotli, který roztál vše vůkol, povětšinou české nezdary. O největší úspěch se postarali Ondřej Moravec s Michalem Krčmářem, kteří se na závěr vešli do desítky. Třeba ale takoví Norové, ti si dali před vánočními svátky kupu dárků – opanovali pět ze šesti závodů. Ten poslední ovšem patřil Slovenkám. Anastasia Kuzminová finišovala před Paulínou Fialkovou téměř jako před domácím publikem. Zvláštní předvánoční nálada, nečas, slota a také česká přiznání, že se prostě ne vždy úplně daří.

Johannes Bö
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Pro lidi je tohle nejlepší poděkování. Pro zavoďáky je strašně důležité, že vidí, že to má celé smysl. Doufám, že se odrazíme k lepšímu," prohlásil po pro české barvy úspěšném hromadném závodě mužů šéf českého biatlonového svazu Jiří Hamza.

Organizace byla i kvůli počasí velmi náročná, ale vše dopadlo na výbornou. "Není jediný negativní ohlas, alespoň jsem ho nezaznamenal," řekl Hamza. "Zaplať pánbůh, že na nás diváci nezanevřeli. Je vidět, že se jim biatlon dostal pod kůži," dodal.

Trampoty českých biatlonistů

Chtělo by se říct slovy klasika, dobrý konec vše napraví. Ale těch trablů bylo z českého pohledu opravdu hodně.

Začalo to už pár dnů před prvním sprintem. Michal Šlesingr moc chtěl jet. Pravděpodobně naposledy se ještě jednou mohl blýsknout před domácím publikem. Ve středu hlásil, že je zle, že ho bolest zad stále sužuje. V tomhle boji nezvítězil a s těžkým srdcem musel účast odřeknout. Poškození druhého bederního obratle – konec nadějí. "Je to hodně bolestivé, na těle i na duši," přiznal velezkušený český reprezentant.

Až na osmé a desáté místo Moravce s Krčmářem se výsledkově příliš nedařilo. Povzbuzením bylo vystoupení Jakuba Štvrteckého ve sprintu, který se probojoval do stíhačky, nebo dvakrát bodující Lucie Charvátová.

A Ondřej Moravec s Veronikou Vítkovou? Prvně jmenovaný toužil po nedělní tečce. Sprint mu dal naději a všechno spočívalo na úspěchu ve stíhačce. Do cíle dojel a cíle dosáhl. Jenže křeče, průjem a zažívací potíže ho dost oslabily. Nakonec neskutečně zabojoval a v cíli "masáku" mohl být nadmíru spokojený.

Vítková dopadla ještě hůř. Stíhačku nenačala vůbec špatně, jenže podobné problémy ji vyřadily ze hry už během samotného klání.

Trpké. Sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář si neodpustil kritiku do vlastních řad. "Jsem z toho hodně zklamán. Tým jako náš by to měl ustát. Máme tam hodně věcí na zlepšování a z tohohle jsem opravdu smutný," uvedl.

Bö bez konkurence a Röiselandové double

České strasti, ale norské úsměvy. Johannes Bö je podobně dominantní jako Martin Fourcade v minulých sezonách. Očekávaly se jejich velké souboje, jenže Francouz si čtyřmi chybami odstřelil ve sprintu šance. 43. místo a myšlenky na absenci ve stíhačce. Rozehnal je a úchvatným výkonem se posunul na páté místo. Výš to prostě nešlo. Bö už se smál jako vítěz v cíli. Snad jediný, kdo mu aspoň trochu stačil, byl v prvních dvou závodech Rus Alexander Loginov.

Je nám líto, video expirovalo.
Bö: Byly to asi mé nejlepší závody v kariéře

"Je to borec. Je na něm vidět, jak se biatlonem baví, jak je silný a jak toho dovede využít. Dívat se na něj je radost. Jak je ten biatlon v jeho podání jednoduchý!" podotkl k lídrovi Světového poháru Krčmář.

A co na to Norky? Možná trochu překvapivě tu všechny očekávané favoritky – Dorotheu Wiererovou, Paulínu Fialkovou – zastínila Marte Olsbuová Röiselandová. Sprint i stíhačka byly v její režii. To Kaisa Mäkäräinenová se nedokázala vyrovnat s obtížnými podmínkami na střelnici a nenavázala na svou nadprůměrnou palbu z úvodních dvou kol Světového poháru.

Nečekaný návrat Dahlmeierové

V přípravě se hodně trápila. Start sezony nestihla a vyzkoušela si jeden závod v IBU Cupu. Ten vypadal slibně, a tak skočila mezi elitu rovnýma nohama navzdory dřívějším prohlášením už před Vánoci.

Je nám líto, video expirovalo.
Dahlmeierová: Je to emotivní. Nečekala jsem, že i s chybou dosáhnu na pódium

Po svém. Ve sprintu stříbro. "Mám za sebou hodně složité období. Dva měsíce jsem nemohla trénovat. Když se ohlédnu zpátky, ještě v září jsem ležela v nemocnici a nebyla jsem schopna ničeho. A teď sedím tady a slavím druhé místo. Takže je to pro mě velmi emocionální," řekla šťastně.

Dahlmeierová je zpět. Ještě sice ne v plné síle, ale na domácí půdě po Novém roce se určitě máme na co těšit.

Zázračná slovenská tečka

Před dvěma lety se v čase předvánočním plnily vítězstvím Gabriely Koukalové české sny, tentokrát se radovaly v úžasném závodě slovenské barvy. Poprvé se dvě Slovenky umístily na prvních dvou místech. Kuzminová a Fialková s různými trenéry, odlišnými přípravami, jinými týmy – přesto závodnice jedné země. Historický okamžik. V Novém Městě se stávají zázraky.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu s hromadným startem žen

Biatlon se dělá pro lidi

Bez diváků by to nevyniklo. V plné síle se opět projevily davy fanoušků. Na Vysočině se show jménem biatlon prostě dělat umí. Ve čtvrtek a v pátek dorazilo 22 tisíc diváků, o víkendu atakovala návštěva dokonce 30 tisíc.

Burácející tribuny ve Vysočina aréně
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Obrovský klobouk dolů před nimi. Moc si toho vážíme. Je to vidět i na ostatních závoďákách, jako jsou Fourcade nebo Bö, taky smeknou. V Hochfilzenu jsme bydleli s Italy a říkali, jak už se těší do Nového Města. Není to odměna jen pro nás, ale pro všechny závodníky," zdůraznil Krčmář.

A to sluníčko zrovna nesvítilo. K větru se přidal déšť a před nástřelem stíhačky žen dokonce padaly kroupy. Slota biatlonové příznivce neodradila. Bouře se prohnala Vysočinou a za rok a půl v březnu 2020 na viděnou.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články